fbpx

Η δημοσκόπηση φανερώνει ότι η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι “πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα”
“Ηψήφος των λαών για το κλίμα”. Σπάνια ο τίτλος μια έρευνας ανταποκρίνεται τόσο πολύ στην πραγματικότητα: πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει γίνει ποτέ για το κλίμα. Ένας πραγματικός “θησαυρός στοιχείων” από τη δημοσκόπηση 1,2 εκατομμυρίου πολιτών, που διεξήγαγε το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μη κυβερνητικές οργανώσεις ενόψει της κρίσιμης, για την κλιματική κρίση, φετινής χρονιάς.

Με μια πρωτότυπη και άκρως αποτελεσματική μέθοδο (μέσα από διαφημίσεις σε βιντεοπαιχνίδια και πλατφόρμες παιχνιδιών για την προσέγγιση νέων ανθρώπων, που άγγιξε μισό εκατομμύριο νέους κάτω των 18 ετών), καλύφθηκαν 50 χώρες και το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και η ετυμηγορία των πολιτών εντυπωσιακή: τα 2/3 θεωρούν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής “παγκόσμια έκτακτη ανάγκη”, με τους νέους 14 έως 18 ετών να βρίσκονται στην πρωτοπορία, με ποσοστό 69%.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν καθαρά ότι η επείγουσα κλιματική δράση έχει ευρύτατη στήριξη από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας, φύλου και επίπεδου εκπαίδευσης” παρατηρεί ο Αχίμ Στάινερ από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη.

“Όμως επιπλέον η έρευνα αποκαλύπτει το πώς οι πολίτες θέλουν οι πολιτικοί τους να αντιμετωπίσουν την κρίση. Από μια γεωργία φιλική προς το κλίμα έως την προστασία της φύσης και την επένδυση σε μια πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία, η έρευνα φέρνει τη φωνή των λαών στο προσκήνιο της συζήτησης για το κλίμα” εξηγεί ο ίδιος προθέτοντας ότι η παγκόσμια δημοσκόπηση “δείχνει τους τρόπους με τους οποίθους μπορούν οι χώρες να προχωρήσουν με τη στήριξη της κοινής γνώμης, καθώς δουλεύουμε μαζί για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πρόκλησης”.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους πολίτες αφορούσαν στο αν η κλιματική αλλαγή συνιστά παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και αν υποστηρίζουν 18 κλιματικές πολιτικές – κλειδιά σε έξι τομείς δράσης: οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, τροφή και γεωργία, φύση και προστασία πολιτών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι συχνά οι πολίτες είναι πιο μπροστά από τις σημερινές πολιτικές για το κλίμα.

Για παράδειγμα στις 8 από τις 10 χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων στον τομέα παραγωγής ενέργειας η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια. Οι πιο δημοφιλείς δε πολιτικές είναι η διατήρηση των δασών με 54%, περισσότερη ηλιακή, αιολική και ανανεώσιμη ενέργεια (53%), η υιοθέτηση φιλικών προς το κλίμα γεωργικών πρακτικών (52%) και η επένδυση σε περισσότερες πράσινες επιχειρήσεις και δουλειές (50%).

Η δημοσκόπηση φανερώνει ότι η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι “πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα”. “Βρήκαμε επίσης ότι οι περισσότεροι πολίτες θέλουν ξεκάθαρα ισχυρή και ευρεία πολιτική απάντηση” εξηγεί ο Στέφεν Φίσερ του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Οξφόρδης.

Πρόκειται για μια έρευνα – ορόσημο, τόσο λόγω του εύρους της όσο και των αποτελεσμάτων της. Ένα σοβαρό εργαλείο στοχασμού και δράσης για όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν στην ανάγκη ενός νέου Πράσινου Συμβολαίου με σαφές δημοκρατικό, προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο. Γιατί η ψήφος των πολιτών για το κλίμα σκιαγραφεί κρίσιμες επιλογές -για δουλειές, ενέργεια, προστασία της φύσης- ενόψει των σχεδίων ανάκαμψης από μια πανδημία, υποδεικνύοντας τον βαθύ δεσμό δημοκρατίας και κλίματος και την ανάγκη άμεσων και τολμηρών δράσεων. Οι πολίτες δείχνουν τον δρόμο. Οι κρατούντες;

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Η ψήφος των λαών για το κλίμα | Αυγή (avgi.gr)

Share This