fbpx

‘Η Μεσόγειος παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών και των κοινωνιών της’

«Η Περιφέρεια Αττικής, ως αναπόσπαστο τμήμα της Μεσογείου, αφενός λαμβάνει υπόψη της τα διακυβεύματα που τίθενται από τη σπουδαιότητα της Μεσογείου, σε περιβαλλοντικό, οικονομικό, ενεργειακό, κοινωνικό επίπεδο. Αφετέρου επιχειρεί να παρέμβει, λειτουργώντας συνεκτικά και προωθητικά». Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, χθες, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου «Μεσόγειος: η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, προκειμένου να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίες για τις τρεις χώρες – την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο – σε τρεις κρίσιμους πυλώνες της οικονομίας: στη ναυτιλία, στον τουρισμό και στα οπτικοακουστικά μέσα.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής, η Ρένα Δούρου τόνισε ότι «είμαστε και παραμένουμε ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί, είτε μέσα από τον εκσυγχρονισμό, την ανακαίνιση ή τη δημιουργία νέων υποδομών σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, σε μια από τις σπουδαιότερες πύλες εισόδου στην Ευρώπη, στον Πειραιά». «Είτε με τη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες όπως το Plan Bleu του ΟΗΕ ή την πρωτοβουλία Bologna Charter Initiative για τη διατήρηση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου».

«Μιλάμε δηλαδή για δράσεις που αθροίζουν δυνάμεις και εντάσσονται σε μια ενιαία, στρατηγική επιλογή», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης. «Τη στρατηγική επιλογή της δημιουργίας μιας κοινής αλυσίδας συνεργασίας με στόχο τις προοπτικές για την ανάδειξη της λεκάνης της Μεσογείου σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών και των κοινωνιών της», σημείωσε η Περιφερειάρχης παρατηρώντας ότι «σήμερα ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα οπτικοακουστικά μέσα, συνθέτουν τρία διακριτά μεν, αλληλοσυμπληρούμενα μέσα ενός συνόλου, που μετατρέπει τη Μεσόγειο, αυτή την αρχαία θάλασσα, σε ζωτικής γεωστρατηγικής σημασίας σύγχρονο “κλειδί” για τη συνεργασία των λαών της, την ευημερία, την ανάπτυξή τους, μέσα από την ανάδειξη πολλών παλιών και νέων προοπτικών επιχειρηματικής, επιστημονικής και πολιτιστικής δραστηριότητας». «Μιλάμε, με άλλα λόγια, για ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των προοπτικών και των προκλήσεων που θέτει το σύγχρονο διακύβευμα της βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις ισόρροπης ευημερίας και σταθερότητας, μέσα από κοινές στρατηγικές επιλογές συνεργασίας. Μέσα από την επεξεργασία κοινών πολιτικών», ανέφερε η ίδια.

‘Η Μεσόγειος – ένα πολύτιμο οικοσύστημα που απειλείται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής’

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι η Μεσόγειος συνιστά έναν ζωτικό χώρο για την οικονομική, εμπορική, τουριστική, ενεργειακή, πολιτιστική, κοινωνική ανάπτυξη. «Έναν συνδετικό κρίκο τριών ηπείρων: Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας». «Το πλέον νευραλγικό σημείο ανάπτυξης της παγκόσμιας ναυτιλίας. Έναν σπουδαίο ενεργειακό πόρο χάρη στα σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων – πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτού του θαλάσσιου χώρου όπου διακινείται περίπου το 1/3 του όγκου του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου και το 1/4 της συνολικά μεταφερόμενης παγκοσμίως ποσότητας πετρελαίου, αυτού του χώρου, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους, της σημαντικότερης ίσως περιφερειακής θάλασσας του πλανήτη». «Η θάλασσα της διπλωματίας των αγωγών και της διπλωματίας των πολιτισμών. Ενός πολύτιμου οικοσυστήματος που απειλείται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ενός πόρου ανάπτυξης και ευημερίας των λαών της», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece).

Share This