Η κυβέρνηση επαναφέρει την καταδικασμένη έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως αντίθετη με την Κοινοτική νομοθεσία και το άρθρο 24 του συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου!
Της Ρένας Δούρου*
Με καθυστέρηση δύο ημερών και ύστερα από την καταγγελία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εδέησε (στις 11.4) να υπογράψει την κοινή δήλωση-έκκληση 12 ομολόγων του υπουργών της Ε.Ε., σχετικά με την ανάγκη η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά από την πανδημία, να γίνει με τους όρους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. “Το μάθημα του κορωνοϊού είναι βασικά ότι θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τις φιλοδοξίες μας για να μειώσουμε τους κινδύνους και το κόστος της απραξίας στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που υπέγραψε και ο κ. Χατζηδάκης. Και τίθεται το δίλημμα: είναι υποκριτική ή εκτός γραμμής η στάση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος;
Η απάντηση απορρέει αβίαστα από τις πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη: πρόκειται για υποκριτικά πράσινη, διαπνεόμενη από το νεοφιλελεύθερο δόγμα, αυτό ακριβώς που ευθύνεται για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα παγκοσμίως, στάση. Το δόγμα που μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία, οξύνοντας τις ανισότητες και την κλιματική κρίση.
Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργού μιλούν από μόνες τους. Κυβερνητικοί ευρωβουλευτές καταψήφισαν την κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης τον περασμένο Νοέμβριο. Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τα δημόσια δίκτυα ενέργειας, πουλώντας, για παράδειγμα, ολόκληρο το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, που είναι η στροφή των κυβερνήσεων προς το Δημόσιο! Η ίδια προχωρά σε μια συνθηματολογική απολιγνιτοποίηση χωρίς προϋποθέσεις δίκαιης μετάβασης, με καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τον τόπο, χωρίς καν να αναφέρεται σε απανθρακοποίηση, αφού επιλέγει ως καύσιμο μετάβασης το φυσικό αέριο, που έχει αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα – για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παύει να χρηματοδοτεί τις υποδομές του από του χρόνου!
Η κυβέρνηση επαναφέρει την καταδικασμένη έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως αντίθετη με την Κοινοτική νομοθεσία και το άρθρο 24 του συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου! Αγνοεί και την κοινωνία και το περιβάλλον αδιαφορώντας για την ενεργειακή φτώχεια και ακυρώνοντας τη σημαντική πρωτοβουλία των Ενεργειακών Κοινοτήτων (που έχει χαιρετίσει το σύνολο της περιβαλλοντικής κοινότητας). Καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών πλήττοντας τη βιοποικιλότητα. Εκπονεί νέο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, με επίκεντρο, σε ποσοστό 80%, το φυσικό αέριο, που είναι ορυκτό καύσιμο:
“Δεν μπορούμε να υποστούμε οπισθοδρομήσεις που μπορεί να έχουν βλαβερές επιπτώσεις στο κλίμα, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον μας καθώς και στην ανθρώπινη υγεία και τις οικονομίες μας”, γράφουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, ο συνάδελφός τους, συνυπογράφων, Κ. Χατζηδάκης, συμβάλλει στην “πράσινη επανεκκίνηση” με έργα που την αναιρούν! Είναι προφανές ότι το μόνο “πράσινο” στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το μελάνι της υπογραφής του υπουργού. Και αν…
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πρασινα και Αριστερά / Yποκρισία σε χρώμα πράσινο | Αυγή (avgi.gr)