fbpx

Ολοκληρώνεται σήμερα η Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης -η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής για το κλίμα φέτος, σύμφωνα με το BBC-, που διοργανώνει η αμερικανική
Ολοκληρώνεται σήμερα η Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης -η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής για το κλίμα φέτος, σύμφωνα με το BBC-, που διοργανώνει η αμερικανική μεγαλούπολη σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και περιλαμβάνει πάνω από 350 εκδηλώσεις, στρογγυλά τραπέζια, εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια, για την υπάρχουσα κατάσταση της κλιματικής κρίσης και το τι πρέπει να γίνει. Ένα επιδραστικό γεγονός, όπου μετέχουν κυβερνήσεις, επιστήμονες, ΜΚΟ, οργανισμοί τέχνης, πολίτες και επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη αλλά και στον κόσμο, που διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία – εκείνη της οικοδόμησης του μετά-Covid-19 κόσμου.

Η προσέγγισή μας για τη Νέα Υόρκη, για τον κόσμο, είναι κρίσιμη για να φέρει τον κόσμο στην καρδιά της κλιματικής δράσης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Πρέπει να ξαναχτίσουμε την παγκόσμια οικονομία για τους λαούς και τον πλανήτη και πρέπει να περιορίσουμε στο μισό τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώς το τέλος αυτής της δεκαετίας, σημειώνουν οι διοργανωτές της Εβδομάδας.

Με αφορμή λοιπόν τη μεγαλύτερη κλιματική εβδομάδα στη Γη, η διεθνής έρευνα της Globescan παρατηρεί ότι οι λαοί του πλανήτη συνεχίζουν μεν να ανησυχούν για την κλιματική κρίση, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και τον οικονομικό της αντίκτυπο, ωστόσο η αίσθηση της ανάγκης για επείγουσα δράση είναι αντιστρόφως ανάλογη της οικονομικής ευρωστίας των χωρών. Έτσι, στις πλουσιότερες χώρες, η υποστήριξη για ανάληψη άμεσων δράσεων είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη στις φτωχότερες χώρες, που ζητούν την ίδια, δυναμική αντιμετώπιση όπως στην περίπτωση του ιού. Το 90% των πολιτών στις 27 χώρες που μετείχαν στην έρευνα θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως πολύ σοβαρό ή σοβαρό πρόβλημα – διαπίστωση που ενισχύει την υπάρχουσα, εδώ και χρόνια, τάση. Ωστόσο μόλις το 45% των ερωτηθέντων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Σουηδία συμφωνούν για επείγουσα δράση…

Τα ευρήματα αυτά συνδέονται με τη διαπίστωση ότι, τα τελευταία 25 χρόνια, το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη ευθύνεται για τον υπερδιπλασιασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περισσότερο από ό,τι τα 3,1 δισ. πολιτών που ανήκουν στον φτωχότερο παγκόσμιο πληθυσμό! Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Oxfam με τίτλο Αγώνας κατά των ανισοτήτων στις εκπομπές CO2, η υπερκατανάλωση μιας εύπορης μειοψηφίας τροφοδοτεί την κλιματική κρίση αλλά το βαρύ τίμημα το πληρώνουν οι φτωχές κοινότητες και οι νέες γενιές, στο πλαίσιο ενός οικονομικού μοντέλου στη βάση των ανισοτήτων και των ορυκτών καυσίμων, που διαιωνίζεται εδώ και δεκαετίες με τη συνενοχή πολλών κυβερνήσεων.

Η απλή επανεκκίνηση των οικονομιών μας όπως ήσαν πριν από την πανδημία, δηλαδή άδικες, ξεπερασμένες και ρυπογόνες, δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή. Οι κυβερνώντες πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για να μετατρέψουν τις οικονομίες μας και να χτίσουν ένα πιο δίκαιο για όλους και όλες μέλλον, τονίζει η Αρμέλ Λε Κοντ της Oxfam.

Ακριβώς αυτό το νήμα της κλιματικής απεργίας ξαναπιάσαμε την Παρασκευή, σε 2.500 σημεία του πλανήτη, με τους νέους του κόσμου: γιατί ούτε η κλιματική κρίση θα φύγει μόνη της ούτε μόνο του θα χτιστεί το μέλλον με περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματική Αλλαγής

Όταν οι νέες γενιές πληρώνουν | Αυγή (avgi.gr)

Share This