Μπαράζ κακών μαντάτων, την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης. Ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες, τεράστιες πυρκαγιές: κανένα μέρος στον πλανήτη δεν είναι στο απυρόβλητο. Το τελευταίο κακό νέο ήταν η απόφαση της Ευρωβουλής, που δικαίως εξόργισε πολίτες και οικολογικές οργανώσεις στην Ευρώπη, καθώς υπονομεύει την υλοποίηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αποφάσισε, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση μισού εκατομμυρίου πολιτών στην Ευρώπη και τη δραστηριοποίηση των μεγάλων οικολογικών οργανώσεων WWF, Greenpeace και στη χώρα μας, με την αποστολή επιστολών τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, να βαφτίσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο… πράσινες μορφές ενέργειας! Συγκεκριμένα, αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα, απέρριψε με 328 ψήφους (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την πλειοψηφία των κεντρώων) την πρόταση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Οικονομικών να μην ενταχθούν η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι ομάδες της Αριστεράς, των Πράσινων και των Σοσιαλιστών (με 20 απώλειες) ψήφισαν υπέρ, όμως οι 278 ψήφοι που συγκέντρωσαν δεν ήταν αρκετές για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 353 ευρωβουλευτών. Έτσι πέρασε η πρόταση της Κομισιόν, που θεωρεί ότι αυτές οι μορφές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση! Όμως η απόφαση αυτή, που θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου αναμένεται να προσφύγουν φορείς και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, δεν ήταν το μόνο κακό νέο των ημερών.
Είχε προηγηθεί από τις 26 ως τις 28 Ιουνίου στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, στη Γερμανία, η σύνοδος του G7, που συγκέντρωσε τις επικρίσεις των οικολογικών οργανώσεων. «Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του κλίματος, η φετινή συνάντηση αποδείχθηκε ακόμη χειρότερη από ό,τι αναμέναμε, αντιστρέφοντας την πρόοδο που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια και καθιστώντας τις προοπτικές της παγκόσμιας κλιματικής δράσης εξαιρετικά αβέβαιες» σημείωσε στον «Guardian» η Φιόνα Χάρβεϊ. Περιγράφοντας η ίδια τη “ρευστότητα της κατάστασης”, τόνισε ότι ενώ τον περασμένο Μάιο οι υπουργοί Ενέργειας του G7 είχαν αποφασίσει να σταματήσει ως τα τέλη της φετινής χρονιάς η χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων «με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών», «ύστερα από την επιμονή του Γερμανού καγκελάριου Σολτς, αυτή η δέσμευση, που θα έστελνε 33 δισ. δολάρια στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας, ανατράπηκε τη Δευτέρα» (27/6).
Η απάντηση ήλθε αμέσως. «Το G7, υπό την καθοδήγηση του καγκελάριου Σολτς, αξιολόγησε ως προτεραιότητά του να γεμίσει τις τσέπες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και όχι να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων» σχολίασε η Λόρι Βαν Ντερ Μπεργκ, συν-διευθύντρια της ΜΚΟ Oil Change International, που εξειδικεύεται στην αποκάλυψη του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων και στη διευκόλυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «οι επενδύσεις σε νέες υποδομές φυσικού αερίου δεν είναι βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων – αυτά τα σχέδια παίρνουν χρόνια για να υλοποιηθούν και διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα ενεργειακή ασφάλεια». Από την πλευρά της, έξω από τα δόντια τα είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Δικτύου Κλιματικής Δράσης Τασνίμ Έσοπ: «Οι χώρες του G7 απέδειξαν ξανά την ηθική τους χρεοκοπία και ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να λύσουν την κλιματική κρίση, και να αναλάβουν την ευθύνη για την κρίση αυτή που προκλήθηκε από τη δυσανάλογη χρήση και την αδιάκοπη στήριξή τους στα ορυκτά καύσιμα».
Βιώσιμη στρατηγική, ενεργειακή ασφάλεια, ανανεώσιμη ενέργεια vs κέρδη βιομηχανίας ορυκτών, ηθική χρεοκοπία και πράσινες μορφές ενέργειας σημειώσατε 2. Ως πότε;