fbpx

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Earth System Dynamics, προκαλεί τρόμο
“Τα αποτελέσματά μας μπορεί να σημαίνουν ότι έχουμε λιγότερο χρόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εμποδίζοντας τις διαδικασίες του κλιματικού ντόμινο”. Η Ρικάρντα Βίνκελμαν είναι μία από τις ερευνήτριες έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου και σημαίνει συναγερμό. Αφορά στα SOS που εκπέμπουν τέσσερα “σημεία μη επιστροφής”: ο συνδυασμός τους λειτουργεί καταστροφικά, προκαλώντας κλιματικό ντόμινο. Τα σημεία αυτά παρακολουθούν οι επιστήμονες πολύ προσεκτικά – από τις τήξεις των παγετώνων, την αύξηση των θερμοκρασιών έως τις καταστροφές των δασών. Τις ενδείξεις τής επιτάχυνσης της κλιματικής απορρύθμισης.

Σύμφωνα με έκθεση, το 2018, της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Εξέλιξη του Κλίματος του ΟΗΕ, όταν ξεπεραστούν τα σημεία μη επιστροφής, σοβαρές, επιταχυνόμενες αλλαγές των κλιματικών συστημάτων που στηρίζουν τη ζωή στη Γη μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμες, οδηγώντας σε απορρύθμιση θεμελιωδών οικοσυστημάτων. Μια κατάσταση που δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι έχει προηγηθεί. Η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Earth System Dynamics, προκαλεί τρόμο γιατί τεκμηριώνει ότι η διαδικασία αυτή είναι ήδη σε εξέλιξη εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεμβάσεων και του μοντέλου των ορυκτών καυσίμων. Οι ερευνητές της έκθεσης προχώρησαν σε 3 εκατομμύρια προσομοιώσεις ενός κλιματικού μοντέλου και διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο επιφέρει καταστροφικές, αλυσιδωτές επιπτώσεις, ακόμη κι όταν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, δηλαδή το ανώτατο όριο που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού!

“Εμείς κάνουμε ανάλυση κινδύνου, όχι πρόγνωση. Ωστόσο τα ευρήματά μας προκαλούν ανησυχία” τονίζει η Ρ. Βίνκελμαν, που δουλεύει στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Κλιματικό Αντίκτυπο του Πότσδαμ. “Βρήκαμε ότι η διάδραση των τεσσάρων σημείων μη επιστροφής (σ.σ.: των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής, των ρευμάτων του Ατλαντικού και του δάσους του Αμαζονίου) μπορεί να τα καταστήσει συνολικά πιο ευάλωτα εξαιτίας τής αμοιβαίας αποσταθεροποίησης σε μακροχρόνιο ορίζοντα” παρατήρησε η ίδια.

Και η συγκεκριμένη δεν είναι η μόνη έρευνα στην κατεύθυνση αυτή. Είχε προηγηθεί τον Μάιο φέτος άλλη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Acamemy of Sciences των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή, το παγετωνικό κάλυμμα της Γροιλανδίας, το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου, λιώνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα με έρευνα του Αυγούστου του 2020, έχει ήδη απωλέσει 586 γιγατόνους μάζας στη διάρκεια του 2019, ενώ σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ τον Νοέμβριο του 2019, ενδεχομένως ο πλανήτης να έχει ήδη διαβεί το κρίσιμο κατώφλι μιας σειράς κλιματικών σημείων μη επιστροφής… Ο δε επικεφαλής της μελέτης αυτής, καθηγητής Τιμ Λέντον, περιέγραφε τότε την εξέλιξη αυτή ως “υπαρξιακή απειλή για τον πολιτισμό”. Και ήδη έχουν χαθεί σχεδόν δύο χρόνια. Με άλλα λόγια, το καταστροφικό κλιματικό ντόμινο είναι εν κινήσει -όπως άλλωστε μαρτυρούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη- και τα χειρότερα έπονται. Εκτός κι αν…

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Σημεία μη επιστροφής | Αυγή (avgi.gr)

Share This