fbpx

Την ανάγκη υποδοχής και προστασίας των γυναικών και των παιδιών προσφύγων χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, θρησκείας, με αλληλεγγύη, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης, ανέδειξε, στην παρέμβασή της σήμερα η Ρένα Δούρου, Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση γυναικών και παιδιών προσφύγων ανάλογα με το χρώμα του δέρματός τους.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, προσφυγικού φαινομένου, θυμίζοντας την ίδρυση και τη λειτουργία του Κέντρου Logistics στη θητεία της Δύναμης Ζωής στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Αναφέρθηκε μάλιστα στην παρέμβαση του τότε Προέδρου του Κογκρέσου, Ζαν Κλωντ Φρεκόν, κατά την επίσκεψή του, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αττική, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι θέμα της Ελλάδας ή μίας χώρας αλλά ζήτημα ευρωπαϊκό.

Η πολιτική του απομονωτισμού, των κλειστών συνόρων και των διοικητικών εμποδίων δεν έχει μέλλον και θα οδηγήσει στην άνοδο λαϊκιστικών κινημάτων παντού”, αυτά τα λόγια του Ζ. Κλ. Φρεκόν, τα κρατώ πάντα στο μυαλό μου”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου. Εξηγώντας ότι αποτυπώνουν την κατευθυντήρια γραμμή, στη βάση του σεβασμού των Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και των Προτεραιοτήτων του Κογκρέσου για την κοινωνική συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων, την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Τέλος σε παρέμβασή της σχετικά με τα τοπικά ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης λόγω της ανάπτυξης των ψηφιακών ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Ρένα Δούρου, αφού υπογράμμισε ότι είναι “παράγοντες ενίσχυσης της τοπικής δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων”, επισήμανε τη σημασία τους για την κάλυψη των τοπικών θεμάτων που τα “εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ αγνοούν καθώς δεν αντιλαμβάνονται της ανάγκες της τοπικής πραγματικότητας”. “Σήμερα, εποχή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ρατσιστικό λόγο μίσους, τα ισχυρά και καινοτόμα τοπικά ΜΜΕ χρειάζονται κατά της παραπληροφόρησης και της ελλειμματικής ενημέρωσης”.

Share This