“Απέναντι στις σημερινές προκλήσεις, που απειλούν τις ζωές και το μέλλον μας, μόνο μια ισχυρή Αριστερά, γειωμένη στις κοινωνίες και τους αγώνες των πολιτών, μπορεί να είναι η εγγύηση της διεξόδου. Η εγγύηση για προοδευτική, οικολογική, κοινωνική ατζέντα για περισσότερη Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά.” Παρατήρησε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών δυνάμεων, η Ρένα Δούρου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετέχοντας πάνελ με θέμα “ενεργειακή φτώχεια και επισιτιστική κρίση: πώς θα υλοποιήσουμε τις κλιματικές φιλοδοξίες”, με συντονιστή τον Πέτρο Κόκκαλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη συμμετοχή των: Claudia Horn (London School of Economics and political science, Βραζιλία), Benoit Biteau (ευρωβουλευτής των Γάλλων Πρασίνων) και Marta Messa (Γενική Γραμματέας της SlowFood).
“Αν αφήσουμε την πράσινη μετάβαση στα χέρια των δυνάμεων της αγοράς, αυτή θα λειτουργήσει τιμωρητικά σε βάρος των πιο ευάλωτων. Εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακριβό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, σαν αυτά που διαφήμισε ο Πρωθυπουργός στην Αστυπάλαια”, υπογράμμισε.
Βασικά σημεία της παρέμβασης της Ρ. Δούρου
“Βλέπουμε τις ηγεσίες, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, να επιλέγουν να αγνοήσουν διακύβευμα της ενεργειακής φτώχειας παρότι αφορά δισεκατομμύρια συμπολίτες μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Βλέπουμε για παράδειγμα τους ηγέτες της ΕΕ στις συνόδους κορυφής, όπως αυτή για την ενεργειακή κρίση που έκανε μια τρύπα στο νερό– έχοντας μάλιστα αποκλείσει την Ευρωβουλή, έχοντας αποκλείσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών από μια συζήτηση που τους αφορά άμεσα”.
Αυτές οι κρίσεις, ενεργειακή, επισιτιστική, κλιματική, δεν προέρχονται από κάποια νομοτελειακή εξέλιξη. Συνδέονται μεταξύ τους και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, με σαφές πρόσημο. Εκείνο του νεοφιλελευθερισμού προς όφελος των λίγων σε βάρος των πολλών. Της εμπορευματοποίησης των αγαθών και των δικαιωμάτων. Όπως είναι το δικαίωμα στην ενέργεια, στην τροφή, στην υγεία αλλά και ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.
Χρειάζεται να δουλέψουμε για την ουσιαστική απο-αποικιοποίηση και για ένα δίκαιο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στη Γη, στους πόρους της, στον άνθρωπο.
- Το πρόσφατο Ψήφισμα της Ευρωβουλής ενόψει της COP27, θέτει τη “σαφή προτεραιότητα στις επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης η ΕΕ να συμβάλλει εποικοδομητικά στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, όπως απαιτείται για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ένα σημαντικό Ψήφισμα της Ευρωβουλής για το οποίο πιστεύω ότι η Ομάδα της Αριστεράς πρέπει να παλέψει ώστε να γίνουν επιτέλους τα οφειλόμενα εδώ και χρόνια, βήματα, προς την κατεύθυνση της επανόρθωσης των ζημιών και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Προς την κατεύθυνση της κλιματικής δικαιοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η πολιτική δύναμη που αντιμετωπίζει την πράσινη μετάβαση με όρους πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού μετασχηματισμού με σαφές προοδευτικό πρόσημο, για μια Ευρώπη πρωτοπόρα στον αγώνα για την υλοποίηση των κλιματικών στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, χωρίς επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων.
Μια Ευρώπη αλληλέγγυα για ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης σε έναν πλανήτη βιώσιμο, που δεν θα κάνει πόλεμο στη φύση, στους φτωχούς και τους ευάλωτους, που δεν θα δίνει χρήματα σε εξοπλισμούς αλλά σε πραγματικά περιβαλλοντικές πολιτικές, πολιτικές κατά της ενεργειακής και επισιτιστικής φτώχειας. Πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων που τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις επάλληλες κρίσεις – ενεργειακή, επισιτιστική, κλιματική.