fbpx

“Η έκτακτη κλιματική κατάσταση δεν καταστρέφει μόνο το περιβάλλον, αποδυναμώνει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας”
“Αν συνεχίσουμε τη σημερινή μας πορεία, θα αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση όλων όσα μας προσφέρουν ασφάλεια: παραγωγή τροφής, πρόσβαση σε καθαρό νερό, βιώσιμη θερμοκρασία περιβάλλοντος, τροφικές αλυσίδες ωκεανών – και αν ο φυσικός κόσμος δεν μπορεί πλέον να υποστηρίζει τις πιο βασικές από τις ανάγκες μας, τότε το μεγαλύτερο κομμάτι του υπόλοιπου πολιτισμού θα καταρρεύσει σύντομα”. Τα λόγια ανήκουν σε μια ξεχωριστή μορφή του αγώνα για το περιβάλλον, τον πολυβραβευμένο κινηματογραφιστή και συγγραφέα σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διοργάνωσε, την Τρίτη, η Βρετανία.

“Η έκτακτη κλιματική κατάσταση δεν καταστρέφει μόνο το περιβάλλον, αποδυναμώνει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας”, παρατηρούσε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των χωρών και των κοινοτήτων και την αντιμετώπιση των ειδικών απειλών που θέτει η κλιματική κρίση στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Μια τοποθέτηση που επιβεβαίωσαν οι πρωτόγνωρες εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, από το Τέξας που επλήγη από κύμα φονικού ψύχους (-15 βαθμοί στο Χιούστον), αποδεικνύοντας ξανά το πόσο απροετοίμαστες και απροστάτευτες είναι οι αμερικανικές πολιτείες απέναντι στην κλιματική κρίση και το πόσο δυσανάλογα υψηλό τίμημα πληρώνουν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (φτωχοί, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία) – περίπου τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Πολιτείας αυτής -η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η τρίτη σε αριθμό δισεκατομμυριούχων (κυρίως πετρελαιάδων)- τάσσονται φανατικά κατά της Πράσινης Νέας Συμφωνίας. Μιας πολιτικής που θα μπορούσε να μειώσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι οποίες δεν είναι άγνωστες στο Τέξας – χαρακτηριστική η περίπτωση του τυφώνα Χάρβεϊ το 2017. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμπο έσπευσε να ανακοινώσει, άνευ τεκμηρίωσης, πως ό,τι συνέβη στην πολιτεία του “δείχνει ότι η Πράσινη Νέα Συμφωνία μπορεί να είναι φονική για τις ΗΠΑ”! Ο ίδιος έσπευσε να αποδώσει το μπλακ άουτ στην κατάρρευση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

“Μπούρδες”, απάντησε, από τις στήλες του Γκάρντιαν, ο πρώην υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Κλίντον, Ρόμπερτ Ράιχ. “Η απώλεια ηλεκτρικού ρεύματος από εργοστάσια λιγνίτη και φυσικού αερίου ήταν έξι φορές μεγαλύτερη από το έλλειμμα που προκλήθηκε από τις παγωμένες αιολικές τουρμπίνες”, εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι Τεξανοί ξεπάγιασαν εξαιτίας της απορρύθμισης και της ελεύθερης αγοράς, που αναζητά μόνο το κέρδος, και οι οποίες δημιούργησαν ένα ηλεκτρικό δίκτυο απροετοίμαστο για την κλιματική αλλαγή. “Στο Τέξας οι πετρελαιομεγιστάνες είναι οι μόνοι κερδισμένοι από την κλιματική αλλαγή, όλοι οι άλλοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι”, γράφει ο Ράιχ.

Η ειρωνεία είναι ότι, πέρσι το καλοκαίρι, Ρεπουμπλικανοί Τεξανοί πολιτικοί, όπως ο Τεντ Κρουζ, επέκριναν τα μπλακ άουτ στην Καλιφόρνια όπου μαίνονταν τεράστιες πυρκαγιές. Όμως, όπως επεσήμανε ο Ρόσι Νάτεγκι, ερευνητής βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών στο πανεπιστήμιο Περντιού, και οι δύο πολιτείες βρέθηκαν μπροστά σε ακραίο κλιματικό ή καιρικό γεγονός, για το οποίο δεν ήσαν προετοιμασμένες. Και οι δύο διαπίστωσαν ότι ζουν σε φαύλο κύκλο: οι υποδομές τους για παραγωγή ενέργειας δεν έχουν σχεδιαστεί για τις επερχόμενες καταστροφές, ενώ τα ορυκτά καύσιμα στα οποία στηρίζονται για την ηλεκτροδότηση των ελαττωματικών συστημάτων συμβάλλουν στην κλιματική κρίση και επιταχύνουν την κατάρρευση των υποδομών. Ένας φαύλος κύκλος που φυσικά δεν αφορά μόνο τις αμερικανικές πολιτείες…

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

 
Φαύλος κύκλος | Αυγή (avgi.gr)

Share This