«Είναι εντελώς τρελό, και οι άνθρωποι που ασχολούνται συστηματικά με αυτά τα δεδομένα δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Κάτι πολύ παράξενο είναι σε εξέλιξη». Ο Μπράιαν ΜακΝόλντι, ερευνητής του φαινομένου των τυφώνων στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αναφέρεται, με την ανάρτησή του στο Twitter, σε ένα φαινόμενο που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες, οι οποίοι, προς το παρόν, δεν μπορούν να το ερμηνεύσουν. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ανακοίνωσε στις 15 του μήνα ότι οι θερμοκρασίες για αρχές Ιουνίου έσπασαν κάθε ρεκόρ. Κάτι που αφορά και τους ωκεανούς, που γνώρισαν τον θερμότερο Μάιο από καταγραφής δεδομένων. Από τις αρχές Απριλίου, ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στην επιφάνειά τους έφτασε σε πρωτόγνωρο επίπεδο. Πρόκειται για την υπερβολικά γρήγορη υπερθέρμανση των ωκεανών τις τελευταίες εβδομάδες: η πιο εντυπωσιακή και σταθερή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των ωκεανών φέτος υπερβαίνει κάθε προηγούμενο εδώ και σαράντα χρόνια δορυφορικής καταγραφής!
Οι πρώτες ενδείξεις αυτής της ασυνήθιστης υπερθέρμανσης των ωκεανών εμφανίστηκαν τον Μάρτιο φέτος. Σύμφωνα με προβλέψεις, το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορούσε να αυξήσει επιπλέον τη θερμοκρασία, κάτι που, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα, έγινε. Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας των ωκεανών άγγιξε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο, δεύτερο διαδοχικό μήνα πρωτόγνωρης ωκεάνιας υπερθέρμανσης. Τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ατλαντικό αναμένονται θερμοκρασίες-ρεκόρ. Οι επιστήμονες ανησυχούν σοβαρά ότι το ενδεχόμενο το Ελ Νίνιο θα φέρει τον πλανήτη πιο κοντά στον κίνδυνο που επιχειρείται να αποφευχθεί – τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Φοβούνται νέο ρεκόρ υπερθέρμανσης φέτος ή, έστω, το 2024. Αυτές οι διαπιστώσεις έχουν προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς επιστήμονες, που ωστόσο διαφωνούν για τις αιτίες του φαινομένου. «Όποιες κι αν είναι οι αιτίες, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά» παρατηρεί ο Τιάνλ Γιουάν, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Όπως και να έχει, οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη επιδεινώνονται» συνεχίζει ο ίδιος.
Ομως δεν πρόκειται για τις μόνες ή τις πρώτες αρνητικές ενδείξεις. Πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης Net Zero Tracker αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των δεσμεύσεων των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων ήταν άνευ νοήματος, γιατί οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν περιείχαν κανένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων ή δεν κάλυπταν το σύνολο των εκπομπών που δημιουργεί η παραγωγή των προϊόντων τους. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο μέτωπο των «εθνικών στόχων» των κρατών. Μελέτη του περιοδικού Science διαπίστωσε ότι το 90% των σχεδίων αυτών δεν είναι αξιόπιστα και έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας… Μπορεί έτσι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αυξάνονται με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, αλλά, όπως εξήγησε τεκμηριωμένα ο ειδικός αρθρογράφος του βρετανικού Guardian Άνταμ Μόρτον, δεν αρκούν για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στην πραγματικότητα η επιστημονική συναίνεση αφορά την ανάγκη να στοχεύσουμε στις αρνητικές εκπομπές. Αυτό συνεπάγεται την προοδευτική κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε πλούσιες χώρες, όπως η Αυστραλία, όσο το δυνατόν συντομότερα, και όχι τη συνεχιζόμενη επέκτασή τους».
Κάτι που φαντάζει ακόμη δυσκολότερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι μόλις η περσινή χρονιά σηματοδότησε ρεκόρ στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως και αύξηση κατά 13% των επενδύσεων σε έρευνες και εκμετάλλευση πετρελαίου. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι, ενόψει της Cop28 του ΟΗΕ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «συζητιέται» αν θα ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων (!), το «πολύ παράξενο που είναι σε εξέλιξη» γίνεται όλο και πιο απειλητικό…