fbpx

“Η κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τα φοβερά ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη συνεχιζόμενη εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα και τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια έχασαν μια κομβική ευκαιρία και να συζητήσουν την Έκθεση στη βάση των δικών της ποιοτικών χαρακτηριστικών και να προσφέρουν επιπλέον υλικό για την κλιματική και ενεργειακή πτυχή της κρίσης στην Ουκρανία”.

Η αποτίμηση αυτή ανήκει στο Αμερικανικό Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Media Matters for America, που εξετάζει, αναλύει και αναδεικνύει την παραπληροφόρηση των συντηρητικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ, κυρίως τηλεοπτικών καναλιών. Σε πρόσφατη ανάλυσή του το Κέντρο διαπίστωσε ότι το δεύτερο μέρος της Έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση, που περιέχει αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τις “μη αναστρέψιμες συνέπειες της κλιματικής κρίσης καθώς τα φυσικά και ανθρώπινα συστήματα ωθούνται πέρα από την προσαρμοστική τους ικανότητα”, δεν έτυχε ανάλογης κάλυψης από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η νέα Έκθεση καλύφθηκε ελάχιστα από τα ψηφιακά και έντυπα ΜΜΕ. Όμως ειδικά η κάλυψη των καναλιών ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη τον Αύγουστο του 2021, όταν είχε δημοσιοποιηθεί το πρώτο μέρος της. “Το δεύτερο μέρος σκιάστηκε από τις ειδήσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία” παρατηρεί το Κέντρο, που πραγματοποίησε λεπτομερή καταμέτρηση των χρόνων αναφοράς στην Έκθεση του ΟΗΕ από μεγάλα δίκτυα: ABC, CBS, NBC, PBS, CNN και FOX. Το τελευταίο μέχρι τις αρχές Μαρτίου δεν είχε κάνει καμία αναφορά! Αντιθέτως, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα (από τις 22.2 έως τις 28.2) το κανάλι είχε σπεύσει να κάνει 141 αναφορές στον περιβαλλοντοκτόνο αγωγό Keystone XL, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την απόφασή του να τον ακυρώσει… “Το Fox κάλυψε το κενό κατακλύζοντας τις εκπομπές του με προκλητικά ψέματα που υπονομεύουν την ανάγκη για κλιματική δράση” σχολίασε το Κέντρο.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κανάλια, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του CNN, που την ημέρα της δημοσιοποίησης, στις 28 Φεβρουαρίου, αφιέρωσε μόλις έξι λεπτά σε δύο φάσεις, ενώ το MSNBC την επόμενη μέρα έπαιξε το θέμα μόλις 90 δευτερόλεπτα! Τις επόμενες μέρες, έως τις 2 Μαρτίου, αφιέρωσαν μόνο 17 λεπτά. Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί πέρυσι τον Αύγουστο, όταν η αντίστοιχη κάλυψη, 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου μέρους της Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής, είχε φτάσει στα 22 λεπτά σε ABC, CBS, NBC, και PBS, ενώ το CNN και το MSNBC είχαν αφιερώσει 100 λεπτά. Τότε βέβαια κύματα καύσωνα έπλητταν πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, τεράστιες πυρκαγιές κατέστρεφαν πάνω από 600.000 εκτάρια στην Καλιφόρνια, η ξηρασία προκαλούσε λειψυδρία στη λίμνη Μιντ, ενώ ο Ιούλιος του 2021 χαρακτηριζόταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και τότε, σύμφωνα με το Κέντρο, τα μεγάλα δίκτυα, “δεν είχαν καταφέρει να αναδείξουν τη σύνδεση φαινομενικά διαφορετικών ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο”.

Στην ανάλυσή του εξηγεί το αυτονόητο, που φυσικά δεν αφορά μόνο τα αμερικανικά κανάλια. Ότι δηλαδή η τηλεοπτική κάλυψη της Έκθεσης του ΟΗΕ δεν είχε κανένα λόγο να γίνεται με ανταγωνιστικούς όρους ως προς την κάλυψη του πολέμου. Όπως εξηγεί ο Καρλ Μάθιεσεν, αρχισυντάκτης του Politico για θέματα κλίματος, “ενώ ο Πούτιν οδηγεί τον κόσμο σε μια νέα εποχή υψηλών αμυντικών δαπανών και στρατιωτικών προτεραιοτήτων, η Διακυβερνητική Επιτροπή μάς θυμίζει ότι αυτή η περίοδος δεν μπορεί να αγνοεί την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια”. Μπορεί τα κανάλια να την αγνοούν, η κλιματική κρίση όμως όχι μόνο δεν σκιάζεται από τον πόλεμο, αλλά συνδέεται πολλαπλά μαζί του. Ένα δίδυμο καταστροφής…

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Δίδυμο καταστροφής | Αυγή (avgi.gr)

Share This