«Εγώ δεν προσεγγίζω την Περιφέρεια ως βιλαέτι, όπως κάνει ο κ. Πατούλης με τα αξιώματα τα οποία κατά καιρούς κατέχει», δήλωσε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής κατά την παρέμβασή της στο πλαίσιο του debate που οργάνωσε αργά το βράδυ της 1ης Μαΐου (και ολοκληρώθηκε ξημερώματα της 2ας Μαΐου) ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Ρουά Ματ», με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Βασίλη Χιώτη. Η ίδια πρόσθεσε: «Όταν δεν έχεις σχεδιασμό, είναι εύκολο να επιδίδεσαι σε ψέματα».
Η Περιφερειάρχης, αναφερόμενη στον ΧΥΤΑ Φυλής τόνισε: «Όσο βρίσκομαι στη διοίκηση της Περιφέρειας, ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα επεκταθεί, αντιθέτως, δημιουργούμε εναλλακτικές για να κλείσει το συντομότερο δυνατό», και προσέθεσε ότι «η Φυλή δεν ‘έσκασε’ γιατί κάναμε ό,τι δεν είχε γίνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες». «Καταρτίσαμε περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και προχωρήσαμε σε ενέργειες για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση που οδήγησε στη μείωση των απορριμμάτων που θάβονται».
Αναφερόμενη στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειάρχης Αττικής παρατήρησε ότι η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια λειτούργησε πολλές φορές εκτός αρμοδιοτήτων της ενώ υπογράμμισε ότι «επειδή η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, πρέπει η αρμοδιότητα για τη διαχείριση να βρίσκεται στην κεντρική κυβέρνηση».
Η ίδια χαρακτήρισε «τομή Δημοκρατίας» την ψήφιση της απλής αναλογικής, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανόθευτη βούληση του ελληνικού λαού». Απαντώντας σε ερώτηση για μετεκλογικές συνεργασίες, η Περιφερειάρχης Αττικής είπε ότι «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, αλλά στη βάση προγραμματικών αρχών και όχι καρεκλών». Και πρόσθεσε: «περιμένω όμως από τους συνυποψηφίους μου να καταθέσουν το πρόγραμμά τους για να μιλήσουμε συγκεκριμένα».
Τέλος, παρατήρησε ότι «ο μεγαλύτερος αντίπαλός μου ήταν η καχυποψία του κόσμου, που είχε συνηθίσει σε αρνητικές συμπεριφορές από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στο παρελθόν».
Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων της Περιφερειάρχη:
«Έγινε γνωστό με τον πλέον τραγικό τρόπο και με ανείπωτη θλίψη για το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τα όρια της Περιφέρειας Αττικής, ότι υπάρχει ένα κομμάτι αρμοδιοτήτων σε σχέση με την Πολιτική Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, που αφορά και τον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει να κάνει με τον ρόλο συνδρομής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς, και όχι φυσικά κατά τη διαδικασία διάσωσης-διαφυγής των κατοίκων.
Οι Περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές. Δεν κρατούν τις μάνικες. Προσωπικά όμως σιχαίνομαι, ως πολίτης πρωτίστως και δευτερευόντως ως Περιφερειάρχης την αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων πίσω από την οποία μπορεί να κρυφτεί κάποιος. Εμείς λειτουργήσαμε εκτός αρμοδιοτήτων πολλές φορές αυτά τα χρόνια.
Χρηματοδοτήσαμε το Πυροσβεστικό Σώμα για την αγορά οχημάτων, παραχωρήσαμε το ΚΤΕΟ Μεγάρων στην Πυροσβεστική και συμμετέχουμε στις ασκήσεις προετοιμασίας.
Η Περιφέρεια Αττικής δεν περιορίστηκε στα φυλλάδια της Πολιτικής Προστασίας. Εκδίδει και τα δικά της.
Από το 2017 έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που ξεκινούν από τη μείωση ή και την πλήρη απάλειψη των τελών των οχημάτων των εθελοντών, μέχρι και τη λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας.
Ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία. Αρκετοί βρίσκονται στον αντίποδα και αρνούνται την κλιματική αλλαγή, την οποία θεωρώ ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Αττική.
Οι Περιφέρειες δεν είχαν ποτέ την ευθύνη του συντονισμού σε τέτοιες ακραίες περιστάσεις.
Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Εμείς διοργανώσαμε διεθνή φόρα, και άλλοι ‘παίζουν τον καουμπόι’ προεκλογικά ζητώντας να τους δοθεί η σχετική αρμοδιότητα.
Ορισμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι transit: ουσιαστικά περνούν χωρίς να υπάρχουν
Ο κ. Πατούλης προτείνει να νοικιάζουν οι Περιφέρειες πτητικά μέσα. Ας πούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκει τους πόρους για να νοικιάσει. Και ποιος θα το πετάει το πτητικό μέσο; Ο Περιφερειάρχης; Ο Αντιπεριφερειάρχης; Αυτές είναι επικίνδυνες απόψεις και προτάσεις.
Ορισμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι transit: ουσιαστικά περνούν χωρίς να υπάρχουν.
Να μην τάζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τους μάγους, κυνηγώντας ψήφους, γιατί τις συνέπειες αυτών τις βρίσκουμε μπροστά μας. Δεν θα ζητήσω με βουλιμία να εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τέτοιες αρμοδιότητες. Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, πρέπει η αρμοδιότητα για τη διαχείριση να βρίσκεται στην κεντρική κυβέρνηση.
Προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες προληπτικές δράσεις. Κάνουμε τριετείς και όχι ανά εξάμηνο συμβάσεις καθαρισμού των δρόμων, προσφέρουμε σοβαρή στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, προχωρήσαμε σε σοβαρή συνεργασία με τα μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα.
Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος σε θέση ευθύνης που… να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Στην κρίση Δημοκρατίας φτάσαμε από τις πολλές κορδέλες, τα πολλά εγκαίνια, τις πολλές φωτογραφίες και τους πολλούς διαγκωνισμούς για θέσεις εξουσίας.
Όσο καλά κι αν είμαστε προετοιμασμένοι, οφείλουμε να ανησυχούμε. Πριν από μερικά χρόνια, κάναμε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής, και ορισμένοι μας λοιδορούσαν.
Με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκινάει στην Ανατολική Αττική, η λειτουργία Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Διοικητικής Διεκπεραίωσης, για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί στις συγκεκριμένες περιοχές.
Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας στηρίζει με 10 εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες των περιοχών που επλήγησαν από τις εθνικές τραγωδίες, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.
Η μονιμότητα είναι καλή για το δημόσιο – όχι για ορισμένους που νομίζουν ότι γεννήθηκαν για να είναι μονίμως αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση και σε άλλες θέσεις
Κάποια στιγμή επιχείρησαν να μοντάρουν ένα βίντεο, για να με παρουσιάσουν ως αναξιόπιστη, αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά.
Όταν αναλάβαμε το 2014 δεν υπήρχε κανένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην Περιφέρεια.
Σήμερα φτάσαμε να έχουμε 168 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Θλιβερή εξαίρεση το ρέμα Σαπφούς στον Δήμο Αμαρουσίου, του επί δεκαετίες Δημάρχου κ. Πατούλη.
Η μονιμότητα είναι καλή για το δημόσιο. Όχι για ορισμένους που νομίζουν ότι γεννήθηκαν για να είναι μονίμως αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση και σε άλλες θέσεις.
Οι αντίπαλοί μου αν και μετρούν δεκαετίες στην Αυτοδιοίκηση, δεν μας έχουν δώσει εχέγγυα με τα αποτελέσματα της θητείας τους, και μου προκαλούν τρόμο με τη ρητορική την οποία διατυπώνουν. Οι νέοι άνθρωποι βλέπουν μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, με πολυετή θητεία, να λένε ψέματα. Έτσι στρέφονται οι πολίτες στα άκρα.
Για να συνεργαστούμε, πρέπει να απαντήσουμε με προγραμματικές αρχές, όχι με άθροισμα μουσικών καρεκλών
Η ψήφιση της απλής αναλογικής συνιστά τομή Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανόθευτη βούληση του ελληνικού λαού. Μέχρι σήμερα επικρατούσε ο «ο πρώτος τα παίρνει όλα», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντιπροσωπευτική έκφραση της ψήφου.
Εμείς διοικήσαμε με μια παράταξη τα στελέχη της οποίας προέρχονταν από όλους τους χώρους. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε.
Για να συνεργαστούμε, πρέπει να απαντήσουμε με προγραμματικές αρχές, και όχι με άθροισμα μουσικών καρεκλών.
Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, όμως στη βάση προγραμματικών αρχών και όχι καρεκλών. Περιμένω όμως από τους συνυποψηφίους μου να καταθέσουν το πρόγραμμά τους για να μιλήσουμε συγκεκριμένα.
Όμως ενώ η δική μας διοίκηση έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Σγουρός και ο κ. Πατούλης δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Όταν σε αυτή τη χώρα έγιναν κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς προγραμματικές αρχές, όπως του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, η χώρα καταστράφηκε. Όταν κάναμε συνεργασίες με προγραμματικές αρχές, ακόμη και όταν η συγκυβέρνηση ήταν δύσκολη, όπως εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είχαμε επαναληπτικές εκλογές, και μπήκαμε σε μια κανονικότητα.
Κάνω έκκληση να ακούσουμε συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές και πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε.
Ακόμη και όταν με στοχοποιούσαν, η Αττική γινόταν ορατή
Η Περιφέρεια Αττικής έγινε λίγο περισσότερο ορατή τα τελευταία χρόνια. Ακόμη κι όταν με έβαζαν στο στόχαστρο, λέγοντας «Η Δούρου φταίει για όλα».
Η Φυλή «σκάει» από τον Σεπτέμβριο του 2014, γιατί με την εκλογή της παράταξης της Δύναμης Ζωής, της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, μας κατηγορούσαν ότι η Αττική θα γινόταν Νάπολη.
Εμείς κάναμε το αυτονόητο: Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια ΣΔΙΤ, σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, που αντέβαιναν σε ευρωπαϊκές αρχές, και για αυτό δεν θα τα χρηματοδοτούσε η Ευρώπη.
Μετά από αγώνα δρόμου, καταφέραμε από τα τέλη του 2016 να έχουμε περιφερειακό σχεδιασμό που ενέκρινε και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουμε δρομολογήσει και μια σειρά από άλλες δράσεις ανακύκλωσης, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οδήγησαν στη μείωση του χαρτιού που πηγαίνει στον ΧΥΤΑ Φυλής και θάβεται.
Σήμερα, για το Γραμματικό μιλάμε πλέον για ΧΥΤΥ και όχι για ΧΥΤΑ, αποτρέποντας τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μου έλεγαν ότι αυτοκτονώ πολιτικά, όταν από το 2014 υποστήριζα ότι, το σκουπίδι είναι χρυσός.
Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί δημιουργήσαμε άλλα δυο ΧΥΤΥ, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, για τα οποία η Κομισιόν σταμάτησε να μας επιβάλλει πρόστιμα, που ουσιαστικά πλήρωναν οι πολίτες.
Το 2014 βρήκαμε μια κατάσταση ανεπίτρεπτη για ευρωπαϊκή χώρα, στον τομέα των απορριμμάτων. Ο δικός μας σχεδιασμός εισέπραξε εύσημα από τους αρμοδίους της Ευρώπης, που φυσικά… δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν διαχειρίστηκαν όλοι οι Δήμαρχοι με τον ίδιο τρόπο το μείζον ζήτημα των απορριμμάτων. Στο Μαρούσι δεν υπάρχουν ούτε καφέ, ούτε κίτρινοι κάδοι».
Το debate στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εδώ: https://bit.ly/2ISVUc5