“Θα ταχθεί επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα; Θα σηματοδοτήσει αλλαγή στάσης του κ. Πρωθυπουργού η, έστω και καθυστερημένη παραδοχή του κ. Γεραπετρίτη ότι ‘αυτό που συμβαίνει στη Γάζα πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο’; Αυτά ήσαν δύο από τα ερωτήματα που έθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχισσα Εξωτερικών Ρένα Δούρου, στην Υφυπουργό Εξωτερικών, Αικ. Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης για την ενημέρωση των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Η ενημέρωση αφορούσε στα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου Αρχηγών Κρατών της Γρανάδας (6/10/23), και για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (26–27/23).
Η Ρ. Δούρου εκτίμησε ότι ναι μεν η ενημέρωση της Υφυπουργού ήταν πλήρης, “δεν ήταν όμως επαρκής σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας”.
Αποδυναμώνει τη θέση της χώρας η καθυστέρηση της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία
Το γεγονός της καθυστέρησης της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία αποδυναμώνει αντί να ενισχύει τη θέση της Ελλάδας για πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. “Γιατί δεν φέρνετε προς κύρωση τα 3 μνημόνια συνεργασίας; Η απάντηση είναι ότι δεν θέλετε και δεν μπορείτε γιατί δεν πρόκειται για μια αδυναμία συγκυριακή αλλά δομική. Αφορά τον τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής εδώ και 4 χρόνια”.
“Την ίδια δομική αδυναμία στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση, τη διαπιστώνει οιοσδήποτε καλοπροαίρετος παρατηρητής – και όχι μόνο η Αξιωματική Αντιπολίτευση -, και στην περίπτωση της στάσης της στον πόλεμο στην Ουκρανία”, παρατήρησε η ίδια, σημειώνοντας ότι “η χώρα μας βρίσκεται πίσω ακόμη και από τις όχι ιδιαίτερα ευρηματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αναζήτηση μιας ειρηνευτικής φόρμουλας”. “Η Ελλάδα απέχει από αυτή τη διαδικασία. Γιατί;” Η Ελλάδα “δεν πήρε μέρος στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου στην Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας ενώ δήλωνε πρόθυμα παρούσα στο πρόγραμμα για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων! Για ποιο λόγο;”
Θα δεχθεί η κυβέρνηση να γίνει η Ελλάδα δεσμοφύλακας της Ευρώπης;
Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ρένα Δούρου, έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση “θα δεχθεί η αλληλεγγύη να μπει σε εισαγωγικά, να μεταφράζεται δηλαδή σε καταβολή χρημάτων στην Αθήνα για να γίνει η Ελλάδα δεσμοφύλακας της Ευρώπης;” “Ή θα ταχθεί υπέρ της θέσης της ευρωβουλής, οι ευρωπαϊκές χώρες να δεσμεύονται για την υποχρεωτική και αναλογική κατανομή και υποδοχή προσφύγων;” Η ίδια έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα “επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες της χώρας μας στην ΕΕ για την εξασφάλιση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού και ευρωτουρκικού πλαισίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής και μια δίκαιη Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου, που να εξασφαλίζει νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης”, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πλαίσιο που αποδυναμώνει τις παράνομες επικίνδυνες οδούς που οδηγούν στις τραγωδίες.
“Βασιλικότερη του βασιλέως” στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας
Στηλιτεύοντας την παθητική στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας την χαρακτήρισε “βασιλικότερη του βασιλέως” καθώς “δεν στηρίζει, όχι κάτι το υπερεπαναστατικό αλλά την πρόταση της Κομισιόν, για να μπορούν χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να το αντιμετωπίζουν με tailor – made προγράμματα, με προγράμματα δηλαδή εξατομικευμένα που λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαίτερη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση κάθε κράτους μέλους”. “Γιατί λοιπόν η χώρα μας τάσσεται στο πλευρό των φειδωλών, των λεγόμενων frugals στην ευρωπαϊκή ορολογία; Σε τι αυτή η στάση εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα;”
Τέλος, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από την υφυπουργό να εξηγήσει τους λόγους αισιοδοξίας της, όπως την εξέφρασε, σχετικά με το θετικό που θα προκύψει για τον πολιτικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή.
“Μακριά από μας οι δημαγωγικές και ψηφοθηρικές τακτικές που χαρακτήρισαν τη στάση της ΝΔ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε, ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας, χωρίς να επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσει κομματικά οφέλη”, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου στην εισαγωγική της παρέμβαση.