Μπορεί η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση να ξεκινά σε 11 ημέρες στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη συμμετοχή 200 κρατών, ωστόσο ήδη η μάχη των παρασκηνίων καλά κρατεί, με εντατικό λόμπινγκ (από τους ισχυρούς, συνήθως υποστηρικτές των ορυκτών καυσίμων) και άσκηση πιέσεων από τους ακτιβιστές, επιστήμονες, υπέρμαχους της εφαρμογής της εμβληματικής Συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι μεν με τη δύναμη των «μεγάλων μέσων», οι δε με την ισχύ των επιστημονικών επιχειρημάτων. Η έκβαση της σύγκρουσης στην COP 28 θα κρίνει πολλά, καθώς ήδη την έχουν χαρακτηρίσει ως τη «σημαντικότερη μετά από εκείνη του Παρισιού».
Παραμένουν «στον αέρα» τα πιο σημαντικά διακυβεύματα, όπως η μείωση των ορυκτών καυσίμων και (επιτέλους) η ενεργοποίηση του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών, για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής κρίσης. Η υπόθεση του Ταμείου, που ιδρύθηκε στη σύνοδο της Αιγύπτου πέρσι δημιουργώντας αισιοδοξία, έχει βαλτώσει, όπως διαπίστωσαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι αναπτυσσόμενες χώρες, βλέποντας το κείμενο στο οποίο κατέληξε η προκαταρκτική συνάντηση που έγινε στο Άμπου Ντάμπι στα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμη κι αν στη σύνοδο αρθούν όλα τα σημερινά εμπόδια, παραμένει άγνωστο το ποσό με το οποίο θα συμβάλουν οι πλούσιες χώρες, που άλλωστε έχουν ήδη δείξει αρνητικό δείγμα γραφής καθώς αθέτησαν την υπόσχεσή τους για χρηματοδότηση με 100 δισ. ετησίως κλιματικών πολιτικών. Πάντως, η συζήτηση για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων, που είναι η υπ’ αριθμόν 1 αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κρατά εδώ και… 30 χρόνια. Η μόνη κατάληξη είναι η μείωση του άνθρακα στην COP26, στη Γλασκώβη το φθινόπωρο του 2021. «Συνεχίζω να ακούω σαφείς απόψεις για τη συμπερίληψη μιας διατύπωσης για τα ορυκτά καύσιμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης, δήλωσε ο πρόεδρός της Αχμέτ αλ-Τζαμπέρ, επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια δήλωση διόλου ενθαρρυντική, διότι «ξεχνά» την παραδοσιακή μέχρι σήμερα διατύπωση για την «αναπόφευκτη» μείωση των ορυκτών καυσίμων.
«Κύκλοι» του προέδρου της COP28 παρατήρησαν ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς, κάτι τέτοιο θα μπλοκάριζε τις διαπραγματεύσεις», ενώ πολλαπλασιάζονται οι συζητήσεις σχετικά με την… επιφυλακτικότητα στο θέμα των χωρών του Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Μόνη χαραγματιά ελπίδας, ο στόχος για τον τριπλασιασμό των δυνατοτήτων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως το 2030, που βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο: μπορεί να φθάσουν στα 11 τεραβάτ ως το 2030.
Την ίδια στιγμή, ενόψει των εργασιών της COP28, αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που χρησιμοποιούν οι εταιρείες είτε για να προετοιμαστούν για τους κλιματικούς κινδύνους είτε για τα νέα δεδομένα της οικολογικής μετάβασης. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των συμβουλευτικών εταιρειών γιατί πρέπει να περάσουμε σε δράση, και μάλιστα πολύ σύντομα» παρατήρησε ο Μπομπ Γουόρντ, διευθυντής Πολιτικής και Επικοινωνίας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γκράντχαμ για την Κλιματική Αλλαγή στο London School of Economics. «Όμως, το βασικό είναι να δουλεύουν ενεργά για τη μετάβαση και όχι να προσπαθούν να την επιβραδύνουν λόγω των συμφερόντων των παραγόντων που δρουν στο πεδίο, όπως η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων» πρόσθεσε με νόημα.