fbpx

Ενδιαφέρον θα είχε επίσης να εξηγήσει η κυβέρνηση στους μαθητές γιατί δεν προβλέπει κανενός είδους δίκαιη μετάβαση στην περίοδο χωρίς ορυκτά καύσιμα
“Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω ζωή”. Ο μαθητικός διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 21 Μαρτίου του χρόνου είναι τμήμα των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος “LIFE-IP AdaptInGR”, με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα LIFE) και το Πράσινο Ταμείο, και τελεί υπό τον συντονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο θα είχε πολλά να μάθει από το θέμα του Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού. Θα είχε επίσης και πολλά να εξηγήσει στους μαθητές.

Αρχής γενομένης από το να εξηγήσει γιατί, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μεγαλόστομο fast track σχέδιο απολιγνιτοποίησης, και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνησή του επέλεξε να αντικαταστήσει τον λιγνίτη με ένα άλλο ορυκτό και εισαγόμενο καύσιμο, που η Ευρωπαϊκή Ένωση παύει μάλιστα να χρηματοδοτεί: το φυσικό αέριο. Να εξηγήσει γιατί, αντί να στηρίζει τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, “κατάφερε” να κάνει φέρει (ξανά) στο “κόκκινο” τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, τον κουμπαρά δηλαδή, που στηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και που είχαν αδειάσει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ – έλειπαν 800 εκατομμύρια όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και τον ξαναγέμισε. Για να έλθει να τον ξανα-αδειάσει η δήθεν πράσινη κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκαλώντας αναστάτωση στους παραγωγούς ΑΠΕ και υπονομεύοντας τις σχετικές επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και να ανοίξουν τον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα.

Ανησυχία ΠΟΥ για έξαρση νοσημάτων του αναπνευστικού στην Κίνα
Ενδιαφέρον θα είχε επίσης να εξηγήσει η κυβέρνηση στους μαθητές γιατί δεν προβλέπει κανενός είδους δίκαιη μετάβαση στην περίοδο χωρίς ορυκτά καύσιμα: καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση της ανεργίας στις πληττόμενες περιοχές. Να εξηγήσει επίσης την απουσία μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Να εξηγήσει γιατί υποβάθμισε την πολιτική των Ενεργειακών Κοινοτήτων – μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τη συμμετοχή νοικοκυριών, επιχειρήσεων, δήμων, που βοηθά στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργεια και, ακριβώς για τους λόγους αυτούς, χαιρέτισαν όλες οι οικολογικές οργανώσεις. Να εξηγήσει γιατί ξεπουλά δημόσια περιουσία όπως η ΔΕΠΑ υποδομών ή ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αν το υπουργείο και η κυβέρνηση ήθελαν να είναι στοιχειωδώς συνεπείς με τα λόγια τους, θα έπρεπε να εξηγήσουν ακόμα στους μαθητές γιατί ψήφισαν, την άνοιξη, εν μέσω πανδημίας, έναν αντιπεριβαλλοντικό νόμο κόντρα στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Έναν νόμο που καταργεί τους δασικούς χάρτες, υπονομεύει τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών, αφήνει απροστάτευτες τις περιοχές Natura απέναντι σε κάθε είδους “επενδύσεις” κ.ά.. Να εξηγήσουν γιατί δεν ενδιαφέρονται για την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση, ενώ προωθούν την καύση των απορριμμάτων. Να εξηγήσουν γιατί δεν έχουν πραγματικό σχέδιο δημοκρατικού, πράσινου μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί, με λίγα λόγια, υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον των μαθητών.

Υπ’ αυτό το πρίσμα λοιπόν, πιο λογικό θα ήταν ο διαγωνισμός να είχε τίτλο: “Το κλίμα αλλάζει… αλλά εμείς πάμε σαν άλλοτε”, ή “Το κλίμα αλλάζει… αλλά σκασίλα μας”. Θα ήταν πιο ειλικρινές. Και σίγουρα θα ανταποκρινόταν στη σημερινή πραγματικότητα του τόπου. Δυστυχώς…

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Το κλίμα αλλάζει… αλλά εμείς πάμε σαν άλλοτε | Αυγή (avgi.gr)

Share This