Στη χώρα μας έχουμε μια επιτελική κυβέρνηση που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τις σοβαρές επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, αφήνει την Πολιτεία χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αποδυναμώνει τον δημόσιο πυλώνα, ιδιωτικοποιώντας ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ υποδομών, ενώ στο όνομα της επίτευξης των κλιματικών στόχων, αυξάνει τις ανισότητες! Αυτά παρατήρησε, μεταξύ άλλων στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της στην καθημερινότητα, που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πεντέλης, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων και Χολαργού, με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Κόκκαλη και του πρώην προέδρου του ΔΣ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Βασίλη Τσολακίδη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σ. Μανδηλαρά.
Την πράσινη μετάβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου πρωταγωνιστεί το αόρατο χέρι της αγοράς και λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, υπογράμμισε η Ρ. Δούρου, καλούνται να πληρώσουν, στο πλαίσιο της περιβόητης ατομικής ευθύνης, τα συνήθη υποζύγια, τα νοικοκυριά, που θα δουν να αυξάνονται τα ανελαστικά τους έξοδα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, γιατί τα προγράμματα “εξοικονομώ”, λόγω της ιδεοληψίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν γίνει απλησίαστα για τους πολλούς, οι πολίτες που δεν μπορούν να δώσουν μια περιουσία για να αγοράσουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Σήμερα, μετά την καταστροφή στην Βόρειο Εύβοια, επιβάλλεται η κυβέρνηση να επαναπροσανατολίσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – τη λέξη ‘ανθεκτικότητα’ διόλου τυχαία ξεχνάει η κυβέρνηση – για να αξιοποιηθούν για πράσινο μετασχηματισμό με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι για τη βίαιη αναδιάρθρωση υπέρ των ισχυρών υποστηρικτών της κυβέρνησης, υπογράμμισε η ίδια, θυμίζοντας ότι “οι πληγές της Καρδίτσας, που επισκέφθηκα, έναν χρόνο μετά από τον Ιανό, με μεγάλη κυβερνητική ευθύνη, δεν έχουν επουλωθεί”.
“Με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, που ψήφισε άρον, άρον, πέρσι την άνοιξη, η κυβέρνηση καταφέρνει το μοναδικό παράδοξο: στο όνομα επίτευξης των κλιματικών στόχων, να αφήσει τη βιοποικιλότητα βορά στο τεράστιο κύμα αιτήσεων για ΑΠΕ, που πλέον, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, υπερβαίνουν κατά… 502% τον εθνικό στόχο ηλεκτροπαραγωγής!!”
Η σημερινή κυβέρνηση “μιλά πράσινα και στη πράξη στηρίζει ένα ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο. Καύσιμο μεταβατικού χαρακτήρα, εισαγόμενο, που καθιστά τη χώρα μας όμηρο των διεθνών αγορών. Έχει όμως μία χρησιμότητα. Αβαντάρει τα νέα τζάκια. Το νέο πλούτο. Τις νέες ανισότητες”.
“Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επιβάλλει νέο υπόδειγμα, βιώσιμης ανάπτυξης, δίκαιη πράσινη μετάβαση, βαθιές αλλαγές στο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο. Και πάνω από όλα, απαιτεί περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Περισσότερα δικαιώματα”, είπε η Ρένα Δούρου.
“Εμείς δεν ακολουθούμε το δρόμο του λαϊκισμού και των κραυγών της ΝΔ όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση. Για αυτό κι έχουμε ήδη θέσει προς συζήτηση με τους πολίτες τις τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές, προγραμματικές μας θέσεις, που έχουν επίκεντρο την παραγωγική ανασυγκρότηση, πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την δίκαιη πράσινη μετάβαση με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης”.