“Ανανεώνουμε και αλλάζουμε δομικά το σύστημα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, αυτό ακριβώς που βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, από την κλιματική κρίση, τις βαθιές ανισότητες ως το μεταναστευτικό, την άνοδο της ακροδεξιάς ή τη ψηφιακή πρόκληση και τα ζητήματα που θέτει η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης”: παρατήρησε, μεταξύ άλλων, σήμερα το απόγευμα η Ρένα Δούρου, Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της 45ης Ολομέλειας του Κογκρέσου στο Στρασβούργο. “Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε ότι η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Ρέικιαβικ μπορεί να βοηθήσει το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει αυτές τις σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις μόνο αν προσαρμόσει με αποτελεσματικό τρόπο στις νέες ανάγκες, τη δράση του”.
Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια η Ρένα Δούρου σχολίασε τις προτεινόμενες αλλαγές στη λειτουργία των Επιτροπών των Κογκρέσου καθώς και την επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων του με ιδιαίτερη εξειδίκευση στα ζητήματα του περιβάλλοντος, του μεταναστευτικού φαινομένου, των δικαιωμάτων των γυναικών. “Σήμερα το Κογκρέσο κάνει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αναθεωρώντας τις προτεραιότητές μας, δίνοντας νέες ονομασίες στις Επιτροπές μας ενισχύοντας έτσι την πολυμέρεια και τις κεντρικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ενδυνάμωση των κεντρικών αρχών του Συμβουλίου: της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου”, συνέχισε η ίδια, αναφερόμενη στην 4η Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Μάιο στην Ισλανδία. Εξηγώντας σε τι συνίσταται η ενίσχυση της πολυμέρειας η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι αναφέρεται σε μια “πολυμέρεια που βοηθά στην κοινωνική συνοχή και λαμβάνει υπόψη της τη φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών”.
Για βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις
Στη συνέχεια, στην απογευματινή συνεδρίαση, η Ρένα Δούρου τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του τρίτου Ευρωπαϊκού Αστικού Χάρτη. “Χρειαζόμαστε σύγχρονες πόλεις ανθεκτικές απέναντι στις κρίσεις. Χρειαζόμαστε πόλεις που να απορροφούν τις συνέπειες των θεσμικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών κρίσεων. Πόλεις που να λειτουργούν στη βάση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή η συμβολή του τρίτου Ευρωπαϊκού Αστικού Χάρτη, σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών, είναι κρίσιμη για να γίνουν οι πόλεις μας βιώσιμες και ανθεκτικές με όρους σεβασμού της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”.