fbpx

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ είναι άκρως υποκριτική και προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων μας γιατί γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο, στην εκπομπή “Με καφέ διπλό και μάτι ανοιχτό”, με αφορμή την εκδήλωση της Τρίτης στις 18.30, στο Σπούτνικ, για την μελέτη του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τίτλο “Νερό υπό δημόσιο έλεγχο – Δικαίωμα της κοινωνίας, υποχρέωση της πολιτείας”.

Ποιόν Μητσοτάκη να πιστέψουν οι πολίτες; Εκείνον που τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών κατέθετε νόμο που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού; Ή εκείνον που μπροστά στις μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις των πολιτών για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό και να μην γίνει εμπόρευμα, λέει ότι θέλει να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό;”, παρατήρησε σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη για επιστροφή στο Δημόσιο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. “Αν πράγματι ενδιαφέρεται να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό, δεν έχει παρά να ψηφίσει αύριο Δευτέρα, πριν κλείσει η βουλή για τις εκλογές, την τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να επιστρέψουν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Τόσο απλά. Τόσο καθαρά”.

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα που αφορά στις ζωές μας. Η δήλωσή του είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, μια αντίδραση γιατί φοβήθηκε από την τεράστια συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους”.

Η ιδεοληπτική του κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού”, συνέχισε η ίδια, παρατηρώντας ότι “αυτό δεν το λέει ο Τσίπρας, ο Παππάς ή η Δούρου αλλά οι πράξεις του κ. Μητσοτάκη, που αγνοούσε τις αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο έφθασε μέχρι του σημείου -κόλαφου, να ζητήσει τη συμμόρφωση της κυβέρνησης! Με αποκορύφωμα το γεγονός ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η τραγωδία των Τεμπών, ψήφιζε νομοσχέδιο που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, μέσω της σύστασης νέας Ρυθμιστικής Αρχής, αντιμετωπίζοντας το νερό πλέον όχι ως δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα αλλά ως εμπόρευμα.

Στην Ευρώπη απο-ιδιωτικοποιούν το νερό, εδώ ο κ. Μητσοτάκης παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ που το θεωρούν δημόσιο αγαθό…

Την ώρα που η τάση στην Ευρώπη είναι η απο-ιδιωτικοποίηση και η ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας του πόρου του νερού, όπως παρατηρείται σε γαλλικές πόλεις όπως το Παρίσι, η Λυών ή η Νίκαια, εδώ ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να παρακάμψει το ΣτΕ που με απόφασή του ορίζει ότι το νερό ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, πρέπει να υπόκειται όχι απλώς στην εποπτεία αλλά στον έλεγχο του κεντρικού πυρήνα της κρατικής εξουσίας”, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αδύναμη μνήμη αν δεν διαστρεβλώνει συνειδητά, όπως συνηθίζει, την πραγματικότητα. Να του θυμίσουμε λοιπόν ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εκχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια.Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα συνέβαλε ώστε να αρθεί η δέσμευση, από το 2013, για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μέσω του ΤΑΪΠΕΔ, στο οποίο είχε παραχωρηθεί το 61% των μετοχών της, και να μειωθεί η συμμετοχή του Ταμείου στην Εταιρεία στο 11%. Να του θυμίσουμε επίσης ότι η ένταξη των δύο Εταιρειών στο Υπερταμείο έγινε με τη νομοθετημένη αίρεση στο νόμο 4389/2016, της τήρησης των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ”.

Η Ρένα Δούρου θύμισε τη στάση των διεθνών οργανισμών όπως του ΟΗΕ που με το ψήφισμα 64/292 αναφέρεται στην πρόσβαση στο καθαρό νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα. Ή το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2015 σχετικά με τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών “Δικαίωμα στο νερό”. Έφερε το παράδειγμα χωρών, όπως η Σλοβενία, που έχουν καθιερώσει συνταγματικά το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά

Το σύνθημα για δικαιοσύνη παντού δεν ήταν η ιδέα κάποιου τεχνοκράτη ή επαγγελματία της επικοινωνίας. Είναι το αίτημα που όλο και περισσότεροι πολίτες και ειδικά οι νέες και οι νέοι κραυγάζουν εδώ και καιρό. Το διακύβευμα είναι αν θα επιστρέψουμε στη δικαιοσύνη για όλες, για όλους, για όλα. Αν θα επιστρέψουμε στην ασφάλεια.

Νομίζω ότι με την εθνική τραγωδία των Τεμπών αναδείχθηκε το γεγονός ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά και σε τίποτε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναφέρομαι σε όλα.

Δεν ξεχνάμε ότι πριν από τρία χρόνια η παρακολούθηση στον κινηματογράφο μιας βραβευμένης ταινίας, μπορούσε να καταλήξει σε σύλληψη. Δεν ξεχνάμε ότι ένα ποτό, μπορούσε να σε στείλει στο Αστυνομικό Τμήμα. Δεν ξεχνάμε ότι έχοντας στείλει sms για να βγάλεις τα σκουπίδια, γιατί τα sms και όχι η αύξηση των κλινών των ΜΕΘ ήταν η στρατηγική αυτής της κυβέρνησης κατά της πανδημίας, μπορούσες να καταλήξεις με πρόστιμο 300 ευρώ ή ακόμη να πέσεις θύμα ξυλοδαρμού από την ΕΛ.ΑΣ. Δεν ξεχνάμε ότι οι πρώτες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το Δικαιοσύνη Παντού, ασφάλεια και σταθερότητα έχουν προκύψει λοιπόν από τους ίδιους τους πολίτες που δεν ξεχνούν. Και νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη κριθεί.

Share This