fbpx

Από τις 24 Φεβρουαρίου ζούμε σε μια νέα εποχή, την εποχή της υποχώρησης της ειρήνης εν μέσω απειλών για πυρηνικό πόλεμο που προστίθενται σε σειρά κρίσεων – ανθρωπιστικής, επισιτιστικής, ενεργειακής, κλιματικής. Αυτό παρατήρησε η Ρένα Δούρου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων, Εκπρόσωπος για Ζητήματα Ισότητας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την παρέμβασή της στην 42η Ολομέλεια, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη σχετική Δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα, το “Κογκρέσο καταδικάζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της όπως πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Η τουρκική εισβολή στη Βόρεια Κύπρο το 1974 ήταν αδιαμφισβήτητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σήμερα η εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία αναδεικνύει μια νέα πραγματικότητα”, υπογράμμισε στην παρέμβασή της η Ρένα Δούρου. “Πρόκειται για έναν κόσμο όπου η ειρήνη υποχωρεί μεταξύ φόβων για πυρηνικό πόλεμο, ενεργειακή φτώχεια, επισιτιστική κρίση, αυξανόμενες ανισότητες και μια νέα ανθρωπιστική κρίση”, εξήγησε. “Επιπλέον γινόμαστε μάρτυρες της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο”. “Λίγες μέρες μετά από την εισβολή, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που προειδοποιεί για τις επιταχυνόμενες κλιματικές συνέπειες που οφείλονται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση”, παρατήρησε η ίδια.

Η Ρένα Δούρου εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, επισημαίνοντας ότι τα δεινά του πολέμου πλήττουν ιδιαίτερα “τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους”. “Ήδη ο Ουκρανικός λαός έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι αβάστακτο για την ανθρωπότητα”, είπε, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην άσκηση πίεσης για την επίτευξη της ειρήνης για “να μην αργήσει το τέλος αυτού του μαρτυρίου, αυτού του πολέμου”.

Μια ασύδοτη πλειοψηφία είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία

Την ανάγκη διασφάλισης του δημοκρατικού πλουραλισμού σε επίπεδο περιφερειακής διακυβέρνησης, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου στην παρέμβασή της στο Επιμελητήριο των Περιφερειών, στο πλαίσιο συζήτησης για τη σχέση πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, στη βάση σχετικής ανάλυσης και δέσμης προτάσεων που έχει καταθέσει η Επιτροπή της Βενετίας. “Μια ασύδοτη, χωρίς όρια πλειοψηφία, που δεν λογοδοτεί πουθενά και σε κανέναν, είναι τεράστιος κίνδυνος για τη Δημοκρατία σε περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό επίπεδο”, εξήγησε η ίδια.

Για αυτό και ειδικά σήμερα που στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται και έρχονται στο προσκήνιο ανελεύθερες, αυταρχικές πολιτικές δυνάμεις, είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι ο δημοκρατικός πλουραλισμός δεν θα εκφυλιστεί σε μια άσκηση γραφειοκρατίας με άκρως επικίνδυνες συνέπειες αλλά θα γίνει ζωτικό και αναντικατάστατο κομμάτι της πολιτικής ζωής, σε όλα τα επίπεδα”, ολοκλήρωσε την παρέμβασή της η Ρένα Δούρου.

Share This