fbpx

Για την ανυπαρξία σχεδιασμού και προγράμματος για την κατανομή των κονδυλίων αποκατάστασης, για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης των ζημιών, για την αργή καταβολή των αποζημιώσεων, για την έλλειψη διαφάνειας, για την ανυπαρξία ψυχολογικής στήριξης των πληγέντων, ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι απευθείας αναθέσεις, έκαναν λόγο τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και φορέων καθώς και πολίτες των πληγεισών περιοχών στην Καρδίτσα, τις οποίες επισκέφθηκε το Σάββατο και την Κυριακή η Ρένα Δούρου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

“Έναν χρόνο μετά, τα προβλήματα της καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης των υποδομών παραμένουν και σωρεύονται”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. “Σήμερα χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο ανάκαμψης, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης”, επισήμανε. “Δυστυχώς σήμερα διαπιστώνουμε από κυβερνητικής πλευράς πλήρη ανυπαρξία σχεδιασμού. Υπάρχει μόνο ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την άνοιξη του 2020”, είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια υπογράμμισε ότι “ο Πρωθυπουργός έβαλε την υπογραφή του κάτω από τον διχασμό με στόχο του να παρουσιάσει ότι είμαστε όλοι ίδιοι για να προχωρά ανενόχλητος στις απευθείας αναθέσεις του”.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, επισκέφθηκε τη συνοικία Αλιάκ Μαχαλά στην Καρδίτσα, τους Δήμους Μουζακίου, Παλαμά (στις τοπικές κοινότητες Ιτέας και Αγίας Τριάδας), Λίμνης Πλαστήρα και Σοφάδων (τοπική κοινότητα Καρποχωρίου).

Η περιοδεία της αντιπροσωπείας του κόμματος ξεκίνησε με επίσκεψη στη συνοικία Αλιάκ Μαχαλά, όπου η Ρένα Δούρου παρατήρησε μεταξύ άλλων, σε σχέση με το αφήγημα των κρατικών φορέων, ότι “διαπιστώνουμε εδώ την ύπαρξη δύο διαφορετικών κόσμων, καθώς αλλά ακούσαμε από τον περιφερειάρχη και τους φορείς και άλλα βλέπουμε στις γειτονιές σας”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “πρέπει να ασκήσουμε πίεση σε 3 άξονες: τα αντιπλημμυρικά έργα, την ολοκλήρωση των καταβολών των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και την ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες”.

Στο Μουζάκι, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -με τους Άρη Γκαγκά, συντονιστή ΟΜ Μουζακίου και μέλη της Οργάνωσης, μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καρδίτσας (Θ. Καλιάς, Κ. Αγόρης, Φ. Τσίτου, Π. Κρύος, Γ. Καραβίδας, Ελ. Γερουκη), τις πρώην βουλεύτριες Π. Βράντζα και Χρ. Κατσαβριά Σιωροπούλου, τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Καρδίτσας, Σπύρο Λάππα-, ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Καραμπέκου, την επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης, Β. Ντούρβα, τον πρόεδρο του Αγελαδοτροφικού και Προβατοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Θεσσαλίας, Γ. Βαϊόπουλο, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Ηλία Σερίφη, καθώς και επαγγελματίες – κατοίκους τουΜουζακίου και των Τοπικών του Κοινοτήτων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ζητήματα της κωλυσιεργίας στην αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον Ιανό, η κατάσταση του περιφερειακού δρόμου της πόλης, το Κέντρο Υγείας καθώς και οι καταστροφές σε υποδομές (γέφυρες) και οδικό δίκτυο ορεινών Τοπικών Κοινοτήτων. Αναφερόμενη στο φράγμα Μουζακίου, η Ρένα Δούρου επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτατα γιατί είναι “αναπτυξιακό πολυεργαλείο, αντιπλημμυρικό, αρδευτικό, υδρευτικό, περιβαλλοντικό, αποτελώντας, μαζί με άλλα τοπικά έργα, μοναδική προοπτική περιφερειακής ανάπτυξης για τη Θεσσαλία”. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για τον περιφερειακό δρόμο Μουζακίου, το Κέντρο Υγείας, κ.ά..

Στην Τοπική Κοινότητα της Αγίας Τριάδας, ο πρόεδρός της Σάββας Γιολδάσης και οι κάτοικοι έθεσαν το μεγάλο πρόβλημα των αποζημιώσεων για τα χωράφια, ενώ ο Αντιδήμαρχος του Παλαμά, Θανάσης Τσίντζας, έθεσε το θέμα της ανυπαρξίας σχεδιασμού και προγράμματος για την κατανομή των κονδυλίων αποκατάστασης.

Στην Ιτέα Παλαμά, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κοντοβάιος καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων – Γιάννης Παπαβασιλείου πρόεδρος Ορφανών, Βάιος Γιώτας πρόεδρος Φύλλου, Χρήστος Σπυρόπουλος πρόεδρος Ιτέας και Γιώργος Λάσκαρης πρόεδρος Αστρίτσας – ενημέρωσαν για τις μικρές αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών, τις λάθος εκτιμήσεις των καταστροφών στις παραγωγές τους, τις πολλές ενστάσεις που εκκρεμούν, καθώς και για το φράγμα Σκοπιάς του ποταμού Ενιπέα, ο οποίος πρέπει να καθαριστεί και να ενισχυθεί το ανάχωμά του. Τη Ρένα Δούρου, εκτός από μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας, συνόδευαν ο Κώστας Αρχοντής, συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παλαμά, ο Σπύρος Λάππας, βουλευτής του κόμματος και ο Νίκος Μιχαλάκης, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στο Καρποχώρι, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Κώστας Μπάλλας και ο Αντώνης Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεονταρίου αναφέρθηκαν στα προβλήματα των αγροτικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι η υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αποζημίωση ζωϊκού κεφαλαίου καλύπτει μόλις το 1/3 της απώλειας, υπογράμμισαν επίσης την έλλειψη καθαρισμών των ποταμών, ακόμη και πολλά χρόνια πριν από το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού, όπως και των δρόμων. Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου υπογράμμισε την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προτάσσει τα έργα υποδομών: “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αντιπλημμυρικά δεν έκαναν γιατί αυτά δεν προσφέρονται για εντυπωσιακά εγκαίνια”. Τη συνόδευαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σπύρος Λάππας, οι πρώην Βουλεύτριες Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, τα μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καρδίτσας, Αποστόλης Μπουγουλιάς (συντονιστής), Κώστας Αγόρης, Θωμάς Καλιάς, Θοδωρής Λαδόπουλος, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Σιωρόπουλος, Φωτεινή Τσίτου, Σταύρος Δημητρίου, τα μέλη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σοφαδων, με τον συντονιστή Παναγιώτη Πουλιάρη και τα μέλη της Οργάνωσης, Χρήστο Λατίνη και Πασχάλη Ραχμάνη, καθώς και τα μέλη ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καρδίτσας Φ. Γκινή, Ευ. Κοντογεώργου και Αλ. Μπανάσιου.

Τέλος, στο Δημαρχείο της Λίμνης Πλαστήρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Δήμου και αντιδημάρχους του Δήμου Αργιθέας, καθώς και πληγέντες τοπικούς παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος έθεσε τα ζητήματα των υποδομών, σε επίπεδο οδικό και γεφυρών, τονίζοντας ότι προέχει η αποκατάσταση/βελτίωση του οδικού κυκλώματος της Λίμνης Πλαστήρα, εξαιτίας του οποίου σημαντικά χωριά βρίσκονται εκτός τουριστικής πρόσβασης. Επίσης, απαιτούνται οι διευθετήσεις της κοίτης ποταμών, η δημιουργία παραποτάμιων μονοπατιών για περιβαλλοντικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό τουρισμό. Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το πρόβλημα των φερτών υλικών στη Λίμνη, η ανάγκη βυθομέτρησής της και ο επανακαθορισμός του οικολογικού της αποτυπώματος.

Από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι Αργιθέας, Χαράλαμπος Πούλιος (Οικονομικών Υπηρεσιών, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) και Κώστας Γραμμένος (Παιδείας, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος), αφού έθεσαν το ζήτημα της υποστελέχωσης του δήμου τους, αναφέρθηκαν στην καταστροφή των υποδομών, όπως δρόμων και γεφυρών στην ανατολική Αργιθέα, τονίζοντας τα προβλήματα με τα αποκομμένα χωριά λόγω της καταστροφής του επαρχιακού δικτύου, όπου έχουν πέσει ολόκληρες πλαγιές καθώς και την ανεπάρκεια των προσωρινών λύσεων εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Βάσω Ψημένου, που ασχολείται με τον αμπελουργικό τομέα έθεσε θέματα αγροτικής φύσεως και την ανάγκη υποστήριξης των τοπικών προϊόντων.

Share This