Η κακή είδηση για το περιβάλλον στις ΗΠΑ, αλλά και για τον πλανήτη, έγινε γνωστή στις 30 Ιουνίου. Μετά την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών με την κατάργηση της άμβλωσης, η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ χτύπησε ξανά. Συγκεκριμένα, ερμηνεύοντας τον Νόμο για Καθαρό Αέρα (US Clean Air Act), δικαίωσε την Πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια έναντι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος, που πλέον δεν θα έχει την εξουσία να περιορίζει τα αέρια του θερμοκηπίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Δεν θα μπορεί, ειδικότερα, να εκδίδει γενικής ισχύος ρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με την καύση άνθρακα και συνεισφέρουν σχεδόν το 20% στο ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, «πήρε το μέρος των εταιρειών εξόρυξης άνθρακα και των υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο πολιτειών» και μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να επιβάλει το εκτεταμένο σχέδιο μείωσης των εκπομπών ρύπων, που προσπάθησε να εφαρμόσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος επί προεδρίας Ομπάμα. Και αυτό γιατί, εν μέσω κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης, περιορίζει τα διαθέσιμα εργαλεία της, δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επίτευξης των κλιματικών στόχων των ΗΠΑ ως το 2030, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η υπόθεση της Δυτικής Βιρτζίνια δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί στην πραγματικότητα πίσω από αυτήν βρίσκονται τουλάχιστον 17 πολιτείες, όπως το Τέξας, το Γουαϊόμινγκ ή άλλες πολιτείες-προπύργια των υπέρμαχων του άνθρακα. Πρόκειται για ρεπουμπλικανικές πολιτείες που παλεύουν με όλα τα μέσα να αποτρέψουν κάθε είδους νομοθετική πρωτοβουλία, ρύθμιση ή απλή οδηγία για τα ορυχεία τους ή τις ζώνες των πετρελαϊκών εξορύξεών τους. Είναι οι ίδιες που βρίσκονται στο στόχαστρο των επικρίσεων των οικολογικών οργανώσεων γιατί παράγουν τα περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αντιμετωπίζουν δε αυτές τις κατηγορίες των οικολόγων με στρατούς από εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία και με χρηματοδότηση από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και ομίλους ορυκτών καυσίμων. Επικεφαλής τους, το πανίσχυρο ίδρυμα Αμερικανοί για την Ευημερία της οικογένειας Κοχ, που έκανε περιουσία στις πετροχημικές βιομηχανίες. Η απόφαση των 6 συντηρητικών δικαστών φέρνει ξανά στο προσκήνιο όλο αυτό το πολιτικοοικονομικό-μιντιακό πλέγμα που στις ΗΠΑ απορρίπτει την κλιματική κρίση και αυτό παρά τις τεκμηριωμένες εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι περίπου το 1/4 των μελών του Κογκρέσου πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κάτι που εφηύρε η… Κίνα για να πλήξει τις ΗΠΑ!
Από την πλευρά της, η μειοψηφία των τριών προοδευτικών δικαστών έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφική απόφαση. Δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. «Το Δικαστήριο αφαίρεσε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος την εξουσία που της είχε δώσει το Κογκρέσο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην πιο επείγουσα περιβαλλοντική πρόκληση της εποχής μας» σχολίασε η επικεφαλής της μειοψηφικής άποψης Έλενα Κέιγκαν, που είχε προταθεί από τον Μπάρακ Ομπάμα το 2010 για το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η ίδια χαρακτήρισε την απόφαση «τρομακτική»: «Ό,τι κι αν γνωρίζει αυτό το Δικαστήριο, δεν έχει ιδέα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Και παρ’ όλα αυτοανακηρύσσεται, στη θέση του Κογκρέσου ή της ειδικής υπηρεσίας, ως ο παράγοντας που αποφασίζει την κλιματική πολιτική. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο τρομακτικό από αυτό».
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για Περιβάλλον, Κλιματική Κρίση, Ενεργειακή Πολιτική