Στον καθοριστικό ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στον αγώνα κατά του σεξισμού και της έμφυλης βίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την παρέμβασή της σήμερα στην 46η Ολομέλεια του σώματος στο Στρασβούργο. Η ίδια, στο πλαίσιο συζήτησης με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνζα Μιγιάτοβιτς, υπογράμμισε ειδικότερα την ανάγκη οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να συμβάλλουν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, στην εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβασης Κωνσταντινούπολης) : “της ισχυρότερης και ευρύτερης διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που στοχεύει στη μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτή τη βία”.
“Το Κογκρέσο έχει ανέκαθεν ισχυρή δέσμευση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών. Ειδικά σήμερα αυτή η κρίσιμη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τοπικές και περιφερειακές αρχές έχει πάρει νέες μορφές. Οι οποίες επιβάλλουν επείγουσα αντιμετώπιση περισσότερο από ποτέ άλλοτε”, παρατήρησε η Ρ. Δούρου. Προσθέτοντας ότι “οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία και τα μέσα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, να αντιμετωπίσουμε την έμφυλη βία και τον σεξισμό”.
“Μιλάμε για ένα πολυεπίπεδο καθήκον που αφορά από τη συλλογή των δεδομένων, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την προστασία των θυμάτων, τη δίωξη των δραστών. Μόλις σας περιέγραψα το καθήκον προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Τον καθημερινό αγώνα διαρκείας για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών και για την ισότητα των γυναικών και των θηλυκοτήτων”, είπε κλείνοντας την παρέμβασή της η Ρ. Δούρου.
Game changers οι τοπικές αρχές για την έμφυλη διάσταση στις πολιτικές για τα ηλικιωμένα άτομα
Η ίδια, παίρνοντας νωρίτερα τον λόγο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων, σχολιάζοντας το προσχέδιο Έκθεσης για τη διασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτική κοινωνική φροντίδα για ηλικιωμένα άτομα, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί επίσης υπόψη η έμφυλη διάστασή της. “Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές διαστάσεις των έμφυλων ανισοτήτων στις κοινωνίες που γερνούν”. Στην παρέμβασή της η Ρένα Δούρου έθεσε έτσι το ζήτημα της δυσανάλογης επιβάρυνσης των ηλικιωμένων γυναικών “όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων γυναικών υπερβαίνει εκείνον των ανδρών”. “Αυτές οι συνέπειες αφορούν τις ανάγκες για φροντίδα, τα προβλήματα υγείας, φτώχειας και κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων γυναικών. Χρειαζόμαστε ισχυρές πρωτοβουλίες σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης για τη στήριξη των ηλικιωμένων, με ειδική πρόνοια για τις ανάγκες των γυναικών”. “Η Έκθεσή μας θα είναι πολύ χρήσιμη αν προωθήσει τους στόχους της έμφυλης ισότητας και της αρχής των πολιτικών ενσωμάτωσης της διάστασης φύλου σε μια κοινωνία που γερνάει”. Η ίδια θύμισε ότι αυτοί οι στόχοι βρίσκονται στο Διεθνές Σχέδιο της Μαδρίτης για Δράση σε θέματα γήρανσης και τη Στρατηγική Περιφερειακής υλοποίησής τους, που εκπόνησε η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ. “Στη βάση αυτών των παρατηρήσεων, αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου ότι οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μπορούν να γίνουν game changers, παράγοντες αλλαγής, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε ποιοτική κοινωνική φροντίδα στα ηλικιωμένα άτομα”.