fbpx

Χωρίς γρήγορη, ριζική και όσο το δυνατόν πιο άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα είναι δυνατή η μείωση της υπερθέρμανσης
Ητελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή με τον τίτλο «Κλιματική Αλλαγή 2022: Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής» δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Ήταν η πρώτη φορά που οι συζητήσεις που προηγήθηκαν είχαν διαρκέσει τόσο πολύ, και μάλιστα σημαδεύτηκαν από εντάσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών που την υπογράφουν σχετικά με ορισμένα τμήματά της.

Το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που πίεζε για να αμβλύνει το κείμενο σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα λέει πολλά για τη φάση που διανύουμε. «Ο κόσμος βρίσκεται σε ταχεία πορεία προς την καταστροφή» σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πράγματι, η τρίτη Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, μετά από τις δύο προηγούμενες, που περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση του πλανήτη λόγω της υπερθέρμανσης, εστιάζει στους τρόπους αντιμετώπισής της.

Χωρίς γρήγορη, ριζική και όσο το δυνατόν πιο άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς, δεν θα είναι δυνατή η μείωση της υπερθέρμανσης στον 1.5, ούτε καν στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή: το συμπέρασμα των επιστημόνων, παρά τις προσπάθειες των εκπροσώπων ορισμένων κρατών, είναι σαφές. Η έκθεση, που ενέκριναν 195 κυβερνήσεις, σκιαγραφεί στις 3.000 σελίδες της τις στρατηγικές που μπορούν να εφαρμόσουν τα κράτη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι κυριολεκτικά εκρηκτική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγεσίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενισχύουν τα εθνικά τους αποθέματα σε ορυκτά καύσιμα για να αποφύγουν την εκτόξευση των τιμών και να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια, παρότι αυτό συνεπάγεται αύξηση, βραχυπρόθεσμα, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική και δύσκολη.

Ο διεθνής Τύπος πάντως πήρε θέση χωρίς περιστροφές. “Αυτό το ντοκουμέντο δείχνει πως η κλιματική κρίση απειλεί άμεσα την ανθρώπινη ύπαρξη” έγραψε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. “Η χειρότερη προειδοποίηση που έχει ακουστεί μέχρι σήμερα” παρατήρησε η Guardian. Ίσως όμως την πιο διεισδυτική αξιολόγηση να την έκανε η ελβετική Le Temps, που έγραψε ότι “η Διακυβερνητική Επιτροπή μοιάζει σαν να είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω”… Μια εκτίμηση που αποτυπώνει πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει ρότα ο πλανήτης.

«Οι αλλαγές που χρειαζόμαστε απαιτούν πολιτικό θάρρος» είπε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, μιλώντας στην Ουάσινγκτον Ποστ. “Αυτό θα χρειαστεί, η ικανότητα δηλαδή να κοιτάξουμε πέρα από τα σημερινά συμφέροντα”. “Είναι ή τώρα ή ποτέ” παρατήρησε ο συμπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής, Τζιμ Σκέα.

Το κόστος της αδράνειας είναι σημαντικό, παρατηρεί η έκθεση, με όρους θανάτων, εκτοπίσεων και ζημιών. Τη χρονιά που πέρασε, οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία και άλλες καταστροφές που συνδέονται με τον καιρό και το κλίμα μεταφράστηκαν σε πολλές δεκάδες δσ.ς δολάρια, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση των ΗΠΑ, που σχολίασε ότι “τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των καταστροφών γίνονται η νέα κανονικότητα”.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Πέρα από τα σημερινά συμφέροντα | Αυγή (avgi.gr)

Share This