fbpx

Οι προκλήσεις από την πλανητική κρίση της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας είναι μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Tο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης “πρασινίζει”. Συγκεκριμένα αποφάσισε στην πρόσφατη Ολομέλειά του να υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της 4ης Συνόδου Κορυφής του Ρέικιαβικ, τον περασμένο Μάιο. Όχι τυχαία, η “Δήλωση του Ρέικιαβικ”, υπό τον τίτλο “Ενωμένοι γύρω από τις αξίες μας”, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα σώματα του Συμβουλίου, η Επιτροπή Υπουργών, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών να εργαστούν έτσι ώστε να κάνουν “το περιβάλλον ορατή προτεραιότητα του Οργανισμού” με την “ενίσχυση των δραστηριοτήτων του” και την “προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών”. “Υπογραμμίζουμε ότι οι προκλήσεις που προέρχονται από την τριπλή πλανητική κρίση της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας αποτελούν μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη απαντήσεων, με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των νέων σε αυτές συζητήσεις”. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου η Δήλωση αναφέρει την δημιουργία μιας “νέας διακυβερνητικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” -την “Επιτροπή του Ρέικιαβικ”.

Οι νέες αυτές κατευθύνσεις επηρεάζουν άμεσα το Κογκρέσο που αποφάσισε την επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων του με τη σχετική Έκθεση υπό τον τίτλο “Ακολουθώντας τη Σύνοδο Κορυφής του Ρέικιαβικ: αναθεώρηση των προτεραιοτήτων του Κογκρέσου, επεξεργασία διαδικασιών και δομών”. Πέρα λοιπόν από τις νέες ονομασίες των τριών Επιτροπών του Κογκρέσου, η Απόφαση, που ψηφίστηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου από την Ολομέλεια, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η “διακυβέρνηση, η ποιότητα της δημοκρατικής εκπροσώπησης, η συμμετοχή των νέων, η μείωση των ανισοτήτων, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς και η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το επίκεντρο της θεματικής δουλειάς και των επιτόπου δραστηριοτήτων, για να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών”. Έτσι πλέον μεταξύ των έξι αξόνων θεματικής δουλειάς περιλαμβάνεται και η “ανάληψη δράσης στα περιβαλλοντικά θέματα”.

Μπορεί η απόφαση να ψηφίστηκε μόλις στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου ωστόσο ήδη είναι εμφανές ότι η… “πράσινη” κατεύθυνση έχει αρχίζει να “μπολιάζει” το Κογκρέσο. Δυο γεγονότα είναι ενδεικτικά για του λόγου το αληθές. Το πρώτο αφορά την Επιτροπή Διακυβέρνησης που συνεδρίασε στις 24 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της Ολομέλειας. Τα μέλη της αποφάσισαν να συζητήσουν για την προετοιμασία Εκθέσεων για την Κυκλική Οικονομία και για τις πηγές καθαρών υδάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις καλές πρακτικές και στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μια μέρα μετά, τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειών του Κογκρέσου συζητούσαν για τον “Ρόλο των Περιφερειών στην ενεργειακή μετάβαση” στη βάση ενός κειμένου εργασίας, όπου τονιζόταν ότι οι Περιφέρειες ως “το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται κοντύτερα στους πολίτες, είναι στην καλύτερη θέση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και την ανάγκη επένδυσης στην ενεργειακή απόδοση και σε μικρά και μεσαίας κλίμακας προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας”. “Οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο – κλειδί στην κινητοποίηση μιας συνολικής κοινωνικής προσέγγισης έναντι προκλήσεων που θέτει η ενεργειακή μετάβαση”, σημειώνεται. Η διάσταση επιβεβαιώθηκε από την περιγραφή δύο καλών πράσινων πρακτικών, αυτή του  Ελβετικού Καντονίου του Ζυρά κι εκείνη της Περιφέρειας Κρήτης. Και έπεται συνέχεια…

«Πρασινίζει» το Κογκρέσο | Αυγή (avgi.gr)

Share This