Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρίσιμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, από το λιμάνι του Μπράιτον έως την Κυανή Ακτή κι από τις ΗΠΑ έως την Ασία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Της Ρένας Δούρου*
Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρίσιμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, από το λιμάνι του Μπράιτον έως την Κυανή Ακτή κι από τις ΗΠΑ έως την Ασία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Τα πλαστικά απόβλητα των ΜΑΠ μίας χρήσης, όπως είναι τα γάντια, οι μάσκες, τα μπουκαλάκια αντισηπτικού κ.ά. καταλήγουν στον βυθό των θαλασσών με ανυπολόγιστες, καταστροφικές συνέπειες, καθώς επιδεινώνουν μια ήδη υπάρχουσα απειλή για το περιβάλλον! Γιατί αυτό το είδος πλαστικών αποβλήτων προστίθεται στα 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.
Πρόκειται για ένα νέο είδος θαλάσσιας ρύπανσης και ήδη διεθνή ΜΜΕ, όπως το Euronews και το CNN, αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο νέο φαινόμενο, με τίτλο «Τα απόβλητα της Covid-19», που μετά από τους δρόμους, όπου πετιούνται από τους πολίτες, καταλήγουν στον βυθό των θαλασσών μας με όποιες νέες απειλές αυτό συνεπάγεται.
Ειδικά τα ΜΑΠ, όπως εξηγεί ο διευθυντής Εκστρατειών της Greenpeace στις ΗΠΑ Τζον Χόσβαρ, εμφανίζουν ιδιαίτερα προβλήματα: «Η δομή τους τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα για τη θαλάσσια ζωή. Τα γάντια, όπως και οι πλαστικές σακούλες, μοιάζουν με μέδουσες ή άλλα είδη τροφής για τις θαλάσσιες χελώνες για παράδειγμα. Οι ιμάντες στις μάσκες αποτελούν περίπλοκους κινδύνους». Όλα αυτά με τον καιρό διαλύονται και τα μικροπλαστικά τους προστίθενται στις θάλασσες, στον αέρα και στην τροφή μας.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Euronews, η Κλερ Πότερ, Βρετανίδα περιβαλλοντική ακτιβίστρια, εξηγούσε ότι «τα μέσα ατομικής προστασίας περιέχουν ένα νέο είδος πλαστικού μίας χρήσης που δεν υπήρχε τον Ιανουάριο. Το βλέπουμε τώρα στις παραλίες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την πραγματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις καλές πρακτικές που γνωρίζουμε».
Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο πράσινος επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου του Μπράιτον Φέλιμ ΜακΚάφερτι υπογράμμιζε την ανάγκη «να υπάρξουν σαφείς διαδικασίες για να απαλλαγούμε από αυτά τα απόβλητα με τον κατάλληλο τρόπο».
Αλλά και στη Γαλλία υπάρχει κινητοποίηση για το ίδιο θέμα. Η πρωτοβουλία «Μια χειρονομία για τη θάλασσα» του Ιδρύματος της Θάλασσας έχει ξεκινήσει σχετική εκστρατεία για δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς σε δημοφιλείς παραλίες στα νότια της Γαλλίας παρατηρείται παρουσία των νέων πλαστικών αποβλήτων… Ο ιδρυτής της οργάνωσης, δύτης Λοράν Λομπάρ έθεσε το εύγλωττο ερώτημα «πώς σας φαίνεται να κολυμπάτε με την Covid-19 φέτος;».
«Σύντομα θα βλέπουμε περισσότερες μάσκες, παρά μέδουσες στη Μεσόγειο» προσέθεσε ο ίδιος. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της οργάνωσης Ζιλί Ελέκ δήλωσε ότι πρώτη φορά στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παρατηρούνται τόσα πολλά απόβλητα από Μέσα Ατομικής Προστασίας στη Μεσόγειο! Η ίδια εξήγησε ότι η νέα αυτή απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: ήδη αποτελεί το 5% των αποβλήτων της θάλασσας που μαζεύει η οργάνωση και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.
«Αν κάποιος μας είχε προειδοποιήσει ευθύς εξαρχής για το πρόβλημα με τα πλαστικά μπουκάλια και τις πλαστικές σακούλες, θα είχαμε συνεχίσει;» αναρωτήθηκε με νόημα, προσθέτοντας ότι η απλή κίνηση να μην πετάμε τα γάντια ή τη μάσκα στον δρόμο μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για το περιβάλλον.
* Η Ρένα Δούρου είναι τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία