Η Ρένα Δούρου στο ραδιόφωνο Ελλάδα FM 9.43
“Σήμερα στη Μόρια έχουμε το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου”, τόνισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο Ελλάδα FM 9.43 και τον δημοσιογράφο Νίκο Μερτζάνη.
“Όσοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούσαμε ότι οδηγούμαστε στη σημερινή κατάσταση, δεν το κάναμε από αντιπολιτευτικό οίστρο αλλά από αίσθηση ευθύνης”, συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει διαρκώς την εντύπωση ότι χειρίζεται όλα τα θέματα στη βάση της επικοινωνίας και μόνο”.
“Και στα θέματα της περιβαλλοντικής κρίσης έχουμε την ίδια επιφανειακή προσέγγιση από την πλευρά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη”, σημείωσε η Ρένα Δούρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “σήμερα η, κατά τα άλλα “πράσινη” κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παγώσει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών που, χάρη στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και του Σωκράτη Φάμελλου, πρώτη είχε συστήσει η χώρα μας”.
8 ερωτήματα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σ. Αραβία
Με αφορμή την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, η Ρένα Δούρου έθεσε 8 ερωτήματα: “Με ποια εντολή οι Έλληνες στρατιωτικοί που θα πάνε στο Ριάντ, θα μετέχουν στην αεράμυνα μιας ξένης χώρας; Έχει σταθμίσει καλά αυτή την κίνησή της η κυβέρνηση; Έχει σταθμίσει τις επιπτώσεις της; Έχει υπολογίσει τον αντίκτυπό της για την ενεργειακή πολιτική της πατρίδας μας; Για τις συμμαχίες της χώρας μας, για παράδειγμα με το Ιράν; Για τις υπόλοιπες συμμαχίες της Ελλάδας; Έχει σκεφθεί τις συνέπειες αυτού του τυφλού ατλαντισμού; Αυτής της τυφλής ευθυγράμμισης με ένα μόνο κομμάτι μιας σκακιέρας που σήμερα αναδιατάσσεται σε όλα τα επίπεδα;”
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει τον ολισθηρό δρόμο της τυφλής και στείρας αντιπολίτευσης που είχε ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών”, παρατήρησε η ίδια.
Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρ. Δούρου:
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπηρετεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και αυτός είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας.
- Με τη σημερινή κυβέρνηση κανείς πολίτης δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν η εξωτερική πολιτική, όπως είπε και στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ασκείται με το να θεωρείται η χώρα μας προβλέψιμη και δεδομένη.
- Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται μια ουσιαστικά εθνική στρατηγική για τον 21ο αιώνα που να προστατεύει πραγματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με όλους.
- Έχουμε παρατήσει το περιβάλλον. Πραγματικά και πριν από τα μνημόνια, η χώρα μας, δεν είχε να επιδείξει εξαιρετικούς δείκτες αντίστοιχους άλλων κρατών – μελών της ΕΕ σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές. Μετά ήλθε το μνημόνιο και οι δημοσιονομικές πολιτικές έγιναν άλλοθι για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές πολιτικές.
- Για το Μάτι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι έφταιγαν ο Τσίπρας και η Δούρου και μόλις έγινε πρωθυπουργός, από το βήμα του ΟΗΕ ανακάλυψε ότι έφταιγε η κλιματική κρίση. Θυμίζω τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία πράσινη ευρωπαϊκή συμφωνία. Και τέλος θυμίζω τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε, από τη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης την απολιγνιτοποίηση ενώ απαιτείται σοβαρή πολιτική που χρειάζεται διαβούλευση. Κανείς σοβαρός πρωθυπουργός δεν θα πήγαινε στο εξωτερικό να ανακοινώσει κάτι τέτοιο.
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας αντίστροφη τροχιά από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη όπου η τάση δεν είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας, ετοιμάζει τα καινούργια τζάκια του φυσικού αερίου, που πρέπει να ξέρουμε ότι ενεργειακά δεν είναι καθόλου αθώο.
- Οι πολίτες, οι παραγωγικές δυνάμεις, το περιβάλλον είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση, χωρίς αιτιολόγηση, ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου. Και κερδισμένες είναι οι μεγάλες εταιρίες που θα φέρουν από την πίσω πόρτα το φυσικό αέριο το οποίο, όπως κι ο λιγνίτης, έχει αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα.