fbpx

 

Το τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης είναι το γόνιμο έδαφος για τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, λειτουργώντας διαπαιδαγωγητικά για την απόκτηση ικανοτήτων, εμπειρίας και αυτοπεποίθησης. Είναι επίσης το επίπεδο άσκησης πολιτικής όπου η ανάμειξη των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων μπορεί να είναι ευκολότερη γιατί πρόκειται για δημόσιες αρχές που βρίσκονται κοντά στους πολίτες και όπου ο ηγετικός ρόλος των γυναικών και τα επιτεύγματά τους είναι επίσης πιο ορατά”.

Αυτά παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της, ως Εκπρόσωπος για Θέματα Ισότητας Φύλων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Γενεύη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για την Ευρώπη και η Μονάδα του ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων (UN Women), με θέμα: “Παράγοντες επιτάχυνσης της ισότητας των φύλων και της γυναικείας ενδυνάμωσης στο πλαίσιο της πανδημίας Covid 19”.

Ειδικότερα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο την “ισότιμη και αποτελεσματική συμμετοχή και τις δυνατότητες για ηγετικό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων”, η Ρένα Δούρου έδωσε έμφαση στη συμβολή του Κογκρέσου στην προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών και της προώθησης της συμμετοχής τους στην άσκηση διακυβέρνησης, ειδικά σε τοπικό επίπεδο.

Συμβολή που μεταφράζεται ειδικότερα στην ανάγκη υιοθέτησης εκλογικών νόμων που να διασφαλίζουν την ισότητα των φύλων, το “δίδυμο σύστημα εκπροσώπησης” γυναικών και ανδρών σε θέσεις μετά από εκλογές ή την εφαρμογή ποσοστώσεων στις εκλογές. “Κάποιο είδος ποσόστωσης ή συστήματος ισότητας σε επίπεδο τοπικών ή περιφερειακών αρχών έχει εφαρμοστεί σε σχεδόν 77% των περιπτώσεων σε 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης”, υπογράμμισε η ίδια. “Κατά συνέπεια, το ποσοστό των γυναικών στα Δημοτικά Συμβούλια για παράδειγμα, έχει αυξηθεί από 23%, το 2008, σε περίπου 30%”.

Ωστόσο δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε νομικά πλαίσια και στο να πιέζουμε τα πολιτικά κόμματα να δράσουν, μέσα από οικονομικές κυρώσεις μη συμμόρφωσης. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την κρίσιμη σημασία της αλλαγής των αντιλήψεων και των συμπεριφορών απέναντι στο ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, που συχνά στηρίζεται σε προκαταλήψεις και στερεότυπα”, εξήγησε η ίδια. Προσθέτοντας: “Αυτή η διαδικασία είναι κοινή ευθύνη όλων όσοι παρεμβαίνουμε, όχι μόνο των νομοθετών και της εκτελεστικής εξουσίας για την υιοθέτηση και εφαρμογή ‘καλών νόμων’ αλλά και των ΜΜΕ, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, που όλοι τους παίζουν κρίσιμο ρόλο για τον μετασχηματισμό των δομών σκέψης με τις οποίες η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες”.

Τέλος η Ρένα Δούρου επισήμανε την ανάγκη η ενδυνάμωση των γυναικών “να μην περιοριστεί στον 5ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, όσο κρίσιμος κι αν είναι αυτός”.

Στο Κογκρέσο έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι όλοι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να μπολιαστούν από την υπόθεση της ισότητας των γυναικών”. “Έτσι, η ισότητα των φύλων πρέπει να ενταχθεί σε όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ως οριζόντιο ζήτημα”, εξήγησε.

Share This