«Για όσο καιρό δεν συζητάμε τα κρίσιμα και πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα θα διαιωνίζονται παθογένειες στην πατρίδα μας»
«Να έρθουν οι πολίτες σε αυτήν την κάλπη και να σκεφτούν από τη μία να επιλέξουν μία γυναίκα Περιφερειάρχη που ήρθε τα τελευταία 4 χρόνια και έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά, τα νοικοκύρεψε, και από την άλλη, έναν άνθρωπο που ήταν Δήμαρχος 12 χρόνια, δεν τον ενδιέφερε η Περιφέρεια, μέσα από εσωκομματικό εκβιασμό, όπως φάνηκε, βρέθηκε στην Περιφέρεια και στον Δήμο του, δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα για ανακύκλωση ή για αντιπλημμυρικά, παρ’ όλο που η Περιφέρεια του έχει δώσει χρήματα που τον φέρουν πέμπτο από όλο τον Βόρειο Τομέα. Ας μην το διακινδυνεύσουμε, ας νοικοκυρευτούμε». Αυτά τόνισε, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της, σήμερα στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Πρωινή Βάρδια» και στους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά.
«Στην πρώτη Κυριακή δόθηκε ένα μήνυμα και δόθηκε στα κομματικά επιτελεία, προς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μιλήσαμε όμως για τα αυτοδιοικητικά και για όσο καιρό δεν συζητάμε τα κρίσιμα και πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα θα διαιωνίζονται παθογένειες στην πατρίδα μας», προσέθεσε η ίδια.
Στη συνέντευξη μίλησε για απτά αποτελέσματα του έργου της, για ουσιαστικές παρεμβάσεις που καρποφόρησαν τα τελευταία 4 χρόνια.
Βασικά σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:
• Η κρίση χρέους και η κρίση δημοκρατίας, δεν προκλήθηκε τυχαία.
• Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια και αλλάξαμε τα πράγματα.
• Ζηλεύω τον τρόπο που μίλησαν οι υποψήφιοι του Δήμου Αθηναίων. Είδαμε ανθρώπους πολιτισμένους που είτε εκούσια ή ακούσια μίλησαν με όρους απλής αναλογικής. Για πρώτη φορά αυτό που ψηφίσαμε αποτυπώθηκε, γιατί στις προηγούμενες εκλογές είχαμε τη λογική «ο πρώτος τα παίρνει όλα». Τώρα ήταν αδιαμεσολάβητη και ανόθευτη η έκφραση της ψήφου. Αυτό προϋποθέτει ότι την επόμενη μέρα πρέπει να συνθέσεις.
• Λυπάμαι πάρα πολύ που άθελα μου έγινα μέρος μιας εικόνας που τροφοδοτεί την αναξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διότι μπήκα σε μια λογική να κυνηγάω τον κ. Πατούλη στα καμαρίνια. Έχουμε τρεις ακυρώσεις σε debate, δύο φορές κάνοντας χρήση της εγκυκλίου του ΕΣΡ, απέκλεισε τους άλλους υποψηφίους, οι οποίοι λόγω απλής αναλογικής, είναι ούτως ή άλλως μέλη του ΠεΣυ και επικεφαλής μιας προσπάθειας και όσες φορές κατορθώσαμε με διάφορους συνδυασμούς να βρεθούμε αυτά που ακούστηκαν ήταν για παρέμβαση του ΕΣΡ.
• Στην πρώτη Κυριακή δόθηκε ένα μήνυμα και δόθηκε στα κομματικά επιτελεία, προς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μιλήσαμε όμως για τα αυτοδιοικητικά και για όσο καιρό δε συζητάμε τα κρίσιμα και πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα θα διαιωνίζονται παθογένειες στην πατρίδα μας. Επιπλέον, την επόμενη μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήσαμε; Συζητήσαμε για το ποια είναι η εθνική μας αντιπροσωπεία; Συζητήσαμε τι έγινε στη Γαλλία ή την Αυστρία; Το ίδιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό που έκανε ο κ. Πατούλης ήταν μια προσπάθεια να συρρικνωθεί ο πολιτικός χρόνος και να αποφευχθεί από μεριάς του να μας πει ποιο είναι το πρόγραμμα του για την Περιφέρεια Αττικής.
• Ανάμεσα στα επιτεύγματα που είχε για πρώτη φορά ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης, σήμερα δίδεται το νέο τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος και ήδη προχωράνε οι διαδικασίες για τη β’ φάση του οικολογικού πάρκου. Στο Φαληρικό Δέλτα περαιώθηκε ένα τεράστιο αντιπλημμυρικό και αποχετευτικό έργο. Αυτή τη βδομάδα ποντίστηκε και το μεγαλύτερο κομμάτι του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας.
• Οι ρυθμοί στο δημόσιο έχουν προτεραιότητα τη διαφάνεια και τη συνταγματική κατοχύρωση σε σχέση με την εργασιακή νομοθεσία και το περιβάλλον. Αυτοί οι χρόνοι όμως και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων δεν διασφαλίζουν στους υπόλοιπους ιδιώτες, επιχειρηματίες ΜμΕ, ούτε τη διαφάνεια, ούτε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Αντιθέτως η γραφειοκρατία θρέφει τη διαφθορά.
• Το Φαληρικό το διεκδικήσαμε από την Κυβέρνηση, όπως το ίδιο κάναμε και για τα λιπάσματα στο Κερατσίνι και τον ασύρματο στον Αγ. Δημήτριο -εντός μνημονίων, δεν είχαμε άλλο καθεστώς στην Περιφέρεια Αττικής- και υλοποιούμε το αυτονόητο για τη χώρα μας, την Αττική Ριβιέρα.
• Το έργο που τελειώνει στη Μάνδρα πολλοί προσπάθησαν να το απομειώσουν, αφού στην αρχή κάνανε ότι είναι αόρατο. Κι εμείς δεν το κάναμε επειδή πέθαναν άνθρωποι λόγω του πλημμυρικού φαινομένου, δεν κάναμε μια χυδαία ανταποδοτικότητα. Το ξεκινήσαμε 22 Οκτωβρίου 2014, χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει.
• Θέλω να ευχαριστήσω τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής, διότι υπήρξαν κάποιοι διευθυντές, κάποιοι τμηματάρχες και κάποιοι υπάλληλοι που δουλέψανε και αυτό δεν είναι αυτονόητο. Μείωσα τις υπογραφές, αυτό είναι επίσπευση χρόνου. Έχω ζητήσει επίσημα έργα όπως είναι τα αντιπλημμυρικά ή δημοσίου συμφέροντος να γίνονται με όρους έκτακτης ανάγκης. Αλλά από όλους τους αυτοδιοικητικούς το ζητάω μόνο εγώ και «ο νοών νοείτω». Δείξαμε ότι λειτουργώντας με διαφορετικό τρόπο μπορούν τα πράγματα να γίνουν γρηγορότερα.
• Το ρέμα Πικροδάφνης είναι στο ΣτΕ. Έχω ζητήσει επίσης η εποπτεία των αυθαίρετων κτισμάτων να είναι στις Περιφέρειες, γιατί τώρα ο έλεγχος γίνεται από τους Δήμους και τις πολεοδομίες και η κατεδάφιση από τις Αποκεντρωμένες. Έχει γίνει νόμος και περιμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα γιατί δεν μπορούμε να γκρεμίζουμε χωρίς πόρους και δυναμικό. Και αυτό δεν το θέλει κανείς Περιφερειάρχης γιατί έχει πολιτικό κόστος.
• Για τα απορρίμματα αυτό που κάναμε δεν ήταν ούτε ριζοσπαστικό ούτε δική μου ιδέα. Συμβουλευτήκαμε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ξεκινάμε από τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, που οδηγεί σε θέσεις εργασίας. Φτιάξαμε έναν ΠΕΣΔΑ που έλειπε από τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας, εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• Απαλλάξαμε τους συμπολίτες μας από τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, φτιάξαμε δύο ΧΥΤΥ στα Κύθηρα και Αντικύθηρα. Θα φτιάξουμε το πράσινο νησί με τον κ. Χαρχαλάκη.
• Αγοράσαμε απορριμματοφόρα για του Δήμους για να τους βοηθήσουμε, βρήκαμε έναν αποτεφρωτήρα που στοίχισε στους φορολογούμενους πολίτες 11 εκατ. ευρώ για να καίει νοσοκομειακά απόβλητα και τώρα ο εργολάβος ανάδοχος που το έχει αναλάβει πληρώνει στο ελληνικό δημόσιο 11,5 εκατ. ευρώ.
• Άνθρωποι που επί χρόνια υπηρετούσαν την Αυτοδιοίκηση και δεν τους ενοχλούσε η ύπαρξη της Φυλής, τώρα που ξεκίνησε το πράγμα να μπαίνει σε σειρά, λένε «κοίτα τι έκανε η Δούρου». Συγκρουστήκαμε όχι μόνο με μεγαλοεργολάβους, αλλά και με νοοτροπίες και μικρότερα συμφέροντα.