Ήδη στις 25 Ιανουαρίου φέτος η Λαγκάρντ είχε αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή, που θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έχουμε αναγνωρίσει την κλιματική αλλαγή ως κεφαλαιώδη δοκιμασία για τον κόσμο μας και ως σημαντικό στρατηγικό στοιχείο για τη θητεία της ΕΚΤ”. Με τα λόγια αυτά, σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 8 Ιουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέδειξε τον ρόλο τής κλιματικής κρίσης ως κεντρικού διακυβεύματος της στρατηγικής της ΕΚΤ. Δίνοντας στη δημοσιότητα έναν λεπτομερή οδικό χάρτη έως το 2024 των σχετιζόμενων με την κλιματική αλλαγή δράσεων και στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στις πιο “βρόμικες” βιομηχανίες ότι πλέον δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξή της. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κίνηση, που, αν τηρηθούν οι σχετικές δεσμεύσεις, σηματοδοτεί σημαντική στροφή έστω κι αν η αμερικανική Fed επιμένει ότι ο αγώνας κατά τής κλιματικής αλλαγής είναι δουλειά των κυβερνήσεων.
Από την πλευρά του, πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε να “συμπεριλάβει παραμέτρους σχετικές με την κλιματική αλλαγή στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του στους τομείς της δημοσιοποίησης στοιχείων, της αξιολόγησης κινδύνων, του πλαισίου που διέπει τις εξασφαλίσεις και των αγορών στοιχείων ενεργητικού του επιχειρηματικού τομέα”, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη και ενσωματώνοντας τις κλιματικές ανησυχίες στο πλαίσιο της δράσης της.
Η τοποθέτηση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη στις 25 Ιανουαρίου φέτος η Λαγκάρντ είχε αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή, που θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στρεφόμενη προς μια πιο πράσινη νομισματική πολιτική.
“Το σημερινό νέο είναι μια νίκη για το κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη” υπογράμμισε η Τζούλια Κρισκόφσκα, υπεύθυνη των εκστρατειών στην Ευρώπη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης 350.org. “Ένα καλό νέο για τις 165.000 ανθρώπων που υπέγραψαν αίτημα ζητώντας να μπει τέλος στη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και πίεζαν εδώ και έναν χρόνο για να βρεθεί η κλιματική κρίση πρώτη στην ατζέντα της ΕΚΤ”. “Επηρεάσαμε την ΕΚΤ, την πιο ισχυρή Κεντρική Τράπεζα του κόσμου, παραδοσιακά συντηρητική και συνήθως εγκλωβισμένη στο δόγμα ουδετερότητας της αγοράς. Όχι μόνο λαμβάνει πλέον υπόψη της την κλιματική κρίση στη νέα της στρατηγική, αλλά την καθιστά κεντρικό της θέμα” συνέχισε η ίδια. “Πλέον η ΕΚΤ στέλνει καθαρό μήνυμα ότι η εποχή τής χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων φθάνει σύντομα στο τέλος της. Είναι πλέον καιρός οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να κόψουν τους δεσμούς τους με τις τοξικές βιομηχανίες του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου” πρόσθεσε. Επιβάλλεται ωστόσο η διαρκής εγρήγορση, καθώς, όπως τόνισε η ΜΚΟ, το σχέδιο της ΕΚΤ μπορεί να αργήσει να υλοποιηθεί και οι σχετικές τεχνικές συζητήσεις να μετατραπούν σε υπεκφυγές.
“Έχουμε ακούσει συχνά ωραία λόγια που δεν είναι τίποτε άλλο από πράσινο ξέπλυμα. Θα συνεχίσουμε έτσι τις διαμαρτυρίες μας έως ότου τα μέλη του Δ.Σ. να ορίσουν ισχυρούς και σαφείς κανόνες και να ρυθμίσουν σωστά τον χρηματοπιστωτικό τομέα κατά του κλιματικού χάους” παρατήρησε η Ρίκα Φον Γκιέρκε, της ομάδας Koala Kollektiv με έδρα τη Φρανκφούρτη, που μάχεται για την κλιματική δικαιοσύνη. Οι ακτιβιστές πάντως δεν χαλαρώνουν την πίεση. Διοργάνωσαν, με πρωτοβουλία της Greenpeace, διαδήλωση στη Φρανκφούρτη, στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές αψήφισαν την απαγόρευση υπερπτήσης πάνω από το κεντρικό κτήριο της τράπεζας.
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής