«Όλη αυτή η κρίση μας δείχνει την ανάγκη να απεξαρτηθούμε, εμείς και όλος ο κόσμος, από τα ορυκτά καύσιμα»
“ΗΑμερική γεμίζει τις τσέπες του Πούτιν αγοράζοντας πετρέλαιο δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται το ρωσικό πετρέλαιο περισσότερο από ό,τι το ρωσικό χαβιάρι” παρατήρησε πρόσφατα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη Εντ Μάρκεϊ, ένας από τους αρχιτέκτονες της Πράσινης Νέας Συμφωνίας και γνωστό “κλιματικό γεράκι”. Ο όρος αυτός δημιουργήθηκε το 2010 από τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, που περιέγραψε έτσι τους ακτιβιστές που διεκδικούν επιθετικές λύσεις έναντι της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με την πρόταση των “κλιματικών γερακιών”, οι ΗΠΑ πρέπει να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να μην υποκύψουν στις πιέσεις των πετρελαϊκών εταιρειών που καλούν τον Μπάιντεν να καταργήσει το μορατόριουμ των γεωτρήσεων επί αμερικανικού εδάφους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάρκεϊ, με τον συνάδελφό του Μάρτιν Χάινριχ από το Νέο Μεξικό καθώς και πολλούς προοδευτικούς Δημοκρατικούς βουλευτές, ηγούνται εναλλακτικής πρότασης για την απαγόρευση ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία. Υπάρχουν βέβαια και πιο ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως αυτή του εμβληματικού Μπιλ Μακ Κάιμπεν, που πρότεινε στον Μπάιντεν την κατασκευή αντλιών θερμότητας που θα σταλούν στην Ευρώπη. “Έτσι θα χτυπήσουμε ειρηνικά τον Πούτιν στα νεφρά” έγραψε στο μπλογκ του, προσθέτοντας: “Και δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τον Τζο Μάντσιν γι’ αυτό”.
Ο Μάντσιν είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια που τορπίλισε την κλιματική (μαζί με την κοινωνική) ατζέντα του Μπάιντεν και ο οποίος σήμερα, μαζί με τη Ρεπουμπλικανή συνάδελφό του από την Αλάσκα Λάιζα Μουρκόφσκι, προωθεί την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου από… αμερικανικό. Πρόκειται για μια τάση που κατήγγειλε ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία η Ναόμι Κλάιν: έχουν επανέλθει όλα τα σχέδια εξορύξεων που είχε καταφέρει να αποτρέψει το κίνημα της κλιματικής δικαιοσύνης την τελευταία δεκαετία: “Όλοι οι αγωγοί πετρελαίου και οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής αερίου που ακυρώθηκαν, όλα τα όνειρα γεωτρήσεων στην Αρκτική επιστρέφουν”. Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος βρίσκεται μπροστά σε μια εξίσωση υψηλής δυσκολίας. Οι γεωπολιτικές παράμετροι, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες (πλησιάζουν οι εκλογές στο μέσο της θητείας), οι υψηλές τιμές της βενζίνης εμπλέκονται με τη διακηρυγμένη δέσμευση για προώθηση ενός φιλόδοξου προγράμματος πράσινων μεταρρυθμίσεων.
Απέναντι σε όλες αυτές τις πιέσεις και τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών για την ακριβή βενζίνη, τα κλιματικά γεράκια προτείνουν οι Δημοκρατικοί να εμφανίζονται ως το κόμμα του μέλλοντος, όχι του παρελθόντος, υποστηρίζοντας νέες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εμφανίζουν το πετρέλαιο ως την ενεργειακή λύση του χθες. Όμως την ίδια στιγμή αναλυτές φοβούνται ότι οι εξελίξεις θα σπρώξουν τους Αμερικανούς προς τα ορυκτά καύσιμα σε μια συγκυρία που, όπως απέδειξε και η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, επιβάλλεται άμεση απεξάρτηση από αυτά. “Όλη αυτή η κρίση μας δείχνει την ανάγκη να απεξαρτηθούμε, εμείς και όλος ο κόσμος, από τα ορυκτά καύσιμα” σχολίασε ο Τομ Στέγιερ, πρώην προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος και ισχυρός χρηματοδότης του.
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής