Ρένα Δούρου: Κινδυνεύουμε να βρεθούν στο τιμόνι της Περιφέρειας άνθρωποι τσακωμένοι με την αλήθεια και την πραγματικότητα
«Ακόμη και οι λάτρεις των fake news, αναγνωρίζουν ότι κάναμε την Περιφέρεια Αττικής ορατή, τη φέραμε στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και την καταστήσαμε παρούσα στα διεθνή φόρα» επισήμανε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξή της στον ιστότοπο TheCaller.gr. «Αφήσαμε πίσω μας μίζερες νοοτροπίες απομόνωσης, και διεκδικήσαμε ζωτικό χώρο, ώστε να κερδίσουμε πολλά για το παρόν και το μέλλον της ζωής των πολιτών της Περιφέρειας», συνέχισε η ίδια.
Η Περιφερειάρχης σχολιάζοντας τη στάση των συνυποψηφίων της σχετικά με την πρόσφατη παραπλανητική εκστρατεία με sms, σε βάρος της, παρατήρησε: «Δυστυχώς ακόμη αναμένουμε την καταγγελία από τους συνυποψηφίους μου αυτής της πρόσφατης προβοκάτσιας με τα χυδαία sms που στάλθηκαν σε πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής αργά το βράδυ με υποτιθέμενο αποστολέα εμένα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτή αφορά μόνο ένα πρόσωπο και ότι δεν απαξιώνει την Πολιτική, δυστυχώς πλανώνται πλάνη οικτρά…».
“Μετατρέψαμε σε καθημερινό καθήκον την κοινωνική πολιτική”
Αναφερόμενη συνοπτικά στο έργο που συντελείται τα τελευταία 4.5 χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου σημείωσε:
– Μετατρέψαμε σε καθημερινό καθήκον την κοινωνική πολιτική. Και απλώσαμε μια αγκαλιά φροντίδας, κατανόησης, ανακούφισης, στήριξης και συμπαράστασης για εκείνους που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Οι ξεχασμένοι και παραμελημένοι πολίτες. Όσοι δεν έχουν φωνή. Εκείνοι που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους σε μια δύσκολη περίοδο. Αυτοί παραμένουν η βασική έγνοια μας και οι αποδέκτες των προωθητικών πολιτικών μας.
– Παράλληλα, υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα υποδομών, με έργα καθημερινότητας σε κάθε γειτονιά, χωρίς τα περισσότερα από αυτά να έχουν εγκαίνια με κορδέλες. Μας αρκεί το χαμόγελο ευγνωμοσύνης των συμπολιτών μας.
– Την ίδια στιγμή αλλάξαμε το υπόδειγμα άσκησης διοίκησης. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έπρεπε να σπάσουμε τη τζαμαρία της καχυποψίας και της εκ των προτέρων ενοχοποίησης, καθώς οι πολίτες είχαν συνηθίσει σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες που έβλεπαν τα αξιώματά τους, ως ευκαιρία για προβολή και… τακτοποιήσεις συμφερόντων. Αυτό το μεγάλο έργο θέλουμε να συνεχίσουμε. Γιατί το έργο αυτό δεν αφορά μια Περιφερειάρχη, μια διοίκηση ή μία Περιφέρεια. Αλλά αφορά την Αττική, τον τόπο, την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Αττική συμβάλλει στην ανάταξη του τόπου. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πάμε πίσω, στις επιλογές και τις πολιτικές του χθες που χρεοκόπησαν τη χώρα και τους πολίτες.
– Το λεκανοπέδιο είναι σήμερα ένα απέραντο εργοτάξιο, με 360 ανοικτά εργοτάξια και στους 66 Δήμους. Με παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σε κάθε γειτονιά. Μαζί με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, πρόνοιας και ενσωμάτωσης, για τους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση, στα χρόνια των Μνημονίων. Με σοβαρή μέριμνα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για όλους όσοι δεν έχουν φωνή.
“Έχουμε ανοιχτό μέτωπο κατά της αναποτελεσματικότητας και των πελατειακών αντιλήψεων που επί χρόνια κρατούσαν σε ομηρία την Τοπική Αυτοδιοίκηση”
– Χτίζουμε, εδώ και 4.5 χρόνια μια Περιφέρεια πολιτών. Με μικρές, καθημερινές νίκες στις μάχες με την καχυποψία, τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, τις στρεβλωτικές νοοτροπίες για τη σχέση πολίτη-κράτους. Έχουμε ανοιχτό μέτωπο κατά της αναποτελεσματικότητας και των πελατειακών αντιλήψεων που επί χρόνια κρατούσαν σε ομηρία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς επιχειρούμε να απελευθερώσουμε τη σημαντική της δυναμική για τον τόπο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες μας. Να πάει χαμένη η συλλογική δουλειά. Όσα έγιναν αυτά τα 4.5 χρόνια. Δεν κινδυνεύουμε απλώς να επιστρέψουμε στο χθες. Κινδυνεύουμε να βρεθούν στο τιμόνι της Περιφέρειας άνθρωποι τσακωμένοι με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Χωρίς κανένα εσωτερικό φρένο ηθικής και με αχόρταγη βουλιμία για αξιώματα. Όχι όμως με την ευθύνη καθήκοντος που συνεπάγεται κάθε αξίωμα.
“Όταν δεν φωνάζεις, κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως αδυναμία”
Αναφερόμενη στην ομιλία του Πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», η Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε:
– Τα λόγια του Πρωθυπουργού δεν αφορούν μονάχα τη μάχη που έρχεται. Αφορούν και αυτές που δώσαμε. Αυτές που αφήσαμε πίσω μας. Πολλές φορές βρεθήκαμε στο στόχαστρο λυσσώδους επίθεσης, με fake news, με παραπληροφόρηση και περίσσευμα χυδαιότητας. Επέλεξα να μην υποκύψω στον πειρασμό της απάντησης με την ίδια τακτική. Συνεχίσαμε το έργο μας, γνωρίζοντας ότι κριτής της προσπάθειάς μας είναι οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. Είναι θέμα αντίληψης για την άσκηση της πολιτικής: Όταν δεν φωνάζεις, κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως αδυναμία. Εμείς όμως κάνουμε δουλειά για τις τοπικές κοινωνίες. Και οι πολίτες της Αττικής το αντιλαμβάνονται. Ξέρουν και βλέπουν.
– Ο Πρωθυπουργός έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, συμπυκνώνοντας την τεράστια επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας που επιχειρούν οι δυνάμεις του χθες, επαναλαμβάνοντας τη φράση “η Δούρου φταίει” για όλα όσα έχουμε κάνει στην Αττική, για τις ανάγκες των πολλών, το αύριο των παιδιών μας. Ήταν μια αναγνώριση που δεν αφορούσε ένα πρόσωπο, άλλα όλες και όλους που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα στην Αττική για το αύριο της πατρίδας. Η συγκίνηση προήλθε από την ενδόμυχη περιοδολόγηση αυτών των τεσσάρων ετών και των αντίστοιχων δυσκολιών, την ανάμνηση πολλών αχάραγων νυχτών, τις αγκαλιές των παιδιών.
“Η υπόθεση της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να γίνεται προεκλογικό επιχείρημα ή εργαλείο σπίλωσης υπολήψεων”
Ερωτηθείσα για τις δύο εθνικές τραγωδίες, η Ρένα Δούρου σημείωσε:
– Έχω πει και το πιστεύω βαθιά ότι μακάρι να μπορούσα να λειτουργήσω ως Ιφιγένεια προκειμένου να φυσήξει ούριος άνεμος και να μην συναπαντηθούμε σε μια νέα εθνική τραγωδία. Ωστόσο, πια τα κλιματικά δεδομένα έχουν αλλάξει επί τα χείρω, και επιβάλλουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, πλημμυρών, πυρκαγιών, με βαθιές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με συγκεκριμένες αναθέσεις αρμοδιοτήτων. Είναι σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εντέλλει το Πυροσβεστικό σώμα, για παράδειγμα. Κι επειδή δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω, κι επειδή παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Περιφέρειας έπραξαν ως όφειλαν, θρηνήσαμε θύματα, έχουμε πλέον όλοι την ηθική υποχρέωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποτρέψουν νέες τραγωδίες. Χωρίς κραυγές, χωρίς αναθέματα, χωρίς τυμβωρυχίες. Γιατί η υπόθεση της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να γίνεται προεκλογικό επιχείρημα ή εργαλείο σπίλωσης υπολήψεων!
– Εμείς έχουμε καταθέσει, συγκεκριμένες προτάσεις πριν από τις εθνικές τραγωδίες, και μάλιστα σε άρθρο μου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τον Αύγουστο του 2017 πρότεινα σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας, τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ενίσχυσης των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, την ενεργοποίηση, είτε με σχετικό ΠΔ είτε με κανονιστική απόφαση του ΥΠΕΣ, της λειτουργίας του Συντονιστικού Μητροπολιτικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, η ίδια τόνισε:
– Ο προηγούμενος Περιφερειάρχης είχε έναν σχεδιασμό για τα απορρίμματα, που ανατροφοδοτούσε το πρόβλημα, ήταν αντι-περιβαλλοντικός, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως μας φόρτωνε πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα έκλεινε το μάτι σε συμφέροντα, με αποτέλεσμα να κληρονομήσουμε μια ανοιχτή πληγή για την Αττική.
– Για τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, η έννοια «ανακύκλωση» είναι κάτι σαν ξένη λέξη, και η προσέγγισή του για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αντίστοιχη της συνολικής θεατρικότητας και επιπολαιότητας που χαρακτηρίζει κάθε παρουσία του.
– Εμείς υλοποιούμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμβατό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πρακτικές, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης. Με σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και έχοντας εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ο στόχος είναι αντί να θάβουμε τα σκουπίδια, να τα αξιοποιούμε, να τα καθιστούμε πόρους ανάπτυξης, πλούτου και δημιουργίας θέσεων δουλειάς, όπως συμβαίνει πλέον στις χώρες που ακολουθούν αντίστοιχες προηγμένες πρακτικές. Χρειάζεται όμως και η βοήθεια και συνεργασία των Δήμων. Η εμπειρία μου έδειξε ότι είναι θέμα βούλησης. Δυστυχώς λίγοι είναι οι Δήμοι που μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει το ανάλογο της σπουδαιότητας του θέματος, ενδιαφέρον.
“Kλείσαμε τις πόρτες της διοίκησης σε παράσιτα και παρατρεχάμενους”
Σχετικά με την πολιτική στοχοποίηση στο πρόσωπό της, η Περιφερειάρχης ανέφερε:
– Η Δούρου φταίει… Δεν το έχετε ακούσει και διαβάσει; Με διάθεση ειρωνική ήταν το παραπάνω σχόλιο, αποτυπώνει όμως μια πραγματικότητα. Ήμουν το εύκολο θύμα. Ως γυναίκα, ως Αριστερή, ως Περιφερειάρχης που χάλασε την πιάτσα, καθώς κλείσαμε τις πόρτες της διοίκησης σε παράσιτα και παρατρεχάμενους, που είχαν συνηθίσει να ασχημονούν σε βάρος της Αυτοδιοίκησης, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα. Και φυσικά, ως πολιτικό πρόσωπο με διαδρομή και παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούσα πάντοτε διαρκές μέτωπο με την ακροδεξιά και όσους οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία και την εθνική καταστροφή των Μνημονίων.
– Ζούμε σε εποχή μεγάλου αποπροσανατολισμού, λόγω και της αξιοποίησης των social media ως καλοπληρωμένων μηχανισμών «εκτέλεσης χαρακτήρων». Όταν λοιπόν διατηρείς την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία σου, και απαντάς στους πολίτες, αντί για τα «δικαστήρια» των κοινωνικών Μέσων, του διαδικτύου και των παραδοσιακών ΜΜΕ, σε βαφτίζουν «απούσα». Και φυσικά «ένοχη».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο TheCaller, εδώ: https://bit.ly/2UQBbXM