fbpx

Να «σταματήσουν τον αυτοκαταστροφικό πόλεμο στη φύση» κάλεσε πολιτικούς και οικονομικά ισχυρούς από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Έκκληση δύσκολη σε καιρούς που, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, πετρέλαιο και φυσικό αέριο επιστρέφουν. Οι ελπίδες στρέφονται στη νέα κυβέρνηση Λούλα στη Βραζιλία κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου, των «πνευμόνων του πλανήτη», που, πλέον, εξαιτίας της καταστροφής των δέντρων του, αντί να απορροφά, εκλύει στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή…

Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να ξεθεμελιώσει τις καταστροφικές, όχι μόνο για τη χώρα της, πολιτικές του προκατόχου του Λούλα, Ζαΐρ Μπολσονάρου. Με τις πολιτικές του, η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έφτασε στο εφιαλτικό 60%, καταγράφοντας τους πρώτους έξι μήνες του 2022 ρεκόρ. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, αποψιλώθηκαν 3.988 τ.χλμ. του Αμαζονίου – έκταση όσο 5 φορές η πόλη της Νέας Υόρκης. Αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021…

«Δεν υπάρχει μέλλον με τις πολιτικές Μπολσονάρου» δήλωσε η Σίλβα, θυμίζοντας ότι η Βραζιλία παίζει ρόλο-κλειδί ως τεράστια χώρα βιοποικιλότητας, με τεράστιες εκτάσεις δασών. Μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι, μαζί φυσικά με την προάσπιση της δημοκρατίας απέναντι στους οπαδούς του Μπολσονάρου που πρόσφατα επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Λούλα, είναι η κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών του πρώην Προέδρου. Κυρίως εκείνων που καταστρέφουν τεράστια τμήματα του Αμαζονίου με την υποστήριξη υλοτομικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων… Η Σίλβα είναι έμπειρη. Ξεκίνησε ως ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος και μετείχε στην πρώτη κυβέρνηση Λούλα την περίοδο 2003-2008. Η κυβέρνηση αυτή, στην οποία πιστώνεται ο περιορισμός της αποψίλωσης του Αμαζονίου, αναγνωρίστηκε ως βασικός παράγοντας διεθνώς στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης. Το έργο της κατέστρεψε ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρου με την κατάργηση νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διάλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προστασίας του Αμαζονίου και των κοινοτήτων των ιθαγενών κ.ά.

«Λυπήθηκα πολύ γιατί, παρά τις μεγάλες προόδους που κάναμε στην πρώτη κυβέρνηση Λούλα, πολλές από αυτές ανατράπηκαν από τον Μπολσονάρου» παρατήρησε, περιγράφοντας παράλληλα τον στόχο της σημερινής κυβέρνησης. «Το πρόγραμμά μας έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την ανάκτηση του χαμένου χρόνου και την αναστροφή της ζημιάς που έχει γίνει, και ο άλλος την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προώθηση της κλιματικής ατζέντας σε άλλα μέτωπα». Θύμισε ότι η Βραζιλία έχει δεσμευθεί για μηδενική αποψίλωση ως το 2030 και ελπίζει να φιλοξενήσει το 2025 τη σύνοδο COP30.

Μιλώντας στη σύνοδο της Ελβετίας, η Σίλβα υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη παγκόσμιας δράσης. Θύμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της για βοήθεια της Βραζιλίας στον αγώνα της για μείωση της κλιματικής κρίσης και στις προσπάθειες προσαρμογής της. «Μπορούμε να μειώσουμε την αποψίλωση του Αμαζονίου στο μηδέν, αλλά αν ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, ο Αμαζόνιος θα καταστραφεί» είπε η Σίλβα, θυμίζοντας το αυτονόητο: ότι ένας κούκος δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη. Πολλώ δε μάλλον όταν ήδη είναι σοβαρά λαβωμένος…

Ο σοβαρά λαβωμένος κούκος | Αυγή (avgi.gr)

 

Share This