fbpx

Οι Περιφέρειες της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως καθοριστικοί παράγοντες για Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, διασφαλίζοντας το μέλλον των νέων και των κοινωνιών μας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου και Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στο Στρασβούργο. “Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι Περιφέρειές μας έχουν καθήκον να δράσουν, στη βάση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ως καθοριστικοί παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συνεκτική ανάπτυξη, με αντιμετώπιση της φτώχειας, με καταπολέμηση των ανισοτήτων, με ισότητα φύλων, με σεβασμό του περιβάλλοντος. Με δικαιοσύνη, ειρήνη”.

Μετέχοντας στη σχετική συζήτηση για τις εμπειρίες και τα διδάγματα των περιφερειών στη δράση τους για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Ρένα Δούρου σκιαγράφησε την κρίσιμη αποστολή τους για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, παρατηρώντας ότι το έργο του Κογκρέσου δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. “Οφείλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία της Ατζέντας του ΟΗΕ και των κατευθύνσεων της Συνόδου του Ρέικιαβικ για να ανταποκριθούμε στις συνέπειες των παράλληλων κρίσεων που βιώνουμε καθημερινά. Από τους πολέμους στην Ουκρανία για τη Γάζα ως τις συνέπειες που έχουν στις κοινωνίες μας ο πληθωρισμός απληστίας και οι υγειονομικές κρίσεις. Η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες είναι σαφής: οφείλουμε να δράσουμε τώρα, με επάρκεια και αποτελεσματικότητα για να ανοίξουμε το δρόμο στη νεολαία, να διασφαλίσουμε το μέλλον των κοινωνιών μας”.

Οι Περιφέρειες για την ενεργειακή Δημοκρατία

Τέλος, η Ρένα Δούρου ανέδειξε το ρόλο των Περιφερειών για την ενεργειακή Δημοκρατία μέσα από την πράσινη μετάβαση – “μια δύσκολη αποστολή, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη σήμερα, για την επίτευξη της οποίας οι Περιφέρειες μπορούν και οφείλουν να δράσουν καθοριστικά στη βάση των της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και εκείνων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ για πρόσβαση σε προσιτή και καθαρή ενέργεια. “Η περίπτωση της Περιφέρειας Κρήτης είναι χαρακτηριστική. Είναι πρωτοπόρος μετέχει στο πρόγραμμα H2020 του ευρωπαϊκού έργου ePlanet (European Public Local Authorities’ Network for driving the Energy Transition) και αποτελεί μια σπουδαία καλή πρακτική. Ένα παράδειγμα που δείχνει το εύρος των δυνατοτήτων που έχουν οι Περιφέρειες για να αντιμετωπίσουν προς όφελος των κοινωνιών το γνωστό όσο και κρίσιμο τρίλημμα: τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την ενεργειακή επάρκεια και τις προσιτές τιμές”. Η ίδια υπογράμμισε το ρόλο του Κογκρέσου, θυμίζοντας ότι ήδη το 2011, είχε πάρει απόφαση σχετικά με την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Share This