fbpx

Η Ρένα Δούρου μίλησε στο Στρασβούργο για τις καινούργιες προκλήσεις και τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών

Τη σημασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανόδου του ρατσισμού, του εθνικισμού και του φανατισμού με το πρόσχημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου, υπογράμμισε κατά την παρέμβασή της στην Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, η Ρένα Δούρου.

Η Ρένα Δούρου εισηγούμενη, σε συνεργασία με την αντιπρόεδρο του Κογκρέσου, Μπάρμπαρα Τότσε, Έκθεση σχετικά με τον ρόλο του «Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα», αφού τόνισε τη βαρύνουσα σημασία των «πολιτιστικών δρόμων» στην «οικοδόμηση γεφυρών και οικονομικής ανάπτυξης», παρατήρησε ότι «με τον τρόπο αυτό μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την απάντηση στη σημερινή κρίση ευρωπαϊκής ταυτότητας».

«Μέσα από τον διαπολιτισμικό διάλογο, πέρα από τα σύνορα που χωρίζουν, μπορούμε να οικοδομήσουμε ό,τι μας ενώνει, ειδικά σήμερα, που αντιμετωπίζουμε την άνοδο των εθνικισμών, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού». «Η πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τις κοινές μας αξίες: τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου». «Και μάλιστα σε μια περίοδο που η 4η Βιομηχανική επανάσταση επιβάλλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αξιόπιστες απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις τόσο των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης όσο και του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου».

«Η μόνη απάντηση στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση»

«Σε μια περίοδο παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της ενημέρωσης, σε μια περίοδο καλλιέργειας της άγνοιας, χρειαζόμαστε την πολιτιστική διαφορετικότητα και τον διαπολιτισμικό διάλογο με στόχο μια ευρωπαϊκή ταυτότητα αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας», παρατήρησε η Ρένα Δούρου. «Της μόνης απάντησης στους εθνικισμούς, τα κλειστά σύνορα, τον λαϊκισμό που αρνείται τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά δικαιώματα, που δίνουν ελπίδα και έμπνευση στους νέους».

Η Ρένα Δούρου, παρεμβαίνοντας, στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, στη συζήτηση σχετικά με την Έκθεση για τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο θέμα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, αφού τόνισε ότι το ζήτημα πλέον λαμβάνει, πέρα από παραδοσιακές μορφές «λόγω πολέμων» και νέες, «λόγω της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε την ανάγκη «αξιοπιστίας του πολιτικού λόγου», καλώντας τους νέους αντιπροσώπους να γίνουν «οι σκληρότεροι κριτές μας» ειδικά σήμερα «70ή επέτειο ίδρυσης του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Το καθήκον μας απέναντι στους νέους είναι να τους δώσουμε την έμπνευση να αγωνιστούν για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου κατά της ανόδου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας». «Δεν μας επιτρέπεται να αποτύχουμε γιατί αυτό το καθήκον δεν αφορά ένα πρόσωπο ή ένα κόμμα αλλά είναι η κρίσιμη πρόκληση για το μέλλον της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της κοινωνικής Δικαιοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο», υπογράμμισε η ίδια.

Τέλος, η Ρένα Δούρου, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή των Περιφερειών του Κογκρέσου, τόνισε τη διττή διάσταση – «της ευκαιρίας και της πρόκλησης» – που παρουσιάζει η επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, μέσα από την «εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς». «Περισσότερη αποκέντρωση πρέπει να σημαίνει, πρακτικά, περισσότερη Δημοκρατία και Ισότητα στην Ευρώπη». «Οι περιφερειακές αρχές πρέπει να επεξεργαστούν εκείνες τις πολιτικές που καταστούν τις Περιφέρειες παράγοντες εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενίσχυσης του κράτους Δικαίου», τόνισε η ίδια.

Share This