“Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν μια κομματική τοποθέτηση. Ήταν υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου. Ήταν υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών. Του Συντάγματος. Και της δικαιοσύνης”. Αυτά παρατήρησε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, η Ρένα Δούρου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας σήμερα στον δημοσιογράφο Βάσίλη Ταλαμάγκα στο Κανάλι 1 90.4 στην εκπομπή “Πειραιάς 24”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο ύψος του αξιώματός του ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, η απόπειρα παρεμπόδισης της Αρχής να ασκήσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της, που είναι ο έλεγχος και η διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών, συμβάλλει στη δημοκρατική εκτροπή”.
Οι απειλές της γνωμοδότησης Ντογιάκου σε βάρος των λειτουργών της ΑΔΑΕ που θέλουν να κάνουν το καθήκον τους, πολλαπλασιάζουν τη δημοκρατική εκτροπή. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή της προσπάθειας να διαλευκανθεί πραγματικά ο ζόφος του σκανδάλου των υποκλοπών που φέρουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο κ. Ντογιάκος επιχειρεί να στείλει αρνητικό μήνυμα σε όποιον παλεύει να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο που υπονομεύει το κράτος δικαίου και αυτό δεν είναι μια συζήτηση πολυτελείας. Αυτό το σκάνδαλο, που εκθέτει τη χώρα, στην ουσία υπονομεύει την ανάπτυξη του τόπου πάνω στις βάσεις της ασφάλειας δικαίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λιανά το τι επιχειρεί να κάνει αυτή η γνωμοδότηση. Εξέφρασε την πρέπουσα πολιτική αντίδραση μπροστά σε αυτό που ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και κορυφαίοι καθηγητές, συνταγματολόγοι, χαρακτήρισαν άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, υποκατάστασή της, ολίσθημα, παραβίαση της συνταγματικής λογικής, διπλή εκτροπή, υπέρβαση αρμοδιότητας.
Και στη κρίση των φαρμάκων φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση!
Σχολιάζοντας την κυβερνητική αδράνεια απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “ο τρόπος που αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων, που δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί προειδοποιούσαν εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ο τρόπος λοιπόν που το αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση, συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία της. Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι. Εντός κι εκτός συνόρων”.
“Τι μας είπε ο κ. Πλεύρης; Ότι φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν. Ότι φταίνε οι γονείς που τάχατες στοκάρουν φάρμακα. Και μετά πέρασε κι εκτός συνόρων, ρίχνοντας ευθύνες στην Κίνα και την Ινδία για την έλλειψη πρώτων υλών. Φυσικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη. Ευνοεί την αισχροκέρδεια, ανέχεται τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες να κάνουν παράλληλες εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά, κερδοσκοπώντας, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το πρόβλημα. Και τον Ιανουάριο του 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν αναδείξει την ανάγκη προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών. Η κυβέρνηση αν ήθελε μπορούσε να παρέμβει για την επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη, για τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ, για τη δημιουργία εθνικού αποθέματος σε ζωτικής σημασίας φάρμακα. Δεν γίνεται μια αντιβίωση από το Αιγάλεω να τη βρίσκει ένας γονιός στον Γέρακα!
Ζελένσκι υπάρχει και για τους Ισπανούς και για τους Πορτογάλους
“Ο Ζελένσκι υπάρχει και για τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Αλλά εκεί φορολογούν τα υπερκέρδη διυλιστηρίων, παρόχων ενέργειας, τραπεζών. Δεν πρόκειται για επαναστατικά μέτρα. Αλλά η κυβέρνηση είναι από την άλλη πλευρά της Ιστορίας”, παρατήρησε η ίδια σε ερώτηση για το κύμα ακρίβειας ενέργειας στη χώρα.
“Την ίδια ώρα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από την ακριβή ενέργεια που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Η ενοχική στάση της κυβέρνησης που κρύβει από τη Βουλή την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που την έχει στείλει από το Νοέμβριο, λέει πολλά. Κρύβοντάς την η κυβέρνηση θέλει να κουκουλώσει τις ευθύνες της για την κλοπή που υφίστανται νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και λέω κλοπή μετά λόγου γνώσεως. Γιατί οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν είναι στα χαρτιά. Περνάνε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Περνάνε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, διαλύουν τα νοικοκυριά.
Μια δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση, στο πλευρό της κοινωνίας, θα επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ όπως έχουν κάνει μη αριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Άλλα άμεσα μέτρα όπως έχουν κάνει Πορτογάλοι και Ισπανοί είναι η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και θέρμανση.
Το κεφάλαιο της βασιλείας έχει λήξει οριστικά και αμετάκλητα στη χώρα μας
“Αλίμονο αν η Δημοκρατία στη χώρα μας μπορούσε να απειληθεί από την κηδεία ενός έκπτωτου βασιλιά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το κεφάλαιο της βασιλείας έχει λήξει οριστικά και αμετάκλητα στη χώρα μας εδώ και 49 χρόνια με το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1974. Δεν ήταν μόνο το δημοψήφισμα αλλά και το Σύνταγμα που ψηφίστηκε αμέσως μετά με πρωθυπουργό τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή που έλυσε το θέμα της βασιλείας. Άλλο βέβαια αν κάποιοι στην δεξιά πολυκατοικία, με πρώτο φυσικά τον κ. Μητσοτάκη επιχειρούν μέσα από την Εξόδιο ακολουθία να θολώσουν τα νερά για ψηφοθηρικούς λόγους, προσπαθώντας να εγκολπώσουν τα φιλοβασιλικά σταγονίδια που η δημοκρατία μας δεν έχει φροντίσει να καθαρίσει από το 74. Αλλά αυτοί είναι ανιστόρητοι σχεδιασμοί. Η ιστορία έχει καταγράψει και κρίνει αρνητικά τον Κωνσταντίνο ως έναν παράγοντα που έπληξε σοβαρά τη Δημοκρατία.
Είναι προβληματικό το να φτάνει η κηδεία ενός ανθρώπου στο διυπουργικό συμβούλιο όταν δεν φτάνει ας πούμε, η ενεργειακή κρίση και τόσα άλλα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.
Μπορεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι έναν 17χρονο σήμερα δεν τον ενδιαφέρει τι έγινε το 1967, αλλά υπάρχουν συμπατριώτες μας που έδωσαν μάχες για τη Δημοκρατία στον τόπο έδωσαν μάχη για την πατρίδα και δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι ο Κωνσταντίνος δεν ήταν στην ίδια πλευρά.
Η ιστορική τελεία είχε μπει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και ας μην θεωρούν κάποιοι ως άλλα κοράκια ότι ο θάνατος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ μπορεί να είναι το λίπασμα στα σχέδιά τους κατά της Δημοκρατίας γιατί το φυσικό τέλος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτό.
Η κακοδιοίκηση Πατούλη έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία την Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρεοκοπήσει εξαιτίας της διαχείρισης της σημερινής Διοίκησης Πατούλη. Και αυτό δεν το λέει ένα πρόσωπο αλλά όλη η Αντιπολίτευση στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, παρατήρησε η Ρένα Δούρου με την ιδιότητα της επικεφαλής της Δύναμης Ζωής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
Ως εκπρόσωπος της χώρας και της Αττικής στο Στρασβούργο στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αισθάνομαι θλίψη από την κατάσταση αυτή.
Δυστυχώς για τους πολίτες της Αττικής, δεν είναι θέμα υπερβολής ή υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων. Είναι θέμα κακής διοίκησης της Περιφέρειας. Δεν εφηύρε η Δύναμη Ζωής τις διαλύσεις των συμβάσεων, την χρεοκοπία της Περιφέρειας. Έχουμε απευθείας αναθέσεις, φωτογραφικούς διαγωνισμούς με μία προσφορά και διάλυση συμβάσεων κρίσιμων έργων όπως είναι τα αντιπλημμυρικά που δεν καθυστερούν απλά αλλά δεν πρόκειται να γίνουν!