«Η υπόθεση της ανακύκλωσης δεν μπορεί να είναι υπόθεση ολίγων. Αλλά πολλών. Γι’ αυτό και εσείς, οι μαθητές, μπορείτε να παίξετε σημαντικό ρόλο. Μπορείτε να λειτουργήσετε ως οι πρεσβευτές της αλλαγής συμπεριφορών. Να γίνετε οι ανθρώπινοι game changers». Αυτά τόνισε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Όσο Ζω Ανακυκλώνω – Όσο Ανακυκλώνω Ζω» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής (Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο ΕΔΣΝΑ, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
«Και ημερίδες όπως η σημερινή αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δείχνουν πόσα έχουν γίνει και πόσος δρόμος μένει να διανυθεί, προκειμένου να πάψει ο τόπος μας να είναι ουραγός στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνουν τα απορρίμματα παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης» υπογράμμισε η Ρένα Δούρου η οποία συνεχάρη τους μαθητές, τους καθηγητές και τα σχολεία που μετείχαν στην ημερίδα με θέμα «Οι Νέοι μιλούν για το Περιβάλλον», επισημαίνοντας ότι «μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση». «Παράδειγμα καλών πρακτικών, έμπνευση για το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, στην ημερίδα μετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Σοφία Κορωναίου και η Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.
“Να πάψει η πατρίδα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στο θάψιμο τεράστιου ποσοστού των απορριμμάτων της – να πάψουμε δηλαδή να θάβουμε το μέλλον των παιδιών μας”
Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για μια μαθητική ημερίδα με ένα σπουδαίο αντικείμενο: την ανακύκλωση. «Δηλαδή τη νέα πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τα απορρίμματα πηγή πλούτου, θέσεων δουλειάς, πόρο ανάπτυξης». «Τη μόνη πολιτική που μπορεί να βάλει τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της ταφής των σκουπιδιών. Να βάλει τέλος στις χωματερές. Να πάψει η πατρίδα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στο θάψιμο τεράστιου ποσοστού των απορριμμάτων της. Να πάψουμε δηλαδή να θάβουμε το μέλλον σας. Το μέλλον των παιδιών μας σήμερα, το μέλλον των αυριανών πολιτών», επισήμανε.
Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια για να εγκαθιδρύσουν μια νέα, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων:
– Παρά το γεγονός ότι μια τέτοιου είδους επιλογή δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, εμείς αναλάβαμε το περιβόητο πολιτικό κόστος: συγκρουστήκαμε με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, επιχειρήσαμε να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο αντιλήψεων του τύπου “όχι τα σκουπίδια στην αυλή μου”.
– Ζητήσαμε από τους Δήμους της Αττικής να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, με τα Τοπικά τους Σχέδια – κάτι που έγινε για πρώτη φορά.
– Προχωρήσαμε στην ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού στη βάση των αρχών της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της ανάκτησης, της κομποστοποίησης.
– Πλέον ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, που ήλθε σε ρήξη με το παρελθόν και που προωθεί αυτές τις αρχές, απαγορεύοντας τους ΧΥΤΑ, δηλαδή τις χωματερές, είναι νόμος του κράτους.
– Παράλληλα αποκαταστήσαμε τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, γλυτώνοντας τους σκληρά φορολογούμενους συμπολίτες μας από τα μεγάλα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
– Προχωράμε σήμερα μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, σε μια χωροταξικά δίκαιη χωροθέτηση των νέων εγκαταστάσεων των μονάδων μικρής κλίμακας και των ΧΥΤΥ στην Αττική.
– Είναι αυτά αρκετά; Σας το λέω χωρίς περιστροφές: όχι δεν είναι. Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση των πολιτών. Με προγράμματα του ΕΔΣΝΑ σαν το “Έλα στον κύκλο μας” για την Ανακύκλωση Χαρτιού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων και του ρόλου των ενεργών πολιτών.
Η Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ωστόσο ότι η προσπάθεια ενημέρωσης – ενεργοποίησης των πολιτών είναι μια συλλογική προσπάθεια που οφείλει να φέρει σε πέρας η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και οι δύο βαθμοί της. «Και με τους Δήμους να πρέπει να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο. Όμως σήμερα δυστυχώς είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις εκείνων των Δήμων που δίνουν έμφαση στο θέμα». «Να φταίει το γεγονός ότι το θέμα δεν έχει εγκαίνια και κορδέλες και άρα ψήφους; Να φταίει ότι απαιτείται επίμονη δουλειά;». «Όπως και να έχουν τα πράγματα, Δήμοι όπως ο Δήμος Χαλανδρίου ή ο Δήμος Βριλησσίων δραστηριοποιούνται – είναι όμως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της απραξίας και της αδράνειας. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει», παρατήρησε η ίδια.
Την Περιφερειάρχη συνόδευαν, μεταξύ άλλων, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Φώτης Χρυσικός, Γιώργος Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης, Αιμιλία Τζίβα και Καλλιόπη Βέττα.