Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, στην τηλεόραση του Attica TV και τον δημοσιογράφο Γ. Λαιμό, η ίδια τονίζει την ανάγκη βαθιών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να καταστούν ουσιαστικές οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες και να γίνουν αποτελεσματικές οι Περιφέρειες, ενώ περιγράφει σε αδρές γραμμές το μέχρι σήμερα έργο της θητείας της, από την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως ως σειρά έργων υποδομής.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:
Το Πεδίο του Άρεως έχει εισέλθει σε μια νέα κανονικότητα
«Το Πεδίον του Άρεως είναι πλέον ασφαλές, και δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα εγκατάλειψής του από την Πολιτεία, μέχρι το 2014.
Μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να υλοποιείται μια θετική πρωτοβουλία, αλλά κανείς να μην διασφαλίζει τη συνέχισή της.
Έκανα η ίδια «καταδρομικές» επισκέψεις στο Πεδίο του Άρεως, μαζί με έναν συνεργάτη, για να διαπιστώνω τι πραγματικά συμβαίνει.
Ξεκινήσαμε να υπογράφουμε Μνημόνια Συνεργασίας με άλλους φορείς, ώστε οι εταίροι να διασφαλίσουν ότι όλο αυτό θα έχει μια συνέχεια.
Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία, που από το 2015 είναι δίπλα μας, άγρυπνοι φρουροί, ενώ έχουμε προσθέσει και ιδιωτική φύλαξη, για να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Η φιλοσοφία, η δράση και ο σχεδιασμός για το Πεδίο του Άρεως δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη και το να δοθεί ζωή στον χώρο. Όπου υπάρχει φως, φεύγει το σκοτάδι. Εμείς βρήκαμε το 2014 παρατημένες εγκαταστάσεις και ανθρώπινο δράμα που κρυβόταν.
Δεν είμαι θιασώτης της σχολής των πολιτικών που λένε ότι παρέλαβαν καμένη γη. Πάνω στις αδυναμίες τις οποίες βρήκαμε, σχεδιάσαμε το πώς θα τις υπερβούμε. Φέραμε καλές πρακτικές από άλλα πάρκα ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Σχεδιάσαμε αθόρυβα και στέρεα, μακριά από τυμπανοκρουσίες, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει εν μια νυκτί, αλλά να διατηρηθεί. Το καλοκαίρι θα έχουμε καλλιτεχνικές παραστάσεις. Όπως για παράδειγμα μια νέα παραγωγή για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Μια σπουδαία προσπάθεια, με 100 συντελεστές. Αποκαθιστούμε την ιστορική κόκκινη κλωστή που είχε διακοπεί, με τις μνήμες του παρελθόντος».
Μητροπολιτικές αρμοδιότητες για αποτελεσματικές Περιφέρειες
«Οι Περιφέρειες θα έπρεπε να έχουν μητροπολιτικές αρμοδιότητες, και επομένως την αρμοδιότητα και για τα πάρκα. Με τον «Καλλικράτη» αποδόθηκαν τέτοιες αρμοδιότητες, που ακυρώθηκαν ωστόσο στην πράξη. Ούτε με τον «Κλεισθένη» δρομολογήθηκαν τα σχετικά βήματα.
Έτσι όπως είναι σήμερα ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια μπορεί να υλοποιήσει την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος.
Μέχρι το 2014 δεν ακούγαμε τίποτα για το Πεδίο του Άρεως. Τα ακούσαμε όλα μαζεμένα στη συνέχεια.
Στις μάχες που δίνω στον δημόσιο λόγο και στα κοινά, δεν υπάρχει περιθώριο για πικρία. Δείχνει έλλειψη ευθυκρισίας. Θα στοχοποιηθείς όταν τα βάζεις με οργανωμένα συμφέροντα. Η πολιτική κριτική είναι άλλο πράγμα, και είναι καλοδεχούμενη».
Αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, δεν θα έχουμε λειτουργικό δημόσιο αλλά… ΜΚΟ
«Αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, δεν θα έχουμε λειτουργικό δημόσιο αλλά… ΜΚΟ.
Χρειάζεται επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε αρκετούς φορείς του κράτους.
Έθετα πάντα το θέμα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, στο περιθώριο της σκληρής διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2015, επισημαίνοντας ότι εμείς θα έπρεπε να κάνουμε τη δουλειά μας, και να προωθήσουμε την επίλυση θεμάτων.
Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί και να υλοποιούνται. Σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης βέβαια, αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Ο «Κλεισθένης» δεν έφερε το σύνολο των αλλαγών που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση. Παραδοσιακά υπάρχει καχυποψία από την κεντρική κυβέρνηση προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Πρώτα υπήρξε η απαξίωση των αυτοδιοικητικών φορέων, μετά του συνδικαλιστικού κινήματος και στο τέλος φτάσαμε στην απαξίωση της Βουλής.
Είμαι περήφανη που ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που καλλιέργησε νοοτροπία καλών πρακτικών άλλων χωρών και να καλύψει το χαμένο έδαφος στην Αυτοδιοίκηση.
Στη συζήτηση για τον «Κλεισθένη» αλλά και για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς όμως να βρει μιμητές καθώς οι υπόλοιποι εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων, ενδιαφέρονταν μόνο για το εκλογικό σύστημα. Δηλαδή, για το πώς θα εκλεγούν.
Τομή δημοκρατίας η απλή αναλογική
Η απλή αναλογική συνιστά τομή Δημοκρατίας, και η ψήφος πλέον θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική. Η πρώτη θητεία δεν θα είναι εύκολη, καθώς στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε. Όλες οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης και διαπαιδαγώγησης.
Η «Δύναμη Ζωής» δεν θα έχει πρόβλημα. Διοικήσαμε μαζί με ανθρώπους από άλλες πολιτικές αφετηρίες. Οι συνυποψήφιοί μου έστειλαν το μήνυμα ότι, τους ενδιαφέρει μόνο ποιος θα βγει πρώτος, και ‘θα τα πάρει όλα’. Δεν μπορεί να αθροίζουμε καρέκλες, αλλά να συζητήσουμε επί προγραμματικών θέσεων, για το ποιες είναι οι καινούργιες προτεραιότητες».
Συγκρουστήκαμε για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και όχι πλατειών
«Κάναμε το αυτονόητο, που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δεκαετίες πριν. Συγκρουστήκαμε με Δημάρχους, χρηματοδοτώντας αντιπλημμυρικά έργα και όχι εγκαίνια πλατείας. Το 2014 υπήρχαν ελάχιστες μελέτες και μερικά, μικρά αντιπλημμυρικά έργα 60 εκατομμυρίων.
Σήμερα μιλάμε για 168 αντιπλημμυρικά έργα, με προϋπολογισμό 514 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτούνται 41 μελέτες.
Η πρακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν ήταν, να φτιάχνει ένας Δήμαρχος αντιπλημμυρικό έργο, και να σπρώχνει τα νερά μακριά από τον δικό του Δήμο, δημιουργώντας πρόβλημα στον διπλανό.
Η δική μας διοίκηση δεν έκανε διακρίσεις ανάλογα με το τι είχαν ψηφίσει οι Δήμαρχοι το 2014. Γι’ αυτό και δεν συναντήσαμε μεγάλες αντιδράσεις, αν και στην τελική ευθεία για τις εκλογές υπάρχουν αρκετοί που ξεχνούν τη βοήθεια την οποία είχαν από την Περιφέρεια. Όταν η Περιφέρεια δεν βοηθάει τον Δήμαρχο, δεν τιμωρεί τον ίδιο, αλλά τις τοπικές κοινωνίες».
Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άλλο σχεδιασμό
«Η κλιματική αλλαγή απαιτεί άλλο σχεδιασμό. Απώλειες ζωών και καταστροφές υποδομών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αρχίζουν και τελειώνουν σε ένα τηλεπαράθυρο, με την ατάκα «φταίει η Δούρου». Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, και μας υποχρεώνει και η ίδια η Ευρώπη.
Αυτό που έγινε στη Μάνδρα ήταν πρωτοφανές, και αποτέλεσε αντικείμενο διεθνών μελετών και συζητήσεων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα χαρακτηριστικά που δίνονταν στα έργα πριν από 20 χρόνια.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο μοναδικός φορέας της Ελληνικής Δημοκρατίας, που συνεργάζεται με την Κομισιόν και τη Διεθνή Διαφάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμφώνου Ακεραιότητας.
Πρώτη μέριμνά μας είναι η διασφάλιση ότι, το κάθε έργο θα έχει συνέχεια και θα αντέξει στον χρόνο.
Οι σοβαρές υποδομές είναι αυτές που ανοίγουν τον δρόμο για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων. Αυτή είναι η κοινή λογική, που δεν υπηρετήθηκε για πολλά χρόνια».