Η διεξαγωγή, φέτος τον Νοέμβριο, της 26ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα, πρόκειται να συμπέσει με τον πρώτο χρόνο από την εκλογή του Μπάιντεν στις ΗΠΑ
Time, BBC, Le Monde, συμφωνούν: η φετινή χρονιά είναι κομβικής σημασίας για την επιτάχυνση του αγώνα κατά της κλιματικής απορρύθμισης. “Το 2021 θα είναι η χρονιά της αλήθειας για το κλίμα”, τόνισε, μιλώντας στη γαλλική Le Monde, ο Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και σήμερα πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου. “Οι ορίζοντες και οι υποχρεώσεις είναι για πρώτη φορά σαφείς: τα κράτη πρέπει να ορίσουν μακροχρόνια πορεία, την ουδετερότητα του άνθρακα το 2050, αλλά επίσης και να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες προσπάθειές τους, το 2030, και, βραχυπρόθεσμα, τα σχέδια ανάκαμψής τους”, συνέχισε ο ίδιος, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της παγκόσμιας Διάσκεψης που πέρασε στην Ιστορία ως Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015. Μια σημαντική συμφωνία, που σηματοδότησε μια νέα πορεία της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική κρίση, θέτοντας έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για τη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Η διεξαγωγή, φέτος τον Νοέμβριο, της 26ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα, που αναβλήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας, πρόκειται να συμπέσει με τον πρώτο χρόνο από την εκλογή του Προέδρου Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Μια εξέλιξη που σήμανε την επιστροφή, στο προσκήνιο της κλιματικής διπλωματίας, της χώρας η οποία είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής αλλά και το κράτος με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στο Πράσινο Ταμείο. Η φετινή λοιπόν Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη τείνει να λάβει την ίδια σημασία με εκείνη του 2015, καθώς ο πλανήτης βιώνει μια κρίσιμη καμπή, με την κλιματική απορρύθμιση να βαίνει επιδεινούμενη – δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η περσινή χρονιά συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον θερμών που καταγράφηκαν ποτέ…
Χρονιά λοιπόν λελογισμένης ελπίδας η φετινή, αν και, σύμφωνα με τον Γκλεν Πίτερς, διευθυντή ερευνών στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για το Κλίμα στο Όσλο, δεν πρέπει να περιμένουμε οι ίδιες μειώσεις στην εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παρατηρήθηκαν το 2020, χρονιά πανδημίας, που οδήγησε σε μείωση κατά 7% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, να διατηρηθούν και φέτος, καθώς σιγά – σιγά ο πλανήτης επιστρέφει στα επίπεδα εκπομπών του 2019. Κατά σύμπτωση, 7% είναι το ποσοστό που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χρειάζεται να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, για τα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πλέον ο Πίτερς υπολογίζει ότι οι εκπομπές αερίων θα επιστρέψουν σύντομα στα προπέρσινα επίπεδα, με τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πακέτα οικονομικής ανάκαμψης.
Ακριβώς η φύση αυτών των πακέτων ανάκαμψης θα κρίνει την πορεία των εκπομπών αερίων και του μέλλοντος της κλιματικής κρίσης, μακροπρόθεσμα. Μιλώντας στο Time ο Πίτερς εξήγησε ότι αν φέτος τα πακέτα ανάκαμψης δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αύξηση, για παράδειγμα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μελλοντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων. Για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου απαιτείται “μια απάντηση πιο ισχυρή από ό,τι εκείνη στην Covid-19”, έλεγε ο Λοράν Φαμπιούς, στις 11 Δεκεμβρίου πέρσι, κάνοντας απολογισμό των πέντε ετών της Συμφωνίας του Παρισιού και κρίνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν στάθηκαν στο ύψος των δεσμεύσεών τους. Τα παθήματα έγιναν άραγε μαθήματα;
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής