Εν κατακλείδι, οι κορυφαίοι επιστήμονες κρούουν, για ακόμα μία φορά, τον κώδωνα του κινδύνου
«Ηπερίοδος 2016 – 2020 πρόκειται να είναι η θερμότερη πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτή η έκθεση δείχνει ότι, ενώ πολλές πτυχές των ζωών μας επλήγησαν το 2020, η κλιματική αλλαγή συνέχισε ακάθεκτη». Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητή Πέτερι Τάαλας και σχετίζεται με την πρόσφατη συλλογή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τεκμηριωμένων στοιχείων για όλες τις πτυχές τής κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια συνθετική έκθεση υψηλού επιπέδου που συνέταξαν έξι από τις κορυφαίες οργανώσεις που ασχολούνται με το κλίμα, όπως το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Κλίμα, η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών κ.ά., υπό τον τίτλο «Ενωμένοι στην Επιστήμη». Στόχος είναι η καταγραφή των πιο πρόσφατων εξελίξεων στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο στη δεδομένη χρονική συγκυρία.
Η παρατήρηση του καθηγητή Τάαλας αποτελεί ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης.
Τα περισσότερα είναι εξόχως ανησυχητικά, καθώς μεταξύ τους καταγράφονται διαπιστώσεις που εξηγούν πρόσφατα φαινόμενα (τεράστιες φωτιές σε όλο τον πλανήτη, από τη Σιβηρία έως την Καλιφόρνια, ταχύτατο λιώσιμο των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας κ.ά.). Χαρακτηριστικά: η αύξηση κατά… 62%, την περίοδο από το 1990, όταν ξεκινούσαν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, έως το 2019, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης των θαλασσών που οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων στους πόλους, το γεγονός ότι η παγκόσμια αντίδραση στην Covid-19 διόλου δεν επηρέασε τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, το ότι, ενώ οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έπεφταν κατακόρυφα στη διάρκεια του lockdown, οι συγκεντρώσεις των αερίων μακράς διαρκείας συνέχισαν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα. «Οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, που ήδη είναι στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, συνέχισαν να αυξάνονται» παρατήρησε ο γ.γ. του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητής Π. Τάαλας.
Εν κατακλείδι, οι κορυφαίοι επιστήμονες κρούουν, για ακόμα μία φορά, τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αυξάνονται οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και υπογραμμίζοντας ότι μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ της δράσης που απαιτείται προκειμένου η θερμοκρασία να μην αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό (από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου) και της πραγματικότητας της άμεσης και επείγουσας ανάγκης για δραστική περιστολή των εκπομπών αερίων. Σύμφωνα με την έρευνα, έως το 2030 ο πλανήτης θα χρειαστεί να περιορίσει τις συνδυασμένες εκπομπές των έξι κορυφαίων χωρών που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ώστε να υπάρχει ελπίδα να μην υπερβούμε το κρίσιμο όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό… Δύσκολο μεν, όχι αδύνατο δε. Η έκθεση τονίζει ότι απαιτείται παγκόσμια κινητοποίηση, όπως αυτή κατά της πανδημίας για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα έως τα τέλη της δεκαετίας. Μέχρι τότε ο πλανήτης θα συνεχίζει να βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης απ’ άκρη σ’ άκρη, με τις πιο ευάλωτες χώρες και πληθυσμούς να πληρώνουν άνισα το βαρύτερο τίμημα της ανάπτυξης των ισχυρότερων κρατών. «Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και η εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους του φυσικού κόσμου διαφαίνεται στον ορίζοντα». Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από αυτή τη δήλωση του μεγάλου φυσιοδίφη, σκηνοθέτη και συγγραφέα σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που επαναλαμβάνει ότι «έχουμε εξελιχθεί σε επιδημία για τον πλανήτη». Και συνεχίζουμε στη λάθος ρότα…
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής