Κρίσιμη η μάχη για να μην έχουμε μια παντοδύναμη δεξιά κυβέρνηση
Δεν διαγράφονται όσα έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια. Μια παντοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κακό νέο για τον τόπο. Κακό νέο για την κοινωνία. Γιατί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα, τις ελευθερίες είναι εδώ. Δεν κινδυνολογούμε. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτό παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας σήμερα Στο Κόκκινο και τους δημοσιογράφους Β. Κεχαγιά και Ν. Σβέρκο. Η ίδια θύμισε τη σχετική δήλωση του Αντιπροέδρου της ΝΔ, για 180 έδρες έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να αλλάξει μόνη της το Σύνταγμα.
Μια κυβέρνηση της ΝΔ με 180 έδρες θα μπορεί να προχωρήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για ιδιωτικά ΑΕΙ σε συνέχεια της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποκλείει χιλιάδες παιδιά από τα δημόσια ΑΕΙ. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο πριν από τις εκλογές προχώρησε σε σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Εποπτείας για την ιδιωτικοποίηση του νερού αγνοώντας ως και το ΣτΕ που ζήτησε το νερό να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κεντρικού πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Ας μην ξεχνάμε σχετικά με το ΕΣΥ, ότι αυτή η κυβέρνηση κατάργησε τον νόμο του 1983, εισάγοντας την παράλληλη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.
Με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, που πάντα αναλαμβάνει την ευθύνη, δεν την επιμερίζει, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πάντα του φταίει κάποιος άλλος, θα δώσουμε μαζί την μάχη των ερχόμενων εκλογών, την κρίσιμη μάχη για να μην έχουμε μια παντοδύναμη δεξιά κυβέρνηση. Παράλληλα δεν πρέπει να κάνουμε το χατήρι όσων είναι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και θέλουν να δουν την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή είναι μια ανησυχία που εισπράττω από την Κυριακή το βράδυ, μιλώντας με τους πολίτες.
Οι δυνητικοί σύμμαχοι της απλής αναλογικής επέλεξαν μονομέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
“Όπως είπα ήδη από το βράδυ των εκλογών, είχαμε στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής ήταν πάγιο αίτημα των δημοκρατικών δυνάμεων. Γιατί συνέβη αυτό; Εμείς επιμείναμε σε μια προοπτική που οι δυνητικοί σύμμαχοί μας για προοδευτική κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζαν την απλή αναλογική ως εργαλείο για προοδευτική κυβέρνηση. Αλλά ως μέσο για μετρήσουν περισσότερες δικές τους ψήφους. Είχαν επιλέξει μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και όπως φάνηκε το βράδυ των εκλογών, εκείνο που πανηγύρισαν δεν ήταν τόσο η αύξηση των ποσοστών τους όσο η μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ευθύνες τους είναι ιστορικές και θα κριθούν.
Το άμεσο στοίχημα είναι η αναζήτηση των αιτιών της ήττας εν κινήσει προς τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου
“Δεν είμαι θιασώτης της άποψης ότι φταίνε μόνο οι άλλοι, ότι ‘φταίει ο λαός’. Φυσικά κι έγιναν λάθη και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και είναι μία από τις πολλές αιτίες που θα πρέπει να συζητηθούν σε βάθος. Αύριο συνεδριάζει η ΚΕ. Δεν είναι βέβαια η αποτίμηση του αποτελέσματος υπόθεση που μπορεί να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση ενός συλλογικού οργάνου. Η σοβαρή αναζήτηση των αιτιών θα πάρει χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άλλωστε έχει δείξει εμπράκτως ότι ούτε κρύβεται ούτε φοβάται την αυτοκριτική. Ας μην ξεχνάμε ότι ήμασταν το πρώτο κυβερνητικό κόμμα που κάναμε την κριτική μας για το κυβερνητικό μας έργο, για τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Στο πλαίσιο αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει σοβαρή αποτίμηση των αιτιών. Μια αποτίμηση που θα πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα: το πρώτο, το πολιτικό, αναζήτησης γιατί μεγάλα στρώματα όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίας δεν μας ψήφισαν παρότι έχουν πληγεί από την κυβέρνηση. Και ένα βαθύτερο, θεωρητικό, σχετικά με τα μοντέλα κοινωνίας, τα εναλλακτικά οράματα, το ρόλο των κινημάτων, των νέων, τα διδάγματα ευρωπαϊκών εμπειριών και πολλά ακόμα. Το άμεσο στοίχημα όμως για εμάς είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε αυτές τις αιτίες εν κινήσει προς τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου.