Τα ευρήματα σημαίνουν συναγερμό υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις τής κλιματικής κρίσης στην ψυχική υγεία και στο μέλλον των παιδιών και των νέων
“Οι φωνές των νέων ανθρώπων για το κλιματικό άγχος, την κυβερνητική προδοσία και την ηθική βλάβη: ένα παγκόσμιο φαινόμενο”. Αυτός είναι ο τίτλος της μεγαλύτερης διεθνούς έρευνας σχετικά με το οικο – άγχος των νέων σήμερα. Μια μελέτη που συνδέει, για πρώτη φορά, το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι τη στάση των κυβερνήσεων απέναντι στην οικολογική κρίση, με την ψυχολογική ανησυχία που τους δημιουργεί. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Planetary Health και την οποία ανέλυσαν επτά πανεπιστήμια στη Βρετανία, την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, μετείχαν 10.000 νέοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Πορτογαλία, τις Φιλιππίνες, τη Νιγηρία.
Τα ευρήματα σημαίνουν συναγερμό υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις τής κλιματικής κρίσης στην ψυχική υγεία και στο μέλλον των παιδιών και των νέων, που από τη μία δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα να περιορίσουν το κακό, από την άλλη όμως αναδεικνύονται ως οι πιο ευάλωτοι στόχοι της. “Υποστηρίζουμε πως η αποτυχία των κυβερνήσεων να μειώσουν, να προβλέψουν και να απαλύνουν την κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην ψυχολογική αγωνία, την ηθική βλάβη και την αδικία” σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, που χαρακτηρίζουν αυτό το συναίσθημα “βάρβαρο, απάνθρωπο, απαξιωτικό”, “ένα είδος βασανιστηρίου”. Οι ίδιοι θεωρούν πως τα συμπεράσματα της έρευνας μπορούν να νομιμοποιήσουν ακόμη και προσφυγές στην κλιματική δικαιοσύνη από τους νέους σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σημαντική αυτή επιστημονική έρευνα, οι νέοι θεωρούν μεγάλες τις ευθύνες των κυβερνήσεων. Το 65% πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις “εγκαταλείπουν τους νέους”, το 64% ότι αυτές “λένε ψέματα σε σχέση με τις συνέπειες των πράξεών τους” στον τομέα του κλίματος, το 60% ότι “αγνοούν την ανησυχία τους”. 6 στους 10 νέους, ηλικίας από 16 ως 25 ετών, είναι πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή. Ίδιος αριθμός δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις δεν τους προστατεύουν, όπως δεν προστατεύουν τον πλανήτη, ούτε και τις μελλοντικές γενιές και αισθάνονται προδομένοι από την προηγούμενη γενιά και τις πολιτικούς ηγέτες. Περίπου το 75% θεωρούν πως “το μέλλον είναι τρομακτικό” και το 56% πως η “ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη”. 1 στους 2 νέους είναι πεπεισμένος ότι θα έχει λιγότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι οι γονείς του, το 50% δηλώνει ότι αισθάνεται άγχος ή ανησυχία σε σχέση με το κλίμα. Το οικολογικό τους άγχος είναι τέτοιο, που επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και τη λειτουργία τους. Δεν είναι έτσι τυχαίο ότι 4 στους 10 διστάζουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Η Καρολίν Ικμάν, καθηγήτρια στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπαθ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συμμαχίας Κλιματικής Ψυχολογίας και βασική συγγραφέας της έρευνας, εξηγεί: “Αυτή η έρευνα περιγράφει το γενικευμένο ψυχολογικό άγχος των παιδιών και των νέων μας. Για πρώτη φορά αναδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα ψυχολογικής ανησυχίας των νέων συνδέονται με την απραξία των κυβερνήσεων”. Και συνεχίζει: “Το άγχος των παιδιών μας είναι μια απολύτως λογική αντίδραση απέναντι στις ανεπαρκείς απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή που διαπιστώνουν από την πλευρά των κυβερνήσεων. Τι άλλο ακόμη χρειάζονται να ακούσουν οι κυβερνήσεις για να δράσουν;”.
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής