fbpx

Έχουμε λοιπόν ένα ράλι εξοπλισμών που δεν ωφελεί κατ’ ανάγκη τον τόπο ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε καν το θέμα, της πώλησης και αναβάθμισης των F16 στην Τουρκία, όπως έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο. Αντιθέτως ανακοίνωσε αγορά f35 και μάλιστα για το … 2028. Όταν δηλαδή όλοι οι σημερινοί παίχτες θα έχουν καταλάβει θέσεις στην περιοχή!” Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο. Η ίδια επισήμανε ότι δεν συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που θα έσπευδαν να απομειώσουν τη σημασία της επίσκεψης Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις”.

Καταρχήν είναι απαράδεκτο να ακούμε από το εξωτερικό τη λήψη μιας τόσο σοβαρής απόφασης που επιχειρεί να δεσμεύσει και τις επόμενες κυβερνήσεις. Δεύτερον, δεν τηρήθηκε η κανονική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης ενεργεί σαν απόλυτος άρχοντας, που δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Τρίτον, αυτή η βουλιμία της κυβέρνησης για εξοπλισμούς, από ΗΠΑ, από Γαλλία, δεν εξυπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Πολλά όπλα με διαφορετικές απαιτήσεις, σε επίπεδο οπλισμών, ανταλλακτικών…”

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό. Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση την ώρα που ακρίβεια κτυπάει κόκκινο, στα 2.30 είναι πλέον η βενζίνη, να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο; Να ανακοινώνει την αγορά ενός σμήνους f35 που, με συντηρητικούς υπολογισμούς, στοιχίζουν 3.5 δις;” Προσθέτοντας ότι “αυτό δεν είναι λαϊκισμός, γιατί κάθε τι που λέει η αντιπολίτευση το βαφτίζουν λαϊκισμό”.

Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει μετατραπεί “από σύμμαχος σε χώρα δορυφόρο”. “Δεδομένη, προβλέψιμη, χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες. Να παρακολουθεί την Τουρκία να συνεχίζει πχ να μην τηρεί τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να συνεχίζει τις προκλητικές υπερπτήσεις της στο Αιγαίο με τα αμερικανικά αεροπλάνα”.

Τέλος η ίδια, αφού υπογράμμισε ότι “η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού προκαλεί ανησυχία”, θύμισε ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να διακόψει την τροχιά εξωτερικής πολιτικής που είχε θέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Όταν η χώρα είχε ξεκινήσει να λειτουργεί ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο”, φέρνοντας το παράδειγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν ήταν αποσπασματική, αλλά εντασσόταν σε μία ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση Τσίπρα με πολυμερείς συνεργασίες.

Η ψηφοφορία της 15ης Μαΐου δίνει νέο νόημα στην πολιτική πράξη

Χωρίς ίχνος κομματικού πατριωτισμού μπορώ να πω ότι πλέον υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά τις 15 Μαΐου καθώς η μαζική προσέλευση των πολιτών την Κυριακή στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, σφραγίζει την πολιτική σκηνή της χώρας”, σχολίασε η Ρ. Δούρου τη διαδικασία της περασμένης Κυριακής, δημιουργώντας νέες ευθύνες στο κόμμα των μελών.

Δεν μιλάμε για ψηφοφόρους μίας χρήσης. Αλλά για μέλη που παίρνουν το κόμμα στα χέρια τους. Και αυτή η ευθύνη είναι μοιρασμένη. Εμείς έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να παραμείνουν οι πολίτες αυτοί που ψήφισαν την Κυριακή, ενεργοί”. “Οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδειξαν ότι αυξάνεται πολύ ο κόσμος ο οποίος θέλει να έχει στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Αριστερά, έτσι ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή” προσέθεσε η ίδια.

Η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά μόνο μέσα από τους αριθμούς αλλά και από το είδος της εσωκομματικής δημοκρατίας. Πλέον το κόμμα των 150 χιλιάδων πολιτών δημιουργεί νέα δεδομένα. Εντός κι εκτός. Εντός, οφείλουμε να αρθούμε όλες και όλοι στο ύψος της νέας πρόκλησης. Να εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή τεχνολογία, για την ποιοτική επικοινωνία και συμμετοχή των μελών. Για την αναβάθμιση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Εκτός του κόμματος, η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ θέτει και τα υπόλοιπα κόμματα μπροστά στην ανάγκη να ανοίξουν στους πολίτες. Να κάνουν πολιτική αλλιώς. Να δώσουν νέο νόημα στην πολιτική πράξη”.

Share This