Τι έδειξε διεθνής έρευνα με τίτλο «Η διεθνής κοινή γνώμη για την Κλιματική Αλλαγή»
«Θεωρούμε ότι 2 εκατομμύρια ενήλικοι σε όλο τον κόσμο ακόμη γνωρίζουν από ελάχιστα ως τίποτα σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Τάδε έφη Άντονι Λεϊζέροβιτς, διευθυντής του Προγράμματος Επικοινωνίας για την Κλιματική Αλλαγή του πανεπιστημίου Yale, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Και αυτοί είναι συχνά οι πιο ευάλωτοι, εκείνοι που έχουν συμβάλει ελάχιστα στο πρόβλημα, αλλά πλήττονται πρώτοι και σοβαρότερα από τις συνέπειές της. Όμως όταν εξηγούμε στους ερωτώμενους την κλιματική αλλαγή, τότε διαπιστώνουμε ότι πάνω από το 80% αμέσως λέει, “ναι, αυτό συμβαίνει”». Ο Λεϊζέροβιτς σχολίαζε την πρόσφατη διεθνή έρευνα «Η διεθνής κοινή γνώμη για την Κλιματική Αλλαγή», που διεξήχθη από το Πρόγραμμα Επικοινωνίας για την Κλιματική Αλλαγή του πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Data for Good» του Meta και τη διεθνή ΜΚΟ Rare για τη Συμπεριφορά και το Περιβάλλον.
Ο στόχος της έρευνας, που έλαβε χώρα από τις 3 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, συλλέγοντας απαντήσεις από 139.136 ενεργούς χρήστες του facebook σε 187 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, ήταν η καταγραφή των απόψεων της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την κλιματική αλλαγή, τις γνώσεις, τις συμπεριφορές της κ.ά. Συνοπτικά, κατέγραψε υψηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και σε νησιωτικά κράτη δηλώνουν ότι γνωρίζουν λίγα ή τίποτα για την κλιματική αλλαγή. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη κρίσιμη ανάγκη για στοιχειώδη επικοινωνία για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως, κυρίως στις πιο ευάλωτες χώρες και πληθυσμούς» παρατήρησε ο Λεϊζέροβιτς. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία απάντησαν ότι ξέρουν «πολλά» ή «αρκετά» σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες στη Φινλανδία (89%), στην Ουγγαρία (85%), στην Αυστρία (77%) και στη Γερμανία (76%) απάντησαν ότι γνωρίζουν αρκετά. Ωστόσο λιγότεροι από τους μισούς απάντησαν σωστά στο αν η κλιματική αλλαγή προκαλείται «κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες» και όχι τόσο από «φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον». Τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον ανθρωπογενή χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης συναντώνται στην Αϊτή (18%) και στην Ινδονησία (20%). Παράλληλα, περίπου 4 στους 10, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν ξέρουν καν τις λέξεις «κλιματική αλλαγή», με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις στο Μπενίν και στην Αϊτή με 36%. Ωστόσο, όταν τους εξηγείται περί τίνος πρόκειται, απαντούν σε πολύ υψηλά ποσοστά ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει παντού γύρω τους. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις του Ελ Σαλβαδόρ (94%), της Σρι Λάνκα, της Ταϊβάν, της Αρμενίας και της Νικαράγουα με 93%, του Πουέρτο Ρίκο, του Μεξικού και της Κολομβίας με 92%, που θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι σε εξέλιξη.
Αξιοσημείωτη είναι η απάθεια των Ευρωπαίων, που θεωρούν ότι δεν θα τους βλάψει προσωπικά η κλιματική κρίση. Στην Ολλανδία το 45% λέει ότι ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή και μόλις το 19% δηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πάρα πολύ ή πολύ σημαντική γι’ αυτό προσωπικά. «Όσοι απαντούν στις εύπορες περιοχές γενικά δεν αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή ως προσωπικό κίνδυνο, αλλά την αντιμετωπίζουν ως μεγαλύτερη απειλή για τις μελλοντικές γενιές ή για άλλα μέρη του κόσμου» εξηγεί ο Λεϊζέροβιτς, θυμίζοντας ότι και παλαιότερη έρευνα διαπίστωνε ότι πολλοί αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή ως «μακρινό πρόβλημα».
* Η Ρένα Δούρου είναι τομεάρχης Εξωτερικών, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικής Αθήνας