fbpx

Τα ευρήματα του διεθνούς οργανισμού είναι άκρως ανησυχητικά
Αν τους επόμενους λίγους μήνες οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν στις σωστές πολιτικές για καθαρή ενέργεια, μπορεί να επιστρέψουμε στη συνηθισμένα υψηλά επίπεδα ορυκτών καυσίμων. Και αυτό αντιφάσκει σκληρά με τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανακοίνωναν, η μια μετά από την άλλη, πολλές κυβερνήσεις».

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δεν μάσησε τα λόγια του και σήμανε συναγερμό για την ανιούσα που πήραν ξανά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά από την εντυπωσιακή πτώση τους πέρσι τον Απρίλιο λόγω πανδημίας.

Τα ευρήματα του διεθνούς οργανισμού είναι άκρως ανησυχητικά: οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τον περασμένο Δεκέμβριο ήσαν αυξημένες κατά 2%, δηλαδή 60 εκατομμύρια τόνοι περισσότεροι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, διαλύοντας τις ελπίδες ότι δεν θα επαναληφθούν οι… επιδόσεις αυτής της χρονιάς.

Σύμφωνα με ανάλυση για λογαριασμό της βρετανικής Γκάρντιαν, η προοπτική πράσινης ανάκαμψης από την πανδημία κρέμεται από μια κλωστή, καθώς οι χώρες επενδύουν χρήματα στην οικονομία ορυκτών καυσίμων για να αποφύγουν την καταστροφική ύφεση.

Με την εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφιερώνει το 30% των 750 δισ. ευρώ των πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε πράσινους στόχους, χώρες όπως οι ΗΠΑ (υπό την Προεδρία Τραμπ), η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, σημείωσαν αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο δεύτερο μισό του 2020, καθώς οι οικονομίες τους άρχισαν να ανοίγουν ξανά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος της πράσινης ανάκαμψης απέχει πολύ από το να γίνει πράξη -μόλις το 12% των πακέτων ανάκαμψης σε όλο τον κόσμο κατευθύνεται σε προγράμματα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρές τεχνολογίες, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Vivid Economics.

«Αυτό είναι σαφές σημάδι ότι οι κυβερνήσεις δεν βάζουν πολιτικές πράσινης ενέργειας στα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης, όπως θα έπρεπε να κάνουν. Έχουμε προειδοποιήσει ότι, αν δεν εφαρμοστούν τέτοιου είδους πολιτικές, θα επιστρέψουμε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν από την κρίση, κάτι που γίνεται σήμερα» εξηγεί ο Φ. Μπιρόλ.

Την ίδια στιγμή οι 153 χώρες που μετείχαν διαδικτυακά στην ολομέλεια της 5ης Συνόδου της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (22 και 23.2), ενός οργανισμού που έχει καταλυτική επίδραση στις περιβαλλοντικές προτεραιότητες και τη διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία, κατέληγαν: «Ο εύθραυστος πλανήτης μας χρειάζεται περισσότερα και τα χρειάζεται τώρα».

Υπογράμμιζαν ότι η πράσινη ανάκαμψη πρέπει να βάλει την ανθρωπότητα στο δρόμο προς έναν μετά Covid, κόσμο χαμηλού άνθρακα, ανθεκτικό, χωρίς διακρίσεις, μέσα από επενδύσεις για τη μετάβαση σε κυκλική οικονομία με βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, με λύσεις που βασίζονται στη φύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.

Σε δραματικό τόνο η παρέμβαση της εκτελεστικής διευθύντριας της Συνέλευσης Ίνγερ Άντερσεν, που αναφέρθηκε σε «πλανήτη θερμοκήπιο με περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι στα 800.000 χρόνια,» που θα κληρονομήσουν οι μελλοντικές γενιές. «Αν δεν αναλάβουμε δράση, οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν σε πόλεις που θα βυθίζονται, από τη Βασόρα έως το Λάγος και τη Βομβάη έως το Χιούστον.

Αν δεν αναλάβουμε δράση, οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να ζήσουν με τα τοξικά μας απορρίμματα που κάθε χρόνο μπορούν να γεμίσουν 125.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων». Δύο διαφορετικοί οργανισμοί, ένας στόχος: το 2021 η κλιματική κρίση, το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα να γίνουν οι προτεραιότητες και όχι οι μεγάλοι χαμένοι μιας στείρας ανάκαμψης.

Για να μην φθάσουμε σε έναν κόσμο χωρίς φύση. Έναν μη κόσμο… * Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Ένας μη κόσμος | Αυγή (avgi.gr)

Share This