«Είμαστε εδώ. Απέναντι στον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό σας»…
Στη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρενέβη με ομιλία της, η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής. Η Ρένα Δούρου έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της διοίκησης της Δύναμης Ζωής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που εκπόνησε, τονίζοντας τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα, την έμφαση που δίνει στην ανακύκλωση: «όποιος επιχειρήσει να ξηλώσει τον ΠΕΣΔΑ, θα μας βρει απέναντι». Απευθυνόμενη στη σημερινή περιφερειακή Αρχή η Ρένα Δούρου τόνισε: «Είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσετε τον Περιφερειακό σχεδιασμό». «Δεν θα επιτρέψουμε να τον ξηλώσετε όσο κι αν σας πιέζει ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στη διαδικασία υιοθέτησης του ΠΕΣΔΑ, που όπως τόνισε έπρεπε να είχε γίνει το 2003 ή το 2013, η ίδια έκανε λόγο για «μάχη που δώσαμε και εν πολλοίς κερδίσαμε, και σε περιφερειακό, και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σεβόμενοι τον ρόλο του ΠΕ.ΣΥ μα πάνω από όλα σεβόμενοι το γεγονός ότι κάποιοι απειληθήκαμε αλλά δεν κάναμε πίσω». «Μα πάνω από όλα αναλάβαμε το πολιτικό κόστος» ενός σχεδιασμού εναρμονισμένου με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση – «πάψαμε να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ, να μειώνουμε από τη μια συντάξεις και από την άλλη να αδιαφορούμε για την περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων».
«Ας προσέξουν ορισμένοι να μην ανεβάσουν το κασέ των εργολάβων, στη διαχείριση των απορριμμάτων»
Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι θεσμικά η Περιφέρεια δεν μπορεί να εντέλλει τους Δήμους, για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους Δημάρχους της Αττικής να καταρτίσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των απορριμμάτων τους, ενόψει της εκπόνησης του ΠΕΣΔΑ. Εντέλει «ο α’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι αυτός που επιτέλους θα υλοποιήσει έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα 5 χρόνια» χάρη στις προσπάθειες της διοίκησης της Δύναμης Ζωής, που εξασφάλισε τη σχετική χρηματοδότηση.
Αναφερόμενη στον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης, η ίδια τόνισε ότι η διοίκηση της Δύναμης Ζωής «δεν κατάργησε τα ΣΔΙΤ από ιδεοληψία» αλλά «γιατί ήσαν υπερδιαστασιολογημένα, διότι επρόκειτο για εργοστάσια επεξεργασίας συμμείκτων, διότι αφορούσαν εγγυημένες ποσότητες, γιατί αφορούσαν δέσμευση 27 ετών του δημοσίου έναντι συγκεκριμένων ιδιωτών». Εν κατακλείδι «επρόκειτο για έναν σχεδιασμό ανεφάρμοστο, συγκεντρωτικό, αντιπεριβαλλοντικό, πανάκριβο για τους δημότες». Και δεν βρισκόταν σε αντίθεση με τις απόψεις της Δούρου και της Δύναμης Ζωής αλλά με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.
Η Ρένα Δούρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τη σημερινή κυβέρνηση: «μερικοί πρέπει να προσέξουν μην γίνουν χρήσιμοι ηλίθιοι και ανεβάσουν το κασέ των εργολάβων. Όσοι παρακολουθούν βλέπουν τη διελκυστίνδα μεταξύ του κ. Θεοδωρικάκου που δεν έχει πια την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, του κ. Χατζηδάκη, του κ. Αραβώση».
«Εμείς, δεν πήραμε τη σκυτάλη από όσα οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία»
Η ίδια, αφού επισήμανε ότι «δεν είναι πάντα αφέλεια ή άγνοια, η σύγχυση που κάνουν κάποιοι μεταξύ ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ», άσκησε κριτική σε προτάσεις όπως αυτή της παράταξης του ΚΚΕ που προτείνει τα απορρίμματα της Αττικής, να οδηγηθούν εκτός της Περιφέρειας – «πολύ κομμουνιστικό, πολύ δημοκρατικό, πολύ ευρωπαϊκό, πολύ παιδαγωγικό». Ενώ απηύθυνε και το ερώτημα: «Τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής που ελέγχει το ΚΚΕ τι έκαναν για την ανακύκλωση;».
Αναφερόμενη στην ανάγκη παύσης λειτουργίας της χωματερής της Φυλής, η ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν πήραμε τη σκυτάλη από όσα οδήγησαν την πατρίδα μας τόσο στη χρεοκοπία όσο και στην ηθική χρεοκοπία. Και είπαμε ότι για να κλείσει επιτέλους η Φυλή και για να σταματήσει και η ιστορία με την Ψυττάλεια, δηλαδή να μην έχουμε το μεγαλύτερο ΚΕΛ και τη μεγαλύτερη χωματερή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει οι υπόλοιποι, με όρους περιβαλλοντικούς, ευρωπαϊκούς, που δεν είναι αντίθετοι στο ενωσιακό δίκαιο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα βρείτε καμία δήλωσή μου τύπου ‘ψηφίστε με και την 1η Σεπτεμβρίου 2014, κλείνει η Φυλή’». «Για να κλείσει η Φυλή εκπονήσαμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό» που «αντιμετωπίζει τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής και τους ανθρώπους της με τον ίδιο τρόπο όπως αυτούς στον Πειραιά, στο Σχιστό, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα».
«Στο Γραμματικό, δεν αφήσαμε τους κατοίκους στο έλεος του προηγούμενου σχεδιασμού που προέβλεπε ΧΥΤΑ»
Αναφερόμενη στη λειτουργία της εγκατάστασης στο Γραμματικό, στηλίτευσε τη θέση ορισμένων «να κλείσουν παράλληλα και η Φυλή και το Γραμματικό», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση της Δύναμης Ζωής «δεν άφησε τους κατοίκους του Γραμματικού στο έλεος των σχεδιασμών του κ. Σγουρού, που προέβλεπαν εκεί ΧΥΤΑ, ταφή σκουπιδιών, υπερδιαστασιολογημένο εργοστάσιο»… «Εμείς με πολλή δουλειά, με πολλά ξενύχτια διαπραγματεύσεων, με συγκρούσεις στις Βρυξέλλες, καταφέραμε να αποφύγουμε τη δημοσιονομική διόρθωση και ζητήσαμε από τους κατοίκους να αναλάβουν την ευθύνη των απορριμμάτων τους».
Τέλος, η Ρένα Δούρου κάλεσε τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη «να μην κάνει πίσω στον ΠΕΣΔΑ», να μην επιτρέψει το ξήλωμά του με νυκτερινές τροπολογίες του κ. Θεοδωρικάκου, γιατί έτσι δεν πρόκειται να κλείσει η Φυλή, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τα παιδιά μας αλλά και για το ΑΕΠ: «γιατί ο σχεδιασμός αυτός δημιουργεί σοβαρές θέσεις εργασίας».