fbpx

Μπορεί ο ΓΓ του ΟΗΕ από τη Γλασκώβη να επέλεξε πολύ υψηλούς τόνους (“σκάβουμε τους τάφους μας”) για την διάσωση της ανθρωπότητας από την κλιματική κρίση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διάλεξε ξανά ένα διεθνές βήμα για να περιγράψει μια “οικολογία αφ’ υψηλού”, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αποφασίζει και υλοποιεί στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς κανένα πάτημα στην πραγματικότητα της Ελλάδας : παρατηρεί η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε άρθρο της στην Κυριακάτικη Kontranews.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκηστην Αθήνα σχεδιάζει και υλοποιεί μια άδικη πράσινη μετάβαση, που βασίζεται στο εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο που είναι το φυσικό αέριο. Μια δήθεν πράσινη στρατηγική που αυξάνει και βαθαίνει τις ανισότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κοινωνία. Μια στρατηγική επιβολής από τα πάνω, που περιφρονεί και παραβιάζει κάθε έννοια Δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών”, υπογραμμίζει συγκεκριμένα. Σε αντίθεση με την παρέμβασή του τον Σεπτέμβριο του 2019, στον ΟΗΕ, “η ομιλία στη Γλασκώβη ήταν πιο καλογραμμένη. Και μαρτυρά πρόοδο. Στα χαρτιά. Γιατί στην πράξη… παίρνει κάτω από τη βάση…”, καταλήγει η ίδια.

Εμβληματικό παράδειγμα, που συμπυκνώνει την πραγματική προσέγγιση Μητσοτάκη στο κλίμα, το περιβάλλον, την πράσινη μετάβαση, είναι ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος. Ένα νομοθέτημα που ξηλώνει τη νομική προστασία της φύσης, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή, εθνική (συνταγματική) περιβαλλοντική νομοθεσία”, παρατηρεί η ίδια.

Η Ρ. Δούρου υπογραμμίζει στο άρθρο της ότι για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός αιφνιδιάζει, μιλώντας από διεθνές βήμα, ανακοινώνοντας από τη Γλασκώβη εθνικό κλιματικό νόμο: “Πρόκειται για τον αναμενόμενο, από τον Απρίλιο, εθνικό κλιματικό νόμο, για τον οποίο, όπως συνηθίζει αυτή η κυβέρνηση (έκανε το ίδιο με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο) δεν έκανε καμία διαβούλευση με τους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα, κ.α. Άλλη μια απόδειξη αυτής της αφ’ υψηλού οικολογίας που πρεσβεύει ο Πρωθυπουργός”.

Το άρθρο της Ρένας Δούρου στην κυριακάτικη Kontranews

Φθάνει πια με την κακοποίηση της βιοποικιλότητας. Φθάνει με τις αυτοκτονίες μας με άνθρακα. Φθάνει με το να μεταχειριζόμαστε την φύση ως τουαλέτα. Φθάνει με τις φωτιές, τις εξορύξεις, τις γεωτρήσεις. Σκάβουμε τους τάφους μας”. Δεν συνηθίζεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να εκφράζεται εν θερμώ, με τόσο οξύ τρόπο. Ωστόσο ο Αντόνιο Γκουτιέρεζ, από το βήμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκώβη, θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για να “σωθεί η ανθρωπότητα”.Γιατί η πράγματι η ανθρωπότητα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Εξ ου και οι υψηλοί και έντονοι τόνοι σε αυτό που δεν ήταν ομιλία αλλά έκκληση για ριζική αλλαγή ρότας.

Αντιθέτως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός που ανέβηκε στο βήμα της συνόδου την περασμένη Δευτέρα, επέλεξε ήπιους τόνους, σε μια ομιλία πραγματικά ξεχωριστή. Αν ήταν εργασία με θέμα την κλιματική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της, είναι βέβαιο ότι θα έπαιρνε καλό βαθμό. Αναμφισβήτητα η έκθεση ιδεών που διάβασε ο Πρωθυπουργός στη Γλασκώβη ήταν καλογραμμένη, με ορθές επιστημονικά ιδέες, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, εκείνων της ΕΕ, της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική κρίση και το αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, κοκ. Το μόνο αλλά κρίσιμο πρόβλημα, εφόσον πρόκειται για τον πρωθυπουργό της χώρας και όχι για επιστήμονα κλιματικών σπουδών, είναι το γεγονός ότι η ομιλία αυτή δεν είχε κανένα πάτημα στην πραγματικότητα της Ελλάδας! Ειδικά αν φέρει κανείς σε αντιπαράθεση τα όσα ωραία και επιστημονικά περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος σε διεθνές φόρουμ, με τα όσα αποφασίζει και υλοποιεί στο εσωτερικό της χώρας. Εμβληματικό παράδειγμα, που συμπυκνώνει την πραγματική προσέγγιση Μητσοτάκη στο κλίμα, το περιβάλλον, την πράσινη μετάβαση, είναι ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος. Ένα νομοθέτημα που ξηλώνει τη νομική προστασία της φύσης, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή, εθνική (συνταγματική) περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στη Γλασκώβη ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ωραίες, σοφές και περιβαλλοντικά ευαίσθητες προτάσεις. Στην Αθήνα σχεδιάζει και υλοποιεί μια άδικη πράσινη μετάβαση, που βασίζεται στο εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο που είναι το φυσικό αέριο. Μια δήθεν πράσινη στρατηγική που αυξάνει και βαθαίνει τις ανισότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κοινωνία. Μια στρατηγική επιβολής από τα πάνω, που περιφρονεί και παραβιάζει κάθε έννοια Δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός έκανε μια εξαγγελία. Είπε ότι “το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει αυτή την εβδομάδα το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή”. Πρόκειται για τον αναμενόμενο, από τον Απρίλιο, εθνικό κλιματικό νόμο, για τον οποίο, όπως συνηθίζει αυτή η κυβέρνηση (έκανε το ίδιο με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο) δεν έκανε καμία διαβούλευση με τους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα, κ.α. Άλλη μια απόδειξη αυτής της αφ’ υψηλού οικολογίας που πρεσβεύει ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αιφνιδιάζει: τον Σεπτέμβριο του 2019, από τη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την άνευ σχεδιασμού και προγράμματος απολιγνιτοποίηση (και όχι απανθρακοποίηση), αφού είχε ανακαλύψει, έστω και καθυστερημένα, την κλιματική κρίση. Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία στη Γλασκώβη ήταν πιο καλογραμμένη. Και μαρτυρά πρόοδο. Στα χαρτιά. Γιατί στην πράξη… παίρνει κάτω από τη βάση…

Share This