fbpx

«Μια φιλόδοξη δέσμευση» ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα πολλές αμερικανικές οργανώσεις πολιτών, όπως το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, το Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων κ.ά., από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Με επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο έκαναν έκκληση για γενναία χρηματοδότηση του Πράσινου Κλιματικού Ταμείου του ΟΗΕ. Οι οργανώσεις, λίγο πριν από τη συνάντηση της Βόννης στις 5 Οκτωβρίου για τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου του ΟΗΕ, ζητούσαν φιλόδοξη δράση από την κυβέρνησή τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι στερεύουν οι πόροι του Ταμείου. Υπογράμμισαν ότι αν δεν υπάρξουν φιλόδοξες δεσμεύσεις, «θα υπονομευθεί η διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα COP28 αλλά και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις», θα παραλύσουν οι προσπάθειες για ενθάρρυνση νέων δωρητών να συμβάλουν στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Και, τέλος, θα σταλεί ανησυχητικό σήμα στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες-εταίρους σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στην πολυμερή πρόοδο για το κλίμα». Φευ, οι οργανώσεις δεν εισακούστηκαν. Αιτία, το βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες Μπάιντεν για τη διασφάλιση των χρημάτων. Έτσι η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το Ταμείο, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς και μάλιστα ενώ ξεκινούν σε λίγο οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο Ντουμπάι μεταξύ 180 χωρών στο πλαίσιο της COP28.

Η αποτυχία των ΗΠΑ να συγκεντρώσουν κεφάλαια για το μεγαλύτερο παγκόσμιο Ταμείο για το Κλίμα είναι κρίσιμης σημασίας. Τα χρήματα από τις πλούσιες κυβερνήσεις προορίζονταν για να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες που υφίστανται τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση που τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω των πόρων που στερεύουν… Το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο Ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τελικά, στη συνάντηση της Βόννης συγκεντρώθηκαν συνολικά 9,3 δισ. δολάρια από 25 χώρες…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, της COP28, Σουλτάν αλ Τζάμερ (πρόεδρος παράλληλα της μεγαλύτερης… πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ), επέκρινε τις πλούσιες χώρες, προσάπτοντάς τους την αποτυχία στήριξης του Ταμείου. Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το «σημερινό επίπεδο αναπλήρωσης δεν είναι ούτε φιλόδοξο ούτε επαρκές απέναντι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης»… Αρχικά, το 2014 το Ταμείο κεφαλαιοποιήθηκε με 10,3 δισ. δολάρια από 45 χώρες, ενώ το 2019 ακολούθησαν 10 δισ. από 32 χώρες. Οι ΗΠΑ, παρότι είχαν υποσχεθεί 3 δισ. στο Ταμείο το 2014, δεν προχώρησαν σε επιπλέον χρηματοδότηση το 2019 λόγω της προεδρίας Τραμπ που απέσυρε τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διασφάλισε 1 δισ. για το Ταμείο τον Δεκέμβριο, αν και τα χρήματα αυτά πήγαν για την εκπλήρωση της δέσμευσης της χώρας το 2014. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν σαφής. Αν και αναφέρθηκε στη «σταθερή δέσμευση» Μπάιντεν για αύξηση της χρηματοδότησης της βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επείγουσα απειλή της κλιματικής κρίσης, ωστόσο «δυστυχώς η χώρα δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση του Ταμείου στη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου».

Η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν είναι η μόνη που σκιάζει τον ορίζοντα της επερχόμενης παγκόσμιας διάσκεψης. Μια ημέρα πριν από τη συνάντηση της Βόννης, η Μόσχα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου, ανακοίνωνε ότι θα αντιταχθεί σε κάθε παγκόσμια συμφωνία για προοδευτική μείωση των ορυκτών καυσίμων… Ενός κακού…

Στερεύει το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ | Αυγή (avgi.gr)

Share This