fbpx

Σήμερα ζούμε την επιστροφή των φαντασμάτων του χθες, του φασισμού, όλα αυτά που ακατάπαυστα πολέμησε σε όλη του τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. Η πολύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε, όχι μόνο σε εμάς στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, είναι ο διαρκής αγώνας για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στον Αθήνα 984, στον δημοσιογράφο Μιχάλη Λεάνη και την εκπομπή “Πλοίο τράκαρε με τρένο”.

Η ίδια, με αφορμή την τιμητική εκδήλωση που οργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, παρατήρησε ότι αυτή συνέπεσε με το “προκλητικό και απεχθές σώου με την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης χθες στο Εφετείο”. Ενώ λίγα 24ωρα πριν μαθαίναμε ότι για πρώτη φορά η Ιταλία πρόκειται να ζήσει την εμπειρία μιας κυβέρνησης όπου θα κυριαρχεί η ακροδεξιά. “Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γλέζος μέχρι το τέλος της ζωής του επισκεπτόταν σχολεία και μιλούσε στα παιδιά για την αντίσταση στο ναζισμό. Γιατί αν κοπεί το νήμα, αν αφήσουμε τους αγώνες του πρόσφατου παρελθόντος να περάσουν στη λήθη, οι σκελετοί θα ξαναβγούν από τις ντουλάπες τους”.

Η ίδια επέκρινε τη σημερινή ηγεσία της ΕΕ για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, μια ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων, σε αντίθεση με τις καταστατικές αξίες της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Παρόλα αυτά “τα τρία τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να περάσει κάτω από τον πήχη ακόμη και αυτών των ευρωπαϊκών οργάνων. “Για αυτό και εγκαλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και της ζητούν εξηγήσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ενεργειακή, την υγειονομική κρίση, και που επιτίθεται στους νέους καταπατώντας το κράτος δικαίου”. “Δεν πρόκειται για ξεχάσουμε ότι όταν η υγειονομική κρίση κτύπησε την πόρτα της πατρίδας μας, αντί για ΜΕΘ η κυβέρνηση κτυπούσε τους νέους στις πλατείες όπως στη Νέα Σμύρνη”.

Η πράσινη μετάβαση έχει ισχυρό ταξικό πρόσημο

Η υπόθεση της κλιματικής κρίσης δεν αφορά τεχνοκράτες, επιστήμονες, ειδικούς, αφορά την ίδια δημοκρατία”, παρατήρησε η ίδια αναφερόμενη στο βιβλίο της, “Κλιματική κρίση, κρίση ανισότητας: Κείμενα για τη Δημοκρατία και το Περιβάλλον (εκδ. Ταξιδευτής). “Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανισότητες βαθαίνουν με πολλούς λαούς να πληρώνουν τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται σχεδόν καθόλου” είπε η ίδια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πράσινη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα έχει ισχυρό ταξικό πρόσημο, για παράδειγμα μόνο οι εύποροι μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να βάλουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους”, θυμίζοντας το παράδειγμα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία όπου οι πολιτικές για λίγους του προέδρου Μακρόν έδειξαν ότι η πράσινη μετάβαση, χωρίς κοινωνικό πρόσημο, μετατρέπεται σε εφιάλτη για τους πολλούς”.

Η Ρ. Δούρου υπογράμμισε τη σημασία της έμφυλης διάστασης της κλιματικής κρίσης, λέγοντας ότι “δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, από τη μια είναι τα πρώτα θύματα της κλιματικής ανισορροπίας αλλά από την άλλη, μπορούν να γίνουν παράγοντες αλλαγής”.

Share This