«Ηκλιματική κατάρρευση έχει ξεκινήσει, οι επιστήμονες εδώ και καιρό προειδοποιούν κατά των συνεπειών της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα». Με τα λόγια αυτά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ σχολίασε την ανακοίνωση, στις 6 Σεπτεμβρίου, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus ότι ο πλανήτης γνώρισε τους τρεις πιο θερμούς μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. «Λαμβάνοντας υπόψη την υπερβολική θερμότητα στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της υπηρεσίας Copernicus. Μπορεί η βάση των δεδομένων της Copernicus να φθάνει ως το 1940, ωστόσο οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες χιλιετίες γίνονται χάρη στα δεδομένα που προκύπτουν από τους πυρήνες πάγου και άλλα στοιχεία, που συγκεκριμενοποιούνται στην τελευταία έκθεση της Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Με βάση αυτά τα στοιχεία , «οι τρεις μήνες που μόλις βιώσαμε είναι οι πιο θερμοί εδώ και περίπου 120.000 χρόνια, δηλαδή από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας», παρατήρησε η Σ. Μπέργκες
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα διαδοχικά κύματα καύσωνα, που είναι συχνότερα και εντονότερα από ποτέ, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, δημιουργούν μια «διαβολική δόση» ρύπων που απειλούν ανθρώπους και έμβια όντα. Η κλιματική αλλαγή και η ποιότητα του αέρα «συνδέονται και πρέπει να καταπολεμηθούν μαζί για να σπάσει ο φαύλος κύκλος», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Τάαλας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Δελτίου για την Ποιότητα του Αέρα και του Κλίματος, που αφορά μεν το 2022, όμως «αυτά που βλέπουμε το 2023 είναι ακόμη πιο ακραία»! Εντούτοις, παρά τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται και η υπερθέρμανση του πλανήτη… Σύμφωνα με το παγκόσμιο επιστημονικό δίκτυο Word Weather Attribution της κλιματολόγου Φριντερίκε Ότο, οι καύσωνες π.χ. του περασμένου Ιουλίου στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική ήταν θερμότεροι κατά 2,5 και 2 βαθμούς Κελσίου αντιστοίχως, εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η επικείμενη Παγκόσμια Συνάντηση για το Κλίμα, του ΟΗΕ, από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 12 Δεκεμβρίου, στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκτά κρίσιμη σημασία. «Αν η COP 28 δεν καταλήξει σε δραστικές μειώσεις της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα μπορούμε επισήμως να ονομάσουμε τη δεκαετία του 2020 περίοδο της ηλιθιότητας», σχολίασε ο Ντέιβιντ Ρέι, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Εδιμβούργου. Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι, επιστήμονες, πολιτικοί, ακτιβιστές κ.ά. που φοβούνται ότι η Σύνοδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν πρόκειται να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. «Είναι πολλά τα λεφτά» γαρ… Και το μεγάλο κεφάλαιο έχει κάνει τις επιλογές του υπέρ των ορυκτών καυσίμων και δεν τις αλλάζει. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα στη Γαλλία: στις 29 Αυγούστου, στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνάντηση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών, ο κλιματολόγος, πρόεδρος της Γαλλικής Μετεωρολογικής Εταιρίας και πρώην αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ζαν Ζουζέλ αντιμετώπισε ψυχρότατη υποδοχή… Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας είχε έντονο διάλογο με τον Πατρίκ Πουγιανέ, επικεφαλής της TotalEnergie. Η διαφωνία τους αποτύπωσε τις δύο αντίθετες λογικές: από τη μια εκείνη της βιομηχανίας, με τις ανάγκες παραγωγής, αποδοτικότητας και κέρδους, και από την άλλη της επιβίωσης του πλανήτη. «Το κλίμα μας καταρρέει πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, με τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα να πλήττουν όλες τις γωνιές του πλανήτη», η παρέμβαση του Α. Γκουτιέρεζ, περί κλιματικής κατάρρευσης προ των θυρών, θα μπορούσε να είναι και απάντηση στη λογική του κέρδους πάνω από τον πλανήτη…