fbpx

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές οφείλουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των πολλαπλών μορφών διακρίσεων που είναι συνυφασμένες με τις διακρίσεις φύλου, εκπονώντας πολιτικές που αντιμετωπίζουν αυτές τις αλληλοεπηρεαζόμενες διακρίσεις σε βάρος των πιο ευάλωτων κοινοτήτων. Αυτό παρατήρησε, μεταξύ άλλων, σήμερα η Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της, με την ιδιότητα της Εκπροσώπου για Θέματα Ισότητας Φύλων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Κογκρέσο σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Τοπικών Αρχών της Γεωργίας με τίτλο “Από τις τοπικές φωνές στο εθνικό όραμα: διάλογος κατά των διακρίσεων και η Στρατηγική για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.

Στον χαιρετισμό της νωρίτερα είχε αναφερθεί στη σημαντική αποστολή των τοπικών και περιφερειακών αρχών, που ως “ακρογωνιαίος λίθος της τοπικής διακυβέρνησης” είναι στη “μοναδική θέση να μπορούν να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και της τοπικής πραγματικότητας”.

Παρεμβαίνοντας στο στρογγυλό τραπέζι σχετικά με τις συμπεριληπτικές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο κατά των διακρίσεων και τις διεθνείς προοπτικές, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε την ανάγκη οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να προωθήσουν πολύπλευρες πολιτικές για την αντιμετώπιση των αλληλοεπικαλυπτόμενων διακρίσεων. Πολιτικές που αντιμετωπίζουν αυτές τις μορφές διακρίσεων και επηρεάζουν αρνητικά τους πολίτες. “Για παράδειγμα μια μαύρη γυναίκα μπορεί αντιμετωπίσει διπλή διάκριση στη βάση του φύλου της και της εθνότητάς της. Αυτή η διασύνδεση διευρύνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ως Κογκρέσο επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα σύνθετα και αλληλοεπηρεαζόμενα ζητήματα με συνεκτικό τρόπο”, είπε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι “οι πολιτικές κατά των διακρίσεων και υπέρ της ισότητας των φύλων είναι συνυφασμένες”.

Το Κογκρέσο ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να εφαρμόζουν πολιτικές μηδενικής ανοχής κατά των διακρίσεων

Οι διακρίσεις δεν είναι μεμονωμένες, διασυνδέονται με πολλές πτυχές των ζωών μας. Τα άτομα μπορεί να βιώσουν πολλαπλές μορφές διακρίσεων ταυτόχρονα, σε σχέση με το φύλο τους, την εθνότητά τους, την σεξουαλική τους κατεύθυνση, την αναπηρία τους και άλλα χαρακτηριστικά”. “Οι τοπικές αρχές οφείλουν να ασχοληθούν ενεργά με τις ευάλωτες κοινότητες, προωθώντας “παιδαγωγικές πρωτοβουλίες που προάγουν την ανεκτικότητα και τη διαφορετικότητα”. “Ενθαρρύνουμε τις τοπικές αρχές να εφαρμόζουν πολιτικές μηδενικής ανοχής κατά των διακρίσεων, δημιουργώντας ασφαλείς και συμπεριληπτικούς χώρους για όλους”. “Τις ενθαρρύνουμε επίσης να συμβάλλουν στη “διαφορετικότητα στο τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης”, προωθώντας τη “συμμετοχή υποεκπροσωπούμενων ομάδων, γυναικών, μειοψηφικών κοινοτήτων”. “Στο Κογκρέσο έχουμε διαπιστώσει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η εκπροσώπηση της διαφορετικότητας στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων”, είπε.

Νωρίτερα, κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη της εκδήλωσης η Ρένα Δούρου είχε παρατηρήσει ότι “στο τοπικό επίπεδο έχουμε μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστικά τη διαφορά. Οι τοπικές αρχές, που συνεργάζονται στη βάση με τους πολίτες και με επικεφαλής οργανώσεων πολιτών, είναι σε θέση αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις εκεί που γίνονται βαθύτερα αισθητές”. “Στο Κογκρέσο είμαστε υπέρ του καταμερισμού ευθυνών μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης. Αυτή η τελική εκδήλωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ευθυγραμμίσουμε πολιτικές σε όλα τα επίπεδα με τις ανάγκες των πολιτών της Γεωργίας”. “Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Γεωργίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και επίσης απαιτείται για την επίτευξη της Ατζέντας της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Άλλωστε τα 2/3 των στόχων αυτής της Ατζέντας μπορεί να γίνουν πράξη μόνο σε τοπικό επίπεδο”, θύμισε η ίδια.

Share This